Birinci Basamak Sağlık Kuruluşlarındaki Döner Sermaye Bütçesine Kayıtlı İhtiyaç Fazlası Malların Satış İhalesi Hakkında


  • Eylül 30, 2011
  • 1001

Sayın Meslektaşımız,

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nün, birinci basamak sağlık kuruluşlarında bulunan döner sermaye bütçesine kayıtlı ihtiyaç fazlası malların satış ihale ilanı 28 Eylül 2011 tarihinde Aile Hekimlerine tebliğ edilmiştir.

5258 sayılı Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Hakkında Kanun, Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği ve Aile Hekimliği Uygulaması kapsamında Sağlık Bakanlığınca Çalıştırılan Personele Yapılacak Ödemeler İle Sözleşme Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelik içerisinde ve Aile Hekimliği Sözleşme örneğinde de “demirbaş” malzemelere ilişkin hüküm bulunmamakta olup yalnızca İstanbul İli Aile Hekimliği Pilot Uygulama Geçiş Dönemi Uygulama Yönergesi’nin 13. Maddesinde;

“Aile Hekimleri isterlerse halen sağlık kurumlarında kullanılan demirbaş malzemeleri kira bedeli karşılığında kullanabileceklerdir. ASM’lerde eksik olan malzemeler Sağlık Müdürlüğünce, karşılanabildiği kadar, Aile Hekimlerine kiralanabilecektir. Kira bedelleri ilgili mevzuat hükümlerince malzemenin ortalama ömrüne (amortisman süresi), alınış maliyetine ve/veya mevcut kullanım süresine göre Defterdarlık (Milli Emlak Müdürlüğü) tarafından belirlenecektir. Bu malzemelere ait kira bedelleri mal sahiplerince (Defterdarlık, döner sermaye saymanlığı ile varsa belediyeler) tahsil edilecektir. Bunlara ait usul ve esaslar malzemelere ait kira sözleşmelerinde belirlenecektir” denmektedir. 13.Maddenin devamı olan alt bentlerde sağlık kurumlarında kullanılan demirbaş malzemenin aile hekimlerine kiralanmasına ilişkin hüküm bulunmakta, satın alımına ilişkin ayrı bir hüküm yer almamaktadır.

İdari şartnamede, ihalenin 2886 sayılı Kanun’un 51/k maddesine göre yapıldığı belirtmekte olup, bu madde:

“Madde 51 - Aşağıda yazılı işlerin ihalesi, pazarlık usulüyle yapılabilir;

k) Çabuk bozulan, saklanması tehlikeli olan, saklama giderleri değerine veya beklemeden doğacak yararına oranla yüksek bulunan malların satımı,” biçimindedir.

Sağlık ocaklarından kalan ve döner sermaye gelirlerinden elde edilmiş demirbaşın satılmasını bu ibareye dayandırılmakta olduğu anlaşılmaktadır. Ancak, Sağlık ocaklarına, yani kamuya ait olan ve döner sermaye gelirleriyle elde edilmiş demirbaşın ihale yoluyla satılıyor olmasını haklı ve hukuka uygun bulmak mümkün değildir.

Aile Hekimliği Uygulamasına geçilirken, çalışma mekanları, demirbaşları, gerekli malzemeleri olmadan Aile Hekimliğine başlamak zorunda kalan meslektaşlarımız, ceplerinden harcadıklarıyla kurdukları ASM’lerde çalışmak zorunda bırakılmışlardır. Her defasında Aile Hekimlerinin kamu hizmeti verdiklerini beyan eden Sağlık Bakanlığının, bugün kamu mallarını, “kamu hizmeti verenlere” ihale yoluyla satmak istemesi gerçek niyetini ortaya koymaktadır.

Satış ihale şartnamesinde Aile Hekimlerinin, 18 Ekim 2011 tarihine dek, bu ihaleye girebilecekleri belirtilmesine rağmen; idarenin meslektaşlarımızdan 30 Eylül tarihine kadar fahiş bedeller karşılığında satışa çıkarılan demirbaşların satın alınması açısından ihaleye girip girmeyeceklerine karar vermelerini istemeleri ayrıca özel bir sıkıntı hali yaratmıştır.

İstanbul Tabip Odası, bu ihalenin iptal edilmesini, birinci basmak sağlık hizmeti sunan meslektaşlarımızın tüm ihtiyaçlarının karşılıksız ve ayrımsız bir şekilde Sağlık Bakanlığı tarafından karşılanmasını talep etmektedir.

Saygılarımızla,

İstanbul Tabip Odası

 


Bu HABERİ Paylaş!