Yara İzlerimizle Yüzleşme


  • Mart 26, 2011
  • 2724

“Yara İzlerimizle Yüzleşme” paneli, 20 Mart 2011 Pazar günü, İstanbul Tabip Odası Sevinç Özgüner Salonu’nda gerçekleştirildi.

İstanbul Tabip Odası, İnsan Hakları Komisyonu’nca 14 Mart Tıp Haftası Etkinlikleri
içerisinde düzenlenen ve bu sene ikincisi yapılan toplumsal olaylar ve durumları psikososyal ve psikopolitik açıdan ele alan panel, TTB Merkez Konseyi eski başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy’un açılış konuşmasıyla başladı. Dr. Gürsoy, ‘yüzleşme’ temasının acılı bir tarihsel süreci kapsayan geçmiş pratikler açısından coğrafyamız için önemli bir konu olduğunu vurguladı. Ardından panel’e geçildi.

Moderatör Prof. Dr. Doğan Şahin, travmaların bireysel ve sosyal anlamda insani bütünlüğümüze yönelik verdiği zararlardan bahsederek, ‘yalan’ kavramının açtığı tahribattan bahsederek, ‘tanık’ olmanın getirdiği psikososyal ‘sorumluluk’, ‘vicdan’ gibi süreçlerle bireyin yaşadığı ‘yüzleşme’ kavramının önemini katılımcılara aktardı.

Panelistlerden Öğr.Üyesi Bülent Somay, yüzleşme temasında ‘inkar’, ‘yas-melankoli (şimdilerde depresyon) (geçmişte kara safra)’ konularından bahsederek tamamladığı konuşmasında; hızlanmış yaşam, malumat-bilgi çağı içinde ne kadar hatırlamak ya da unutmak istiyoruz diye sorarak, ‘aslında hiçbir zaman sahip olamadığımız –gerçek- kavramının’ anlamını ve iç dünyalarımızdaki karşılığını, küresel yüzleşme örnekleriyle açıkladı (New Orleans, Fukushima vs).

Yrd. Doç. Murat Paker, yüzleşme kavramının içeriğinde bulunan adalet, gerçekleri arama gibi temaların öneminden bahsederek toplumsal travmaların toplumsal ve bireysel etkilerini ele aldığı konuşmasında ‘Diyarbakır Cezaevi’, ’12 Eylül Darbesi’ gibi yakın tarih olaylarından yola çıkarak yaptıkları ‘Gerçekleri Arama ve Adalet Komisyonu’ pratiklerinden örnekler verdi. Yüzleşmenin bir onarma ritüeli olduğunun altını çizen Paker, Güney Afrika Apartheid Rejimi sırasında ve sonrasında yaşanan yüzleşme pratiklerinin benzer ve farklı yönlerini, negatif ve pozitif barış temalarını açıklayarak konuşmasını bitirdi.

78 ‘liler Girişimi adına panele katılan Hasan Erkul, kayıp ile yüzleşmenin ne demek olduğunu, çalışmaları içinde bulunan yakın tarih olayları üzerinden örnekler vererek yaptığı konuşmasında; Diyarbakır Cezaevi’nde yaşananlar, 12 Eylül darbe sürecinde yaşananlar, 6-7 Eylül sürecinde yaşananlar, Cumartesi Anneleri, Kürt Sorunu üzerinden yaşananlar, Madımak olayını, Gazi olayları ve bir dolu insan eliyle gerçekleştirilen işkence, travma olaylarının halen toplum olarak önümüzde durduğunu, sosyal ve siyasal açıdan yüzleşememenin ‘birey ve toplum’ açısından ‘kirletici bir süreç” olduğunu vurguladı. Toplumsal adalet ve barış için yüzleşme süreçlerinin somut olarak ‘gerçekleri arama ve adalet’, ‘hakikat’ komisyonları kurularak ele alınması gerektiğini belirterek konuşmasını bitirdi.

Panelin ardından katılımcılar tarafından sorulan sorular ve panelistlerin cevapları ile katılımcıların yüzleşme teması için katkıları alınarak etkinlik sona erdi.


Bu HABERİ Paylaş!