Eğitim Araştırma Hastanelerinin Sorunları Tartışıldı


  • Ekim 20, 2010
  • 2447

Dün (20.10.2010) İstanbul Tabip Odası, Okmeydanı Eğitim Araştırma Hastanesi’nde Eğitim Hastaneleri’nin sorunlarının konuşulduğu bir toplantı gerçekleştirdi.
Toplantıya, İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taner Gören, Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Üyesi Dr. Osman Öztürk ve yine Türk Tabipleri Birliği Merkez Delegasyondan Dr. Güray Kılıç katıldı.

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taner Gören,  Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın sağlık alanında yarattığı sıkıntıların önemli ayaklarından bir tanesinin tıp eğitiminde yaşanan deformasyon olduğunu ifade etti. Yaşanan bu deformasyonun birinci nedeni olarak eğiticilerin atanma şekli, bir diğerinin ise eğitim araştırma hastanelerinde uygulanan performans anlayışının olduğuna dikkat çekti. Gören, performansı ifade eden, daha çok hasta bakma ve daha çok tetkik isteme anlayışının eğitimi sekteye uğrattığını belirtti.
Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın sağlık alanında yarattığı bu karanlık tablodan ancak tek bir çatı altında birlik duygusuyla çıkılabileceğinin altını çizdi.

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Üyesi Dr. Osman Öztürk ise, eğitim araştırma hastanelerinde yaşanan sorunlara bakarken Sağlıkta Dönüşüm Programı’nı güncel olarak gözden geçirmek gerektiğini belirtti. Programın içeriğinde yer alan (Genel Sağlık Sigortası, Tam Gün, Kamu Hastane Birlikleri Yasa Tasarısı, Aile Hekimliği) düzenlemelerin sağlığın özelleştirilmesine yönelik olduğunu belirten Öztürk, sağlık alanındaki bu ticarileşme anlayışının “kar getirmeyen bir unsur” olan eğitimi de çökerttiğini  etti.
Türk Tabipleri Merkez Delegasyon Üyesi Dr. Güray Kılıç ise,  şu anda piyasalaşmış bir sağlık sisteminin olduğunu ve sistemin ana prensibinin daha çok hasta yaratmak, çok gelir getiren ancak tedavi masraflarının az olduğu hastalara yoğunlaşmak olduğunu belirtti.

Toplantı sonunda eğitim araştırma hastanelerinde yaşanan sorunlarla birlikte tüm sağlık alanındaki tahribatı ortadan kaldırmanın tek yolunun yeniden kamusal düzenin tesisiyle mümkün olabileceği ve direnmenin kaçınılmaz olduğu belirtildi.


Bu HABERİ Paylaş!