Tükeniyoruz, Hor Görülüyoruz, Öldürülüyoruz… Artık Yeter!


  • Eylül 30, 2016
  • 4001

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği’nde bir hekimin ve bir hemşirenin şiddete uğrayarak darp edilmesi düzenlenen bir basın açıklamasıyla protesto edildi.

İstanbul Tabip Odası ve SES Aksaray Şubesi tarafından 30 Eylül 2016 günü gerçekleştirilen basın açıklaması için hekimler ve sağlık çalışanları 12.30’da Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi bahçesinde bir araya geldiler. “Sağlıkta Şiddete Son” pankartı arkasında toplanan çalışanlar sık sık “Sağlıkta Dönüşüm Şiddet Getirdi”, “Sağlıkta Şiddete Son” sloganları attılar.

Basın açıklamasına TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel, İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyeleri Dr. Melahat Cengiz, Dr. Haydar Durak ve Dr. Muzaffer Başak katıldılar.

Basın açıklaması Dr. Haydar Durak’ın konuşmasıyla başladı. Dr. Haydar Durak yaptığı konuşmada; “Sağlıkta şiddetin yaşanmadığı bir günümüz olmuyor ne yazık ki. Bizim hastanemizde son aylarda bıçakla yaralanan arkadaşımız dahi oldu. Son olarak dün bir doktor ve bir hemşire arkadaşımız bir hasta yakını tarafından darpedildi, şiddete uğradı. Hastanemizde 1 ay boyunca tedavi gördükten sonra taburcu olan hastanın yakını, bir gün sonra doktor arkadaşımızı ve hemşire arkadaşımızı darp etmiştir. Doktor arkadaşımızın tedavisi yatarak devam etmektedir. Biz saldırganı ve yaşanan olayı kınıyoruz. Bu şiddet ortamını yaratan koşulları da protesto ediyoruz. Hekimleri, sağlık çalışanlarını sağlık alanında yaşanan tüm olumsuzlukların sebebi gibi gösteren, halkı hekimlere, sağlıkçılara kin beslemeye iten bir ortam yaratılıyor ne yazık ki. Bizler sağlık sisteminde yaşanan sorunların sorumlusu değiliz. Bu şiddet ortamını reddediyoruz, alışmayacağız, kabullenmeyeceğiz” dedi.

Ardından söz alan Prof. Dr. Raşit Tükel ise; “Dün burada bir hekim ve bir hemşire arkadaşımıza şiddet uygulandı. Sadece Cerrahpaşa Tıp Fakültesi hastanesinde, son 2 sene içerisinde 5-6 kez sağlıkta şiddete karşı basın açıklamaları yaptık. Sağlıkta şiddetin artması sadece Cerrahpaşa’yla sınırlı değil ne yazık ki. İstatistikler de gösteriyor ki günde 30 sağlık çalışanı şiddete uğruyor, ki bu sayının 3’te 1’i hekim. Bu durumu yaratan sebeplerin sorgulanması gerekiyor. 2000’li yılların başlarında tek tük şiddet vakalarıyla karşılaşıyorduk. O yıllarda sağlıkta şiddet 1-2 vaka üzerinden konuşuluyordu. Ama bugüne geldiğimizde günde ortalama 30 sağlık çalışanı şiddete uğruyor. Sağlıkta şiddette en önemli sorun sağlık sistemi. Sağlık sisteminde yaşanan sorunlar doğrudan sağlık çalışanlarına yansıtılıyor. Sistemde sorunlar var, sıkıntılar var ama sağlık yöneticileri çözüm üretmek yerine doğrudan sağlık çalışanlarını değersizleştiren açıklamalar yapıyorlar, yaşanan sorunların sorumlusu hekimlermiş, sağlık çalışanlarıymış gibi gösteriliyor. Sağlık alanında performans sistemi dayatması pekçok sorunu beraberinde getiriyor. Performans sistemi daha çok hasta bakmayı, daha çok işlem yapmayı dayatıyor. Uygun olmayan koşullarda sağlık hizmeti verilmeye çalışılıyor. Sağlıkta nitelik gözardı ediliyor. Şiddeti doğuran bir diğer neden; hastaların bu sistem içinde adeta müşteri gibi görülmesi. Bir hasta istediği bir şey yerine gelmezse şiddete başvurabiliyor. Çünkü istediklerini elde etmesinin tek yolu olarak şiddet gösteriliyor insanlara. Hekimliğin, sağlık hizmetinin değerleri gözardı ediliyor.  Buna karşı yapılanlara bakınca sadece üstünün örtüldüğünü görüyoruz. Sağlık alanını yönetenleri yeni ölümlerin yaşanmasını beklemeden ciddi önlemler almaya çağırıyoruz” diye konuştu.

