Avrupa’da Da “Çok Ses Tek Yürek” İstanbul Tabip Odası Tam Üye Olarak FEMS’te


  • Mayıs 24, 2011
  • 1894

Yeni dünyanın adaletsizliğindeki yeni süreçte yaratılan ekonomik krizin faturası yine çalışanlara ödetilmek isteniyor. Buna karşı mücadele veren Avrupalı hekimler, politikacılarının uygulamaya koyduğu vahşi kapitalizm kurallarına karşı birlikte mücadeleye devam etme koşullarını güçlendiriyorlar.

Dünya Bankasının sağlık alanındaki kabul edilemez politikalarına karşı Avrupa kıtasında tüm sağlık emekçilerinin, hekimlerin geleceğinin birbirine bağlı olduğu gerçeği, “ortak örgütlenmede birlikte mücadele” ile somutlaşmaktadır. Bizim de söylediğimiz gibi “çok ses tek yürek”. Bu amaç doğrultusunda Avrupa’daki Ücretli Hekimler Federasyonu (FEMS) AB parlementosunun aldığı kararlar karşısında alternatif mücadele sürdürmektedir. FEMS, son olarak ETUC (Avrupa Sendikalar Konfederasyonu)’nun 9 Nisan’da Budapeşte’de 50 bin kişinin katılımıyla 22 ülkeden gelen 42 sendikal konfederasyonun  katıldığı  sosyal bir Avrupa, adil ücret ve işci için  düzenlenen Avrupa-mitinginde yerini aldı.

İstanbul Tabip Odası iki yıl önce Brüksel’de yapılan FEMS genel kurulunda Avrupa Birliği’nde yer alan hekim sendikası ve örgütlerince oy çoğunluğu ile aday üye ‘gözlemci üye’ stütüsüne kabul edilmişti.  Altı ayda bir yapılan genel kurullarının bir öncesi, İTO ev sahipliğinde yapıldı. Bu toplantı FEMS üyesi hekim örgütlerinin ülkemiz sağlık koşullarını ve mücadelesini yakından tanıma fırsatı yaratmıştır. İTO hekim sendikacılığı  alanında da fonksiyonel olarak aktif yerini alması gerekliliğinden, bu alanda da attığı adımları uluslararası boyutlara taşıması ve Avrupalı hekimlerin İTO’nun yürüttüğü mücadeleye dayanışmaları ve desteği de kaçınılmazdır. 

13-14 Mayıs 2011 tarihlerinde İspanya’nın Barselona şehrinde düzenlenen FEMS Genel Kurulu’nda İstanbul Tabip Odası oy birliğiyle tam üye statüsüne kabul edilmiştir.  Bu toplantıya İTO adına katılan FEMS delegesi  Dr. Arda Saygılı ve  Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Hasan Oğan, ülkemizdeki sağlıkta reform projesinin ürünü tam gün yasasına karşı gerçekleştirilen 13 Mart mitingi ve 19-20 Nisan G(Ö)REV eylemlilik sürecini dile getirdi. Özellikle g(ö)rev eylemlilik sürecinin örgütlenmesinin Dünya Bankasının reform projelerinin ülkemizdeki iflası  ve sağlık sorunlarını çözümsüzlüğe sürüklediği tabloda genel olarak tüm sağlık çalışanlarının tepkisi olarak  ifade bulduğu anlatıldı. Ayrıca gelinen durumda hukuksal alandaki mücadele ve İTO’nun  geldiği nokta Avrupalı sendika temsilcileri ile paylaşılmıştır.

Avrupa’da hekimlerin daha serbest ve güvenli çalışması ve çalışma ortamının iyileştirilmesi toplantının temel  gündemini oluşturmuştur. Avrupa’da hekim ücretlerinin belirlenmesi, üniversite hastanelerinin durumu, tıp öğrencilerinin sayısının belirlenmesi diğer anabaşlıklar olmuştur. Sağlık sistemindeki ödemeler dengesi ve sağlık hizmetlerinde giderek artan özelleştirme ve tekelleşme gündemde tartışılan konuların başlıcalarıydı.

Bu toplantıda hekim ücretleri, çalışma süresi konusunda AB sağlık komisyonlarında oluşturulan kararların oluşma sürecine doğrudan müdahale kararları alınmıştır. Özellikle Avrupa Birliğinin verilerinin hekim ücretleri konusunda gerçeği yansıtmadığı ve  sağlıklı  olmaması nedeni ile tüm Avrupa’dan hekim ücretleri konusundaki tek tek ülke bazında veriler toplandı. Bu toplantıda analiz edildi. Varılan ortak görüş asgari hekim ücretinin ülkenin aylık gelir ortalamasının (Asgari ücret değil) en az üç katı olması gerektiğidir.

Barselona’da FEMS toplantısı bitimine denk düşen Katalan ve İspanyol Hekim sendikaları konfederasyonun düzenlediği kriz öne sürülerek yapılmak istenen ücret kesintilerine hayır diyen miting ve yürüş, toplantının adeta sosyal programını oluşturdu. Katalan ve İspanyol hekimlerin sorunları çok bildik tanıdıktı, bir farkları Franco rejiminden bu yana olan inatçı kararlılıkları oldu.  

Odamızın, ülkemiz hekimlerinin ve sağlık emekçilerinin sesinin Avrupa’da daha da gür duyulması yolundaki süreç açılmış, devam etmektedir. Sağlığın sorumluluğunu almak ve mücadelesini vermek 19-20 Nisan görev sürecinde olduğu gibi sendikal bir eylemlilik sürecinin ve daha da ileride sendikal bir  birlikteliğin  “çok ses tek yürekle “ mümkün olacağı açıktır.

İstanbul Tabip Odası


www.fems.net


Bu HABERİ Paylaş!