Mayınsız Bir Dünya, Mayınsız Bir Türkiye Çağrısı


  • Nisan 04, 2011
  • 2564

Mayınsız Bir Türkiye Girişimi'nin çağrısıyla bir araya gelen ve aralarında Türk Tabipleri Birliği’nin de yer aldığı çeşitli meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları, 3 Nisan 2011 Pazar günü Taksim Gezi Parkı’nda gerçekleştirilen basın açıklamasıyla hükümeti “Mayın Yasaklama Anlaşması”nın hükümlerini uygulamaya çağırdı. Basın açıklamasında Odamızı Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Lale Tırtıl temsil etti.

"Mayınsız Bir Dünya ve Mayınsız Bir Türkiye" çağrısının yapıldığı açıklamada, 156 ülkenin taraf olduğu ve Türkiye’nin de imzaladığı “Mayın Yasaklama Anlaşması”nın hükümlerinin yerine getirilmediği vurgulandı.
"Mayınsız dünya istiyoruz" yazılı lolipoplar taşıyan grup üyeleri adına açıklamayı Mayınsız Bir Türkiye Girişimi Koordinatörü Muteber Öğreten okudu. Yapılan açıklamada; 1999'dan bu yana, stoklardaki milyonlarca mayının imha edilmesine, binlerce dönüm arazinin mayından temizlenmesine ve buna bağlı olarak mayın kurbanı sayısının azalmasına rağmen kara mayınlarıyla ilgili çözülmesi gereken çok sayıda sorun olduğu belirtildi, 39 devletin halen anlaşmaya taraf olmadığı ve bu devletler arasında, ABD, Rusya ve Çin'in de bulunduğu bilgisi aktarıldı.

Açıklamada; anlaşmaya taraf devletler arasında bulunmasına rağmen Türkiye'nin mayın kullanan devletler arasında yer alması eleştirildi. Türkiye'nin konuyla ilgili somut adım atmadığına, mayın kurbanlarının istatistiklere bile girmediğine, TSK'nın rehabilitasyon merkezinde siviller için ayrılan yüzde 30 kotanın yetersiz olduğuna dikkat çekildi. Açıklamanın sonunda Hükümet, Mayın Yasaklama Anlaşması’nın tüm yükümlülüklerini yerine getirmeye ve geçtiğimiz yıl Kolombiya'da yapılan 2. Gözden Geçirme Konferansı'nda kabul edilen Kartegana Eylem Planı'nı biran önce uygulamaya çağırıldı.

Basın Açıklaması Metni İçin Tıklayınız.


Bu HABERİ Paylaş!