Son olarak SES Aksaray Şubesi adına Dr. Selma Okkaoğlu söz aldı. Dr. Okkaoğlu “Şiddet bugün her yerde. Gün geçmiyor ki gazetelerde bir kadının, bir çocuğun şiddete uğramasıyla ilgili bir haber okumayalım. Savaşın yarattığı şiddetin mağduru olanların öykülerine, dramlarına tanık olmayalım. Ne oluyor bu topluma diye sormamız, sorgulamamız gerekiyor. Niye sorunlarımız çözülmediğinde, herhangi bir problemle karşılaştığımızda yöntem hemen şiddet oluyor? Bu başta iktidar ve sağlık yöneticilerinin sorgulaması gereken bir sorun. Burası bir sağlık kurumu, sağlık hizmetinin üretildiği yer. Hastalar buraya iyileşmek için geliyorlar. Böylesi bir kurumda nasıl şiddet uygulanır? Eksik kadrolarla, eksik malzemelerle, uygun olmayan koşullarda sağlık hizmeti vermeye çalışıyor. Hizmetlerdeki aksamaların suçlusu, sorumlusu sağlıkçılar değil. Biz bu eksiklikleri yıllardır dile getiriyoruz. Biz sağlık çalışanları olarak bu kurumlarda nitelikli sağlık hizmeti üretmek istiyoruz. Bu hizmeti verebilmemiz için gerekli koşulların sağlanmasını bekliyoruz. Performans sisteminin sonlandırılmasını istiyoruz. Bu adımlar atılmadan, toplumun içerisinde yaşanan tüm alanlardaki şiddete son demeden, yönetimin bizlere dayattığı şiddete son vermeden sorunların çözümü mümkün değildir” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından basın açıklamasını Dr. Melahat Cengiz paylaştı.

Yapılan açıklamada; “Sağlık hizmeti sunulan alanlarda yaşanan şiddet olaylarının temelinde siyasi iktidarın ve özellikle sağlık yöneticilerinin, sağlıkçılara karşı yürüttüğü, mesleği değersizleştirici, sağlık

çalışanlarını aşağılayıcı ve hedef gösterici tavırlarının önemli rol oynadığını bir kez daha yineliyoruz. Sağlık çalışanlarının sistemdeki tüm eksiklik ve aksaklıklara karşın özveriyle sundukları sağlık hizmeti göz ardı edilerek verilen bu emek popülist söylemlere kurban edilmektedir. Tıbbi bir gerekliliği olsun ya da olmasın hasta yakınlarınca talep edilen her şeyi, istendiği anda ve istendiği şekilde gerçekleştirmeyen her hekimin, her sağlık çalışanının, her an saldırıya uğrayabileceği bir sağlık ortamı yaratılmıştır. Yıllardır dile getirdiğimiz bu gerçekliğe kulaklarını tıkayan, akılcı ve yerinde önlemler

almaktan uzak duran yetkililere birkez daha Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nden haykırıyoruz: Tükeniyoruz, saldırıya uğruyoruz, hor görülüyoruz, öldürülüyoruz! Artık Yeter!” denildi.

Basın metni için tıklayınız.


Bu HABERİ Paylaş!