Sağlık Haberlerinde Özen Bekliyoruz


  • Ekim 09, 2011
  • 2150

5 Ekim 2011 tarihli Haber Türk Gazetesi'nde "Doktor Sorunlu, Herkes Kanser" manşetiyle verilen habere ilişkin, adı geçen gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı'ya Yönetim Kurulumuzca bir yazı gönderildi.

10.10.2011 / 94377

 


Sayın Fatih Altaylı
HaberTürk Gazetesi
Genel Yayın Yönetmeni


SAĞLIK HABERLERİNDE BİRAZ DAHA ÖZEN BEKLİYORUZ.
HEKİM SAYGILIĞINI ZEDELEYEREK, HASTALARIN HAKLARI KORUNAMAZ!

05.10.2011 tarihinde, HaberTürk Gazetesi’nde “Doktor Sorunlu Herkes Kanser” başlıklı haber bir meslektaşımızın yazmış olduğu düşünülen hatalı rapor üzerinden, yine yönetici ve mesai arkadaşı konumundaki iki meslektaşımızın verdiği ifadelere dayanılarak yayınlanmıştır.

Habere konu olan duruma ilişkin tıbbi hatta ve hekimlik meslek ilkeleri bakımından inceleme ve soruşturma süreci Odamız tarafından başlatılmıştır. Ancak haberin gazetede yer alma ve haberde adı geçen diğer meslektaşlarımızın demeç verme biçiminin, gerek hekimlik meslek kuralları ve hekimlik meslek etiği gerekse basın meslek ilkeleri açısından bazı sıkıntılar içerdiği açıktır. Haberde yer aldığı biçimde hatalı rapor düzenlediği söylenen meslektaşımızın olası hatasının, bir vatandaşımızı korku ve endişeye sevk etmesi önemlidir ve kuşkusuz bizleri de yakından ilgilendiren bir konudur. Ancak bir hekimin adını “sorunlu” başlığıyla anmak, suçluluğu/hatası kanıtlanana kadar herkesin suçsuz olduğu ilkesi dikkate alındığında kabul edilemez.  Bilimsel bir soruşturma sonucunda ortaya çıkabilecek tıbbi rapor hatasını bir başka hekimin kanaati ve yargısı üzerinden vermenin de haber değeri olan bir konunun kamuoyunun bilgisine sağlıklı sunulmaktan uzak olduğu bilinmelidir. Gazetecinin bir konuyla ilgili araştırma ve haber yapması, kuşkusuz basın meslek ilkeleri çerçevesinde olmalı tıbbi hata ihtimalini haberleştirmenin yanı sıra adı geçen hekimin kişilik ve mesleki haklarına saygıyı da içermelidir.

Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın getirdiği performans uygulamaları ile birlikte, iş yoğunluğu ve uzun çalışma saatlerinin, hekimler arasında deontolojik sorunlara neden olduğu; nitelikli sağlık hizmeti sunulmasını ve vatandaşlarımızın nitelikli sağlık hizmetine erişimini ciddi düzeyde zedelediği açıktır. Ancak sağlıkta yaşanan sorunların tek sorumlusunu “sorunlu” hekimler olarak adlandırmak ve bunun üzerinden ilerlemek kolaycılıktan başka bir şey olmayacaktır. Bununla birlikte sağlık kurumlarında yaşanan şiddet olaylarının hemen her gün değişik boyutlarda yaşandığı ülkemiz sağlık ortamına, böylesi gazete haberlerinin yapacağı olumsuz katkıyı da herkesin dikkate alması gerektiğini düşünüyoruz.

Meslek mensuplarıyla etik değerler içerisinde münasebet, iyi meslektaşlık, onur kırıcı, haksız saldırılardan kaçınmak, eleştiri sınırları içerisinde habercilik anlayışı adı geçen haberle birlikte gerek hekimler gerekse sağlık muhabirleri tarafından özen gösterilmesi gereken başlıklar olarak öne çıkmaktadır. İyi hekimlik, tıbbi hata yapılmaması ve vatandaşlarımızın nitelikli sağlık hizmetine erişimi meslek örgütümüz tarafından benimsenen en değerli ilkelerdir. Bu ilkeler ışığında konuya ilişkin soruşturma yürütülmektedir.

Sağlık idaresinin de aynı titizlikle bir soruşturma yürütmesini, medya organlarının da tiraj ve reyting kaygısı olmadan sağlık haberlerine yaklaşması gerektiğini şahsınızla ve kamuoyu ile bir kez daha paylaşır, çalışmalarınızda başarılar dileriz.


İstanbul Tabip Odası
Yönetim Kurulu


Bu HABERİ Paylaş!