Nükleer Öldürür, Yaşam Hakkımızı Savunacağız


  • Nisan 25, 2011
  • 2891

Odamızın da bileşenleri arasında yer aldığı Nükleer Karşıtı Platform’un çağrısıyla, 24 Nisan Pazar günü Kadıköy İskele Meydanı’nda gerçekleştirilen miting binlerce nükleer karşıtını buluşturdu.
Çernobil’in yıldönümünde gerçekleştirilen mitinge katılan meslek odaları, sendikalar, demokratik kitle örgütleri ve partiler öğle saatlerinden itibaren Tepe Nautilus önünde toplanmaya başladı. Buradan Kadıköy İskele Meydanı’na yürüyüşe geçen kalabalık kortej yol boyunca “Nükleer Santral İstemiyoruz”, “Nükleere İnat Yaşasın Hayat”, “Susma Haykır Nükleere Hayır” sloganları attılar. Başbakan Erdoğan’ın nükleer patlama ve sızıntıları tüpgaz patlamasıyla eşdeğer tutan açıklamaları sık sık protesto edildi. Hükümet tüm dünyada terkedilmeye başlanan nükleer enerji ısrarından vazgeçilmeye çağrıldı. Eylem boyunca nükleerin yanı sıra HES’lere karşı da sloganlar atıldı.
Yürüyüş ve miting boyunca nükleer ölümlerin, felaketlerin ele alındığı canlandırmalar yapıldı. Balkan turuna çıkan Fransız bisikletçiler de yürüyüşe katıldı.
İstanbul Tabip Odası’na üye hekimler mitinge “Nükleer Öldürür, Yaşam Hakkımızı Savunacağız” pankartı arkasında katıldılar.

Nükleer karşıtları İskele Meydanı’na geldiğinde miting başladı. Mitingde Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Cengiz Göktaş, KESK Başkanı Döndü Taka Çınar, DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün ve TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Hüseyin Demirdizen birer konuşma yaparak, nükleer santrallerin yarattığı, yaratacağı tehlikelere dikkat çektiler. Konuşmalarda; AKP Hükümeti’nin nükleer santral yanlışında akıl almaz bir şeklide ısrar ettiğine, “enerji ihtiyacı” söyleminin içi boş ve inandırıcılıktan uzak olduğuna dikkat çekildi ve Akkuyu ile Sinop için yapılan anlaşmaların ve yürütülen ikili görüşmelerin iptal edilmesi talep edildi.

Mitingde TTB adına bir konuşma yapan Merkez Konseyi Üyesi Dr. Hüseyin Demirdizen konuşmasında; 13 Mart’ta Ankara Mitingi, 19-20 Nisan’da ise GöREV etkinliği gerçekleştirdiklerini ve bu etkinliklerde öne çıkan taleplerden birinin de halk sağlığı olduğunu hatırlattı. Nükleer Santrallere, yaşamı tüketen enerji kaynaklarına karşı da aynı bakış açısıyla muhalefet ettiklerini, çevre ve halk sağlığına sahip çıkmak adına sokaklarda olduklarını, mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.
Son derece renkli ve coşkulu geçen miting müzik gruplarının konserleriyle son buldu.


Bu HABERİ Paylaş!