Döner Sermaye Sabit Ödemeleri Hakkında Bilgi Notu


  • Eylül 04, 2010
  • 16938

Değerli Meslektaşlarımız,

Bilindiği gibi, 5947 sayılı Üniversite ve Sağlık Personelinin Tam Gün Çalışmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 2. maddesi ile 209 sayılı Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurumları İle Esenlendirme (Rehabilitasyon) Tesislerine Verilecek Döner Sermaye Hakkında Kanun’a Ek 3. Madde eklenmiştir.

Kısaca “sabit ödeme” diye anılan bu düzenleme ile; döner sermaye gelirlerinden ek ödeme alan klinik şef ve şef yardımcılarına en yüksek devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) % 410′u, uzman tabip, tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar ile uzman diş tabiplerine % 335′i ve pratisyen tabip ve diş tabiplerine ise % 180′i oranında, her ay herhangi bir katkıya bağlı olmaksızın döner sermaye gelirlerinden ek ödeme yapılacağı belirtilmiştir.

Maddenin devamında, bu çerçevede yapılan aylık ek ödeme tutarının, 5. madde kapsamında aynı aya ilişkin olarak yapılacak olan ek ödeme tutarından mahsup edileceği belirtilmiş olup, yapılan ek ödemenin 5. madde kapsamında aynı aya ilişkin olarak yapılacak ek ödemeden fazla olması halinde ise aradaki farkın geri alınmayacağı belirtilmiştir.

5947 sayılı Kanun ile getirilen bu düzenlemenin, uygulanmasına ilişkin olarak ise Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından 02.08.2010 tarih ve 2010/53 sayılı Genelge, Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 02.08.2010 tarih ve 2010/54 sayılı Genelge ve yine Sağlık Bakanlığı’nın web sitesinde Tam Gün Sabit Ödemesi İle İlgili Açıklamalar ve Hesaplama Örnekleri başlıklı yazı yayınlanmıştır.

Buna göre, 5947 sayılı Kanun ile 209 sayılı Kanun’a eklenen Ek 3. Madde uyarınca, her ayın 15’inde herhangi bir katkıya bağlı olmaksızın, döner sermaye gelirlerinden sabit ek ödeme yapılacaktır.

Gerek yukarıda sıralanan mevzuat hükümleri gereğince, gerekse de İl Sağlık Müdürlüğü ile yürüttüğümüz görüşmeler sonucunda belirtmek gerekir ki; döner sermaye sabit ödemelerinin, (ilk ödeme 15.08.2010 tarihinde yapılmak üzere), her ayın 15’inde ve döner sermaye alan tüm hekimlere yapılması gerekmektedir.

Konuyu bilginize sunar, herhangi bir ihlal veya aksaklık olması durumunda gerekli girişimlerin yapılabilmesi için hukuk büromuza başvurulmasını öneririz.

Saygılarımızla.

İstanbul Tabip Odası
Yönetim Kurulu


Bu HABERİ Paylaş!