Zorunlu Mesleki Sorumluluk Sigortasına İlişkin Üyelerimize Acil Duyuru!


  • Ağustos 27, 2010
  • 1685

Bilindiği gibi Zorunlu Mesleki Sorumluluk Sigortası 30 Temmuz 2010 itibariyle yürürlüğe girecektir. Gerekli alt yapı ve hazırlıklar tamamlanmadığı halde, sigorta şirketleri, özel hastaneler ve hatta Sağlık Bakanlığı tarafından yaratılan korku ortamı, hekimleri içeriklerini bile bilmeden sigorta poliçesi imzalamaya itmektedir.

Oysa “Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Poliçesi” satmaya yetkili 30 sigorta şirketi ancak bugün (29.07.2010 tarihinde) açıklanabilmiştir. Üstelik TTB tarafından yürütülen bilgi edinme ve araştırma faaliyeti sonrasında, 30 sigorta şirketinden yalnızca bir şirketin poliçe satmaya başladığı öğrenilmiştir.

  1. Türk Tabipleri Birliği tarafından yapılan çalışmalar ve yürütülen görüşmeler sonucunda; bir hafta-10 gün içinde poliçelerini satın alan hekimlere; “gecikme” gerekçesiyle herhangi bir yaptırım uygulanmayacağı, Sağlık Bakanlığı yetkililerince de açıklanmıştır.

 

Bu vesileyle bir kez daha tekrarlıyoruz. Kırk katır mı, kırk satır mı hesabı ile; bir gün içinde sigorta poliçesini belirlemek, sigorta yaptırmak, aksi halde para cezası yaptırımına maruz kalmak diye özetlenebilecek durum; adil, makul ve hukuki değildir. Önümüzdeki bir hafta-10 gün içinde poliçelerini satın alan hekimlere; ‘30 Temmuz 2010 günü poliçe satın almadı’ diye herhangi bir yaptırım uygulanması mümkün değildir.

Nitekim bu öngörümüz/açıklamalarımız gün içinde Sağlık Bakanlığı Hukuk Müşavirliği tarafından da doğrulanmış ve gerek tebliğin geç yayınlanmış olması, gerekse poliçelerin hazırlanmamış olmasından kaynaklanan fiili imkansızlıklar göz önünde bulundurularak en azından bir hafta süreyle herhangi bir işlem yapılmayacağı (idari para cezası uygulanmayacağı) açıklanmıştır. Bu sözlü bilginin, yarın yazılı olarak da duyurulmasını bekliyoruz.

Bu nedenle sizleri ACİL OLDUĞU, SÜRE KALMADIĞI, ZORUNLU OLDUĞU vb nedenlerle alelacele sigorta yaptırmamaya, poliçe imzalamamaya çağırıyor ve yaratılan bu panik havasının hekimler/sigortalananlar aleyhine olduğunu, önemle dikkatinize sunuyoruz.

2- Poliçeler, hukuki düzenlemelerin, Sağlık Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı’nın açıklamalarının bile gerisindedir, hekimlere iyileştirilmiş koşullar değil asgari koşulları içeren poliçeler dayatılmaktadır. Ön kayıt adı altında okunmadan, incelenmeden imzaların atılması doğru değildir.

Böylesi bir erteleme olmasa dahi, halihazırdaki poliçeler imzalanamaz. Çünkü Hem Tebliğ, hem de Sağlık Bakanlığı’nın web sitesinde yer alan açıklamalarda görüldüğü gibi zorunlu mali sorumluluk sigortasının kapsamı; 

a) Sözleşme süresi içerisinde meydana gelen olay sonucu doğmuş olup bu süre içerisinde ya da 2 (iki) yıl sonrasına kadar talep edilen zararlar,
b) Sözleşme yapılmadan önceki 1 (bir) yıl içerisinde meydana gelen olay nedeniyle sözleşme süresi içerisinde doğabilecek talepler

olacaktır. NitekimHazine Müsteşarlığı tarafından da 2010-24 sayılı duyuru ile sözleşmelerin seçenekli olarak yapılamayacağı bütün seçenekleri kapsayacak bir biçimde yapılması gerektiği sigorta şirketlerine bildirilmiştir.

Ancak sigorta şirketleri tarafından iletilen teklifler ve düzenlenen poliçede bu açıklamaya aykırı olarak iki ayrı sözleşme türünden sadece birine göre poliçe düzenlendiği anlaşılmaktadır.

Yaratılan bu atmosferden etkilenerek, sigorta şirketleri ile “ön kayıt” adı altında poliçe imzalayan bütün üyelerimizin, bu bilgiyi dikkate alması ve görmeden, okumadan, bilmeden herhangi bir ön talepte/ ön kayıtta bulunmaması son derece önemlidir.  

3- “Sigorta şirketleri ile yalnız olarak uğraşmak istemiyorum, meslek odam kanalıyla ilişki kurmak ve poliçe imzalamak istiyorum” diyen tüm üyelerimizi; ekli ön talep formunu doldurup, iletmeye çağırıyoruz.

İstanbul Tabip Odası tarafından, meslek kuruluşu ile birlikte hareket etmek isteyen üyelerimizin ön taleplerinin alınmasına başlanmıştır. Amaçlanan; sigorta şirketleri ile başvurucu hekimleri temsilen görüşmeleri yürütmek ve en uygun poliçenin oluşmasını sağlamaktır.

Ancak yukarıda açıkladığımız gibi, açık ve adaletsiz hukuki yanlışlar nedeniyle, hali hazırdaki poliçeleri imzalamak mümkün görünmemektedir. Bu nedenle, Türk Tabipleri Birliği tarafından, “Poliçe düzenlemeye yetkili olduğu belirtilen bütün Sigorta Şirketlerinin poliçelerinin acilen denetlenmesi ve Genel Şartlar, Talimat ve Tebliğe aykırı hükümlerin düzeltilmesinin sağlanması” talebi gerek Sağlık Bakanlığı’na, gerek Hazine Müsteşarlığı’na iletilmiştir. Keza asgari koşulların yanı sıra; prim ödemelerinin taksitlendirilmesi, kapsamın genişletilmesi, mevcut İhtiyari Sigortaların primlerinin mahsup edilmesi gibi taleplerin de poliçeler de yer alması için faaliyetler sürmektedir.

UNUTMAYALIM Kİ; GENEL ŞARTLAR UYARINCA BELİRLENEN ASGARİ KOŞULLARIN SİGORTALANACAK HEKİMLER LEHİNE İYİLEŞTİRİLMESİ MÜMKÜNDÜR.

4- Tüm bu nedenlerle; üyelerimizi her söylenene itibar etmemeye, Türk Tabipleri Birliği ve İstanbul Tabip Odası web sitesinden gelişmeleri takip etmeye, meslek odası ile iletişim halinde olmaya, panik halinde değil, sakin ve dikkatli davranmaya çağırıyoruz.

Karşı karşıya olduğumuz bu kaosun -daha önceki seferlerde olduğu gibi- ancak birlikte olarak, birlikte davranarak aşılacağını biliyor ve sizleri, aşağıdaki formu doldurmaya davet ediyoruz.

İstanbul Tabip Odası
Yönetim Kurulu


Bu HABERİ Paylaş!