Felsefe Etkinlikleri 7: Psikiyatrinin Felsefi Sorunları


  • Aralık 30, 2015
  • 2088

Sevgili Felsefe Dostları,

Yeni yılın barış, huzur ve esenlik getirmesi dileğiyle 2016'nın ilk felsefe toplantısını size duyurmak istedik. Ocak ayının 3. pazar sabahı yine Kadıköy Büromuzun güleryüzlü, aydınlık, küçük toplantı salonunda buluşacağız.

Konuğumuz, yalnız kendi uzmanlık alanında değil, felsefe ve bilim alanında güçlü bir diyalog kurarak yazdığı kitaplar ve geliştirdiği orijinal tezlerle ülkemizde önemli bir boşluğu dolduran Psikiyatr Dr. Saffet Murat Tura.* ‘Psikiyatrinin Felsefi Sorunları’ adlı konuşmasında Tura, yayına hazırlanan son kitabında ele aldığı problemi anlatacak.

Saffet Murat Tura ele alacağımız problemi şöyle tanıtıyor ;

"Bilindiği gibi psikiyatride insan davranışlarını açıklamak için iki tip açıklamaya başvurulur;

1. Sebep-gerekçe (reason) veren açıklamalar. Bunlar 'Ahmet köpeğin onu ısıracağından korktuğu için kaçtı' örneğindeki gibi açıklamalardır. Psikodinamik yaklaşımın bilhassa bu açıklama tarzını kullandığını düşünebiliriz. Bu açıklama tarzı özelikle ‘şahsın’ iç yaşantılarını temel alır. 2. Doğa-bilimsel nedensel açıklamalar. Özellikle organik psikiyatrinin baş vurduğu bu açıklamalar fiziksel-kimyasal bir nedensellik anlayışına dayanır ve şahıs düzeyinde değil beyin düzeyinde açıklamalar sunar.  

Aslında bu iki açıklama tarzı arasında kullanılan kavramların birbirine çevrilememesinden kaynaklanan bir 'eşölçümlü olmama' (incommensurabilty) problemi vardır. Ayrıca her iki açıklama tarzı da farkında olmadan kendi epistemik sınırlarını aşmakta, diğer açıklama tarzının kavramlarına başvurmak zorunda kalmaktadır. Bu durum her iki açıklama tarzının da kendi içinde ele alındıklarında bile teorik tutarlılık gösterememesine yol açmaktadır. 

Toplantıda Psikiyatrinin bilim ve zihin felsefeleri bağlamında ortaya çıkan bu en temel problemini konusacagiz ."

17 Ocak Pazar günü görüşmek dileğiyle iyi seneler.

İSTANBUL TABİP ODASI

FELSEFE ETKİNLİKLERİ 7: PSİKİYATRİNİN FELSEFİ SORUNLARI
17 Ocak 2016, Pazar, 11.00, İTO Kadıköy Büro
Konuşmacı: Dr. Saffet Murat TURA

 

*Saffet Murat Tura 1955 yılında Akyazı'da doğdu. 1980 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. Bir süre fizyoloji üzerine çalıştıktan sonra 1986 yılında stanbul Tıp Fakültesi'nde psikiyatri uzmanlığını tamamladı. Analitik yönelimli psikoterapi üzerine çalışmalar yaptı. 1993 yılında İmago Psikoterapi Merkezi'ni kurdu. Yurt içinde ve yurt dışında bilimsel çalışmalarının yanı sıra felsefe ve politika konularında yazıları yayımlandı. Tura'nın " Freud'dan Lacan'a Psikanaliz " , "Günümüzde Psikoterapi", "Şeyh ve Arzu", "Histerik Bilinç" ve "Madde ve Mana" adlı kitapları bulunmaktadır.

NOT: Toplantıya katılacak felsefe dostlarının katılım bilgilerini İTO Kadıköy Büro’ya bildirmeleri (216 349 73 04) toplantı organizasyonunun sağlıklı yapılabilmesi açısından önemlidir.


Bu HABERİ Paylaş!