Filistin’deki Sağlık(sızlık) Durumu Tartışıldı


  • Ekim 19, 2010
  • 2328

Filistin İçin İsrail'e Karşı Boykot Girişimi, 17–18 Ekim tarihlerinde İstanbul Tabip Odası, İstanbul Eczacılar Odası, İstanbul Diş Hekimleri Odası, İstanbul Veteriner Hekimler Odası ve Filistinli Sağlık Çalışmaları Komiteleri ile birlikte Filistin'le Beyaz Dayanışma Konferansı düzenledi.
İlk gün halka açık olarak İstanbul Tabip Odası Kadıköy Bürosunda gerçekleştirilen etkinliğin ikinci günü sadece sağlık emekçilerine açık olarak İstanbul Eczacı Odası Galatasaray Kültür, Sanat ve Eğitim Merkezi’nde yapıldı.
Konferansın açılış konuşması İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taner Gören tarafından yapıldı. Gören yaptığı konuşmada, Filistin’de yaşanan dramı bildiklerini ve bu konuda ülkemiz sağlık emekçilerinin üzerine düşen ne ise yapmaktan çekinmeyeceklerini dile getirdi.
Konuşmacı olarak, İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Ali Çerkezoğlu, Filistin Sağlık Çalışmaları Komitesi Üyesi Dr. Ra'ed Hamadeh katıldı. Ve yine konuşmacılar arasında olması beklenen Filistinli hekim Dr. Yousuf S. Y. Mousa ise Mısır’ın çıkışına izin vermemesi nedeniyle toplantıya katılamadı.
Konferansta, Filistin’de sağlık hizmeti vermeye çalışan hekimlerin yaşadıkları sıkıntılara ilişkin kısa bir video izlendi. İzletilen sarsıcı görüntülerin ardından SÇK üyesi Dr. Ra’ed Hamadeh, komitenin 1985 yılında hangi amaçla kurulduğunu ve çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.
Hamadeh, Sağlık Çalışmaları Komiteleri, Filistin’de ki sağlık ihtiyaçlarının karşılanması için bir grup gönüllü ile kurulduğunu ve kurulduğu günden bu yana koruyucu ve tedavi edici sağlık çalışmalarını yürüttüğünü belirtti. Hamadeh ayrıca, bu komitelerin içinde bulunan sağlık emekçilerinin yoğun fedakârlıkları ve uluslararası yardımlarla ayakta durduğunu ifade etti.
Sonrasında konferansa katılamayan Dr. Yousuf S.Y. Mousa ile telekonferans yöntemiyle iletişim kuruldu. Katılamamaktan dolayı son derece üzgün olduğunu ifade eden Mousa, Filistin’de sadece toprakların değil tüm insani ihtiyaçların işgal altında olduğuna dikkat çekti.
İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Ali Çerkezoğlu ise, boykotun neden önemli olduğunu ve bu konudaki kararlılığın sürmesi gerektiğini ifade etti.



Bu HABERİ Paylaş!