Kamuoyuna Duyuru


  • Kasım 10, 2016
  • 81959

Bilindiği gibi bir süredir çocukluk çağı rutin aşılarının zorunlu olup olmaması gündem halindedir. Bu konuda sosyal medyada çok fazla tartışmalar yaşanmış, konunun ehli olmayan kişilerce yanlış şeyler söylenmiş olup bu durum toplumdaki pek çok bireyin kafasında soru işaretleri bırakmıştır.

Yakın zamanda çocuğuna aşı yaptırmak istemeyen bir ebeveynin dava açmasıyla birlikte mahkemece “aşının kişinin fiziksel bütünlüğüne ve özel hayata saygı hakkına müdahale olduğu” gerekçeleriyle çocukluk dönemi aşılarının bir tıbbi zorunluluk olmadığına hüküm verilmiştir. Mahkemenin bu kararı vermesinin dayanağı ise Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nda geçen bazı hastalıklara karşı aşı yaptırma zorunluluğu başlığı altında bebeğe yapılacak aşıların bulunmayışıdır. 

Peki biz hekimler olarak asli görevimiz olan koruyucu hekimliği, toplumda tam bağışıklık sağlamayı unutacak mıyız? Aşı yaptırmamak bireylerin kişisel hakkı diyerek toplumdaki salgın hastalıklara göz mü yumacağız? Ülkemize gelen 2 milyondan fazla Suriyeli vatandaşı ve tam aşılanmamış veya hiç aşılanamamış savaş mağduru Suriyeli çocukları göz ardı mı edeceğiz?  Sürekli göç alan bir ülke olmamız nedeniyle bulaşıcı ve aşıyla önlenebilir hastalıkların yeniden ortaya çıkma riskini; toplumda yüzde yüz bağışıklık sağladığımız hastalıkların tekrar görülme riskini görmezden mi geleceğiz? Kişilerin şahsi görüşleri uğruna bütün toplumu ateşe mi atacağız?

Tabii ki HAYIR!

Bağışıklama gibi tüm toplumun sağlığını ilgilendiren bir konuda aşı yapılması kararının tamamen ebeveynlere bırakılmasının oldukça endişe verici olduğunu düşünüyor; mahkemece verilen bu kararı hekimler olarak kendi vicdanımızla reddediyoruz. Bu kararın uygulanması halinde tüberküloz, difteri, boğmaca, tetanoz, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, çocuk felci gibi birçok enfeksiyonun toplumda hızla artacağını biliyoruz. 

Bu konuya özel yasal düzenlemenin ivedilikle yapılması gerektiğini yetkililere buradan duyuruyor ve tüm halkımıza tam bağışıklamanın önemini bir kez daha beyan ediyoruz.

İstanbul Tabip Odası


Bu HABERİ Paylaş!