Genişletilmiş Temsilciler Kurulu “Tam Gün” Gündemiyle Toplandı


  • Eylül 07, 2011
  • 3506

İstanbul Tabip Odası Temsilciler Kurulu Eylül toplantısı 06.09.2011 tarihinde oda bünyesinde gerçekleştirildi. Toplantıya TK Divanı Üyeleri, İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyeleri ve İTO Hukuk Danışmanı Av. O. Meriç Eyüboğlu katıldı.
 “Tam Gün Sürecinde Yaşanan Gelişmelerin Değerlendirilmesi” gündemiyle gerçekleştirilen toplantı,  gündemin sıcaklığı sebebiyle tüm üyelere açık olarak yapıldı.

Toplantının açılış konuşmasını TK Divanı Başkanı Dr. Samet Mengüç gerçekleştirdi. Ardından İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taner Gören bir konuşma yaparak Tam Gün sürecinin Hükümet’in ısrarla uygulamakta olduğu Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın adımlarından birisi olduğunu, sürecin bütünlüklü okunması ve birlikte hareket edilmesi gereğinin altını çizdi.

İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Ali Çerkezoğlu ise yaptığı bilgilendirme konuşmasında; Bakanlığın “Tam Gün” dayatmasının, sağlık alanını piyasalaştırmayı, hekim emeğini değersizleştirmeyi getiren Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın bir parçası olduğuna, bu haliyle kabul edilmesinin mümkün olmadığına dikkat çekti. Bu bağlamda, “Mesleki Bağımsızlık, Mesleki Değerlerimiz, Özlük Haklarımız ve Sağlık Hakkı” bütünlüğünde bir mücadelenin sürdürüleceğini belirtti.

İstanbul Tabip Odası Hukuk Danışmanı Av. O. Meriç Eyüboğlu da sürece ilişkin bir değerlendirme yaparak “Hukuka aykırı bir durumla karşı karşıya olunduğunu, TTB’nin 5 Eylül 2011 itibariyle dosyayı Ana Muhalefet Partisi olması sıfatıyla CHP’ye ilettiğini ve Anayasa Mahkemesi’ne itiraz başvurusunun beklendiğini;  ayrıca süreci Anayasa Mahkemesi’ne taşımak için bireysel başvurularla dava açılabileceğini belirtti. Katılımcılardan hangi hastanelerde idarenin tutumu hakkında bilgilerinin alınmasının ardından gelen soruları cevaplayan Av. Eyüboğlu, hekimlere iletilen tebligatlarla ilgili olarak da “Her türlü haklarım saklı olmak kaydıyla” notu düşülmesini hatırlattı ve konuyla ilgili olarak itiraz dilekçesi örneklerinin hazırlanarak üyelere iletileceğini belirtti.
Ayrıca süreci Anayasa Mahkemesi’ne taşımak için bireysel başvurularla dava açmak isteyen hekimlerin Oda’ya başvurmaları halinde hukuki destek verileceği ifade edildi.

Yapılan konuşmalarda, “Tam Gün” sürecinin Kamu Hastaneleri Birliği Yasası’nın bir parçası olduğu ve öğretim üyelerinin yasa gereği hasta bakmasının engellendiği, bunun da “gelecekte üniversite hastanelerini kapatmaya-yok etmeye” neden olacağı ve sürecin bireysel kaygılarla değil birlikte hareket ederek ele alınması gerektiği ifade edildi.

Toplantıda; hekimlerin tepkilerini ortak, güçlü bir şekilde ifade etmelerinin önemi vurgulandı ve 17 Eylül 2011 tarihinde TTB’nin çağrısıyla Sağlık Bakanlığı önünde gerçekleştirilecek basın açıklamasının büyük önem taşıdığı belirtildi.


Bu HABERİ Paylaş!