Felsefe Etkinlikleri 14: Başka Bir Politika Mümkün Mü?


  • Kasım 16, 2016
  • 1628

Değerli felsefe dostları,

İstanbul Tabip Odası felsefe toplantılarının bu ay konuğu siyaset bilimci Prof. Dr. Fatmagül Berktay. 

“Politikanın salt güç, tahakküm ve rant paylaşımıyla özdeşleştirilip itibarsızlaştırıldığı günümüzde, sözde hakikatlere ve zorunluluklara dayalı ‘sahte politika’nın karşısına birincil amacı özgürlük olan, kanaatlere ve olumsallığa hakkını veren ‘sahici politika’yı çıkarmak mümkün mü? Endoktrinasyona karşı anlamayı; taraf olmaya karşı tavır almayı; ‘kardeşliğe’ karşı dostluğu; ‘kabileye sadakat’ yerine dışlayıcı olmayan dayanışmayı; kimliklerimiz arasında dolaşabilme özgürlüğünü; modernizme karşı politik etiğin temeli olarak dünyaya ihtimam göstermeyi savunan bir politika mümkün mü?”

Fatmagül Berktay, bu can alıcı soruları Hannah Arendt’in politika anlayışı eşliğinde 28 Kasım Pazartesi akşamı tartışacak bizimle. Birlikte düşünmek ve birlikte çözüm üretmek, ihtiyacımız olan şey bu değil mi?

Hegel* haklıysa eğer şimdi tam “felsefe yapma” zamanı, bekliyoruz.

İSTANBUL TABİP ODASI

 

Tarih: 28 Kasım 2016, Pazartesi

Saat: 19.30

Adres: İstanbul Tabip Odası Kadıköy Büro [Rıhtım Caddesi Ülsel İş Merkezi No: 18 Kat 4 Daire 8 / Kadıköy/İstanbul]

 

 

Konuşmacı: Prof. Dr. Fatmagül Berktay

 

* "Felsefe yapmak, içinde yaşanılan zamanı düşüncede kavramaktır.”  Hegel

 

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Siyaset Bilimi Anabilim Dalı üyesi olan Prof. Dr. Fatmagül Berktay eğitimini Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi ile York Üniversitesi’nde (UK) tamamladı. Tarih Vakfı kurucu üyesi, Kadın Eserleri Kütüphanesi Yönetim Kurulu üyesi olan Berktay, SBF’de “Siyaset Teorisi”, “Siyasal Düşünceler Tarihi” ve “Çağdaş Siyasal Teoriler”; Kadın Çalışmaları Bölümünde ise “Feminizmin Temel Sorunsalları” derslerini veriyor.

ABD, Avrupa ve Avustralya üniversitelerinde de dersler ve konferanslar veren yazarın Siyaset Bilimi ve Kadın Çalışmaları alanlarında yurt içinde ve dışında yayımlanmış çok sayıda makalesi ve kitap bölümü bulunuyor. Berktay’ın Tek Tanrılı Dinler Karşısında Kadın (Metis, 1996) adlı çalışması Women and Religion adıyla Kanada’da (BlackRose Books, 1998), Tarihin Cinsiyeti (Metis, 2003) adlı kitabı ise El Huviyye en Nisaiye ‘abr et Tarih başlığıyla Lübnan’da yayımlandı (Dar Kreideh, 2009). Son iki kitabı Politikanın Çağrısı (İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2010) ve Dünyayı Bugünde Sevmek –Hannah Arendt’in Politika Anlayışı (Metis Yayınları, 2012) adlarını taşıyan yazar, halen “politik etik” ve “politik kötülük” üzerinde çalışıyor.

NOT: Toplantıya katılacak felsefe dostlarının katılım bilgilerini İTO Kadıköy Büro’ya bildirmeleri (216 349 73 04) toplantı organizasyonunun sağlıklı yapılabilmesi açısından önemlidir.


Bu HABERİ Paylaş!