İstanbul’un Aile Hekimleri Buluştu


  • Şubat 28, 2011
  • 2022

İstanbul’da Aile Hekimliği Uygulaması’nın 3. ayında Aile Hekimliği’nin durumu, sorunları ve çözüm önerilerini konuşmak ve gelecek dönemde yapılacak eylem planı için ortak kararlar almak üzere İstanbul Tabip Odası’nın çağrısıyla, 26 Şubat 2011 Cumartesi günü, Cemi Demiroğlu Oditoryumu’nda “Aile Hekimleri Buluşuyor” toplantısı gerçekleştirildi. Oldukça soğuk bir günde gerçekleşen toplantıya yaklaşık 100 aile hekimi katıldı.

Toplantı, Türkiye ve İstanbul’da birinci basamakta aile hekimliğiyle yaşanan özelleştirme süreci, Odamızın yaptığı etkinlikler, eylemler ve ziyaretleri içeren bir sinevizyon gösterisiyle başlatıldı.

Pratisyen Hekimlik Derneği Başkanı Dr. Rıdvan Yılmaz ve Odamız Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Fethi Bozçalı’nın yönettiği toplantının açılış konuşmasını Odamız Başkanı Prof. Dr. Taner Gören yaptı. Dr. Gören ekip çalışması ve kamusal bir hizmet olarak yürütülen ve herkese sağlık anlayışının yürürlüğe konulduğu birinci basamak sağlık hizmet sunumunun yerini işletmeleştirilmiş birinci basamak sağlık hizmetlerinin aldığını ve ağırlıklı olarak tedavi edici hizmetlerin verildiğini vurguladı. Dr. Gören iş ve gelecek güvencesi olmayan Aile Hekimliği Uygulamasının İstanbul’a alelacele getirildiğini ve bunun da Aile Hekimlerini bir çok sorunla baş başa bıraktığını halkın sağlığının uzun vadede bu tablodan zarar göreceğini belirtti.

Dr. Gören’in sunumunun ardından forum bölümüne geçildi ve toplantıya katılan Aile Hekimlerinin sorunlarını dile getirmesi için katılımcılara söz verildi. Yaklaşık 40 Aile Hekimi söz alarak yaşadıkları sorunları dile getirdi. Yapılan konuşmalarda; verilen sözlerin yerine getirilmemesi, Aile Sağlığı Merkezlerinin sınıflandırılması, adli nöbetler, peşin kesilen sözleşme vergisi, Sağlık Müdürlüğü’nde yaşanan karmaşa, Toplum Sağlığı Merkezlerinde çalışanlara istekleri dışında yapılan görevlendirmeler, yardımcı sağlık personelinin yaşadığı sorunlar, sanal ASM’lerde yaşanan sorunlar, hastaların memnuniyetsizlikleri, bilgisayara bakmaktan hastayla iletişime girememe hali, çalışılan yerlerin her an boşaltılacağı kaygısı taşınması, cari giderlerin karşılanmasında verilen sözlerin tutulmaması, bilgisayar programlarının yetersiz kalması, aile hekimlerinin kendilerini yalnız bırakılmış ve aldatılmış olarak hissetmesi önemle vurgulanan konular oldu.

Odamız Hukuk Danışmanı Av.Meriç Eyüboğlu katılımcıların yönelttiği soruları yanıtladı.

Forum bölümünün ardından, TTB’nin “Çok Ses Tek Yürek” çağrısı kapsamında sorunlarını şarkılara döken ve “Sözlerimi Geri Alamam” parçasını amatör ama son derece coşkulu şekilde söyleyen hekim topluluklarının görüntüleri izlendi.

Odamız Genel Sekreteri Dr. Ali Çerkezoğlu ise yaptığı konuşmada; aile hekimlerinin güncel sorunlarıyla yakından ilgilendiklerini, Hukuk Büromuzun haksız uygulamalara karşı yasal işlemlere başladığını ve aile hekimlerinin sorunlarını dile getirmenin yolunun tek tek yakınmak değil toplu ve örgütlü olarak 13 Mart Ankara Mitingi’ne katılmak olduğunu vurguladı ve İstanbul’daki tüm aile hekimlerini Ankara’da tek yürek olmaya davet etti.

Program TTB’nin hazırladığı “Hayde” isimli parçanın çalınması ve Prof.Dr.Taner Gören’in kapanış konuşmasıyla sona erdi.


Bu HABERİ Paylaş!