Can Güvenliği Ve İş Güvencesi İstiyoruz…


  • Eylül 12, 2011
  • 2973

Türkiye ev sahipliğinde 11-15 Eylül tarihlerinde Uluslararası Çalışma Örgütü(ILO), Uluslararası Sosyal Güvenlik Birliği (ISSA) ve Türkiye’den Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın katılımıyla gerçekleştirilen 19. Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi’ni bugün (12.09.2011) sendikalar ve meslek örgütleri protesto etti.

DİSK İstanbul Merkez Temsilciliği, KESK İstanbul Şubeler Platformu, TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu ve İstanbul Tabip Odası’nın düzenlediği basın açıklamasının açılış konuşması İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Ali Çerkezoğlu tarafından yapıldı.
Dr. Çerkezoğlu iktidarın her konuda yaptığı gibi işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda da yalan söylediğini belirterek istatistiksel çarpıtmalarda bulunduğunu ifade etti. Dr. Ali Çerkezoğlu, “Bu ülkede sadece son 10 yılda kot taşlamada 50 işçi öldü. Yani kotları beyazlatıp satacağız diyen şirketler ve bunları denetlemeyen Çalışma Bakanlığı yüzünden 50 işçi yaşamını yitirdi, birçoğu özürlü ve sakat kaldı” dedi.

Dr. Ali Çerkezoğlu, “İş güvencesiz ve taşeron çalıştırılan işçilerin inşaat sektöründe, Tuzla Tersanesinde, diğer tersanelerde, madenlerde, işçilerin kaderden değil, güzel ölümlerden değil, bu ülkenin iş güvencesiz ve taşeron çalıştırma politikaları yüzünden öldü” dedi

Hazırlanan ortak basın açıklaması metni ise DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün tarafından okundu. Açıklamada, Türkiye’nin iş kazaları ve meslek hastalıkları sayısının en yüksek olduğu ülkelerden biri olduğu ifade edilirken resmi kayıtlara göre 2000-2009 döneminde Türkiye’de 784 binden fazla iş kazasının olduğu ve bu kazalarda 10 binin üzerinde emekçinin yaşamını yitirdiği belirtildi. Resmi kayıtlara girmeyen iş kazaları ya da meslek hastalıkları nedeniyle ölen veya sakat kalan emekçilerin sayısını tahmin edebilmenin neredeyse imkânsız olduğunun da altı çizildi.

 

Açıklamada ayrıca, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği alanındaki en geniş kapsamlı etkinlik olan Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi’nin asıl kaygısının işçilerin sağlığı ve güvenliği olmadığının adından belli olduğu belirtilerek, isim olarak İşçi Sağlığı yerine İş Sağlığını tercih eden kongrenin, işçinin değil işin sağlığını yani işletmenin verimliliğini ve karlılığını hedeflediği ifade edildi.

 

Basın açıklaması için tıklayınız…

 

 


Bu HABERİ Paylaş!