Aile Hekimlerinin 11 Aydır Sürdürdüğü Haklı Direnişlerine Destekler Çoğalıyor!


  • Kasım 09, 2015
  • 1543

İstanbul Tabip Odası Aile Hekimleri Komisyonu 5 Kasım 2015 tarihinde toplandı.

Sağlık Bakanlığı’nın, Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarına Cumartesi günleri fazladan çalışma dayatmalarına karşı ASM çalışanlarının 11 aydır büyük bir kararlılıkla sürdürdükleri haklı ve meşru direnişine mülki idarelerden ve yargıdan destek giderek artıyor.

Şimdi artık sıra Sağlık Bakanlığı’nın bu uygulamadan vazgeçmesinde…

İstanbul Tabip Odası Aile Hekimleri Komisyon toplantısı, Komisyon Eş Başkanı Dr. Hatıra Topaklı kolaylaştırıcılığında, Odamızın Yönetim Kurulu üyesi Dr. Hakan Hekimoğlu, TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Fethi Bozçalı ve komisyon üyelerinin katılımıyla İstanbul Tabip Odası Cağaloğlu binasında gerçekleştirildi.

Toplantıda alınan kararlar, görüş ve öneriler:

1.Sağlık Bakanlığı’nın 1 Ocak 2015 tarihinden beri ASM çalışanlarına Cumartesi günleri fazla çalışma dayatmasına karşı, çalışanların sürdürdüğü haklı ve meşru direnişin başarıyla sürdürüldüğü, bundan sonra da sürdüreceği vurgusu yapıldı.

Sağlık Bakanlığı’nın, Cumartesi direnişini kırmak amacıyla soruşturma ve ceza uygulamalarına devam ettiği; buna rağmen İstanbul’da ASM’lerin Cumartesi günleri yarıdan fazlasının açılmadığı, işten atma tehditlerine rağmen çalışanların %70’den fazlasının direnişe devam ettiği bilgisi paylaşıldı.  

•    ASM çalışanlarına verilen ceza puanlarının, mülki idareler tarafından onaylanmadığı kararların yanı sıra, cezaları onaylanan çalışanların yargıya yaptıkları başvuruların, çalışanların lehine sonuçlandığı, bu durumun sevindirici olduğu vurgulandı.

•    Bu olumlu gelişmelerin hem Halk Sağlığı Müdürlüğü hem de İstanbul Valiliği ile görüşülmesinin faydalı olacağı, dolaysıyla bu kurumlardan randevu talep edilmesinin uygun olacağı kararlaştırıldı.

•    Ayrıca TTB Aile Hekimliği Kolu’nun yeni hükümetin açıklanması ve Sağlık Bakanı’nın kim olacağının belli olması sonrası ivedilikle Sağlık Bakanı’ndan randevu talep edeceği, Cumartesi uygulamasından vazgeçilmesi, soruşturma ve cezaların kaldırılması için görüşme yapacağı bilgisi aktarıldı.

•    Cumartesi direnişini gündemleştirmek, ivme katmak amacıyla bir görsel çalışma yapılması kararlaştırıldı.

2.Birinci basamakta örgütlü meslek odası, dernek ve sendikaların İstanbul’da oluşturdukları ortak mücadele platformunun toplanması için çağrı yapılması kararlaştırıldı.

3.Aile Hekimliğinde yaşanılan sorunların Cumartesi nöbetleri dışında giderek arttığı, aşıların temininde yaşanan sıkıntılardan, mültecilerin sağlık sorunlarına, adli ve defin nöbetleri, uzmanlık eğitimi sürecinde yaşanan sıkıntılara daha bir çok konuda İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü ile bir görüşme yapılmasının faydalı olacağı, bu amaçla Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden randevu talep edilmesi kararlaştırıldı.

4. Komisyonumuzun, Odamız Hukuk Bürosu’yla yaşanan sorunların hukuksal boyutunu detaylı görüşmesinin, bundan sonraki sürecin planlanması için faydalı olacağı önerisiyle özel bir toplantı planlanması kararlaştırıldı.


Bu HABERİ Paylaş!