Uluslar Arası İsrail’e Karşı Boykot Sempozyumu Düzenlendi


  • Ağustos 25, 2010
  • 2017

Filistin ve Türkiye'nin ilerici muhalefet güçleri İstanbul'a düzenlenen Filistin'e dayanışmada yeni bir strateji: Boykot'sempozyumunda buluştu. Emperyalizme karşı halkların ortak mücadelesini nasıl güçlendirebileceklerini tartıştı. Sempozyum Sendika.tv'de canlı olarak yayımlandı.
Filistin İçin İsrail'e Karşı Boykot Girişimi tarafından düzenlenen uluslararası sempozyumun ilk günü bugün Muammer Karaca Tiyatrosu'nda gerçekleşti. Filistinli ve Türkiyeli katılımcılar ırkçı İsrail devletine karşı ulusal ve uluslararası düzlemde mücadele biçimlerini tartıştı. İsrail'e karşı uluslararası boykot, yatırımların geri çekilmesi ve yaptırımlar (BDS) yoluyla İsrail'e karşı halkların ortak mücadelesini büyütme çağrısı yaptı.

Sempozyumun ilk günü tartışmalar 'Filistin halkının temel hakları ve BDS kampanyasının hedefleri' Siyonizm ve apartheid 'Neden BDS?' ve Filistin, Türkiye, İsrail; devletler ve halklar arasında ilişki' olmak üzere üç oturum halinde yürütüldü.

Üç talepli boykot

Filistin'in büyük şairi Mahmud Derviş'in kendi sesinden şiiriyle başlayan sempozyumun açılış konuşmalarını Filistin Boykot Ulusal Komitesi'nden Muhammed Jaradat, BDP İstanbul milletvekili Sebahat Tuncel ve İstanbul Tabip Odası Başkanı Taner Gören yaptılar.
Filistin Boykot Ulusal Komitesi'nden Muhammed Jaradat tarafından yapılan açılış konuşmasında İsrail'e karşı uluslararası boykot çalışması anlatıldı. Dünyada beş, Türkiye'de birinci yılını geride bırakan boykotun:
-Arap topraklarındaki işgalin kaldırılması
-Filistin halkına karşı ırkçı uygulama ve yasaların kaldırılması
-Filistinli mültecilerin haklarının tanınması talebiyle yapıldığını belirtti.
Halkların kendilerini kurban olarak görmemesi gerektiğini belirten Jaradat yapılacak en iyi şeyin işgale ve ayrımcılığa karşı uluslararası boykot, yatırımların geri çekilmesi ve yaptırım mücadelesi verilmesi gerektiğini ifade etti.
Jaradat'ın ardından konuşan Sebahat Tuncel, Filistin, Kürt ve Kıbrıs sorunları eşitlikçi ve özgürlükçü temellerde çözülmeden Ortadoğu'da barışın gelemeyeceğini belirtti. Kürt halkının Filistin halkıyla bir gönül birliği olduğunu, Türkiye'nin İsrail'le ilişkisinin iki halka da saldırı olarak döndüğüne değindi.
İTO başkanı Taner Gören de hekimlerin sadece savaşların yarattığı yaraları sarmakla görevli olmadığını, onu yaratan koşullara karşı da mücadele etmekle mesul olduğunu belirtti.

Filistinli yoldaşlar 'Ortak mücadele' dedi

Sempozyumun ilk oturumu olan Filistin halkının temel hakları ve BDS kampanyasının hedefleri' bölümünde FHKC Politik Büro'dan Abu Ahmad Fuad, Boykot komitesinden Muhammed Jaradat birer konuşma yaptı. Oturum moderatörü Seyit Ümmetoğlu'nun Filistin tarihiyle ilgili yaptığı kısa bir sunuşun ardından söz alan Abu Ahmad Fuad İsrail karşısında tek seçeneklerinin direniş olduğunu belirtti. Direnişin çok çeşit ve biçimle hayata geçtiğini söyleyen Fuad askeri, politik alanda İsrail'in boykot edilmesi gerektiğini belirtti.
Jaradat konuşmasında İsrail'deki rejimin ayrımcı uygulamalarını anlattı. Filistin halkının maruz kaldığı baskı ve ikinci sınıf yurttaş uygulamalarıyla İsrail devletinin bir apartheid rejimi ile yönetildiğini ifade etti. İşgal altındaki topraklar sorununu anlattı, Mülteci Filistinlilerin yaşadığı sorunları aktardı.
Oturumun bir diğer konuğu olan Abnaa el-Balad Hareketi Genel Sekreteri Muhammed Kanaane ise İsrail devletinin engellemeleri nedeniyle sempozyuma katılamadı. Kanaane bir video mesajla sempzoyuma selamlarını iletti. Baskılara rağmen direnişe devam edeceği mesajını verdi.
Sempozyumun ikinci oturumunda Nikola Sahafin İsrail-Filistin emek hareketini, Erhan Keleşoğlu İsrail siyonizmini ve emek politikalarını anlattı. Tolga Tören Güney Afrika örneğini ve apartheid rejimi hakkında bir sunuş yaptı.
Sempozyumun üçüncü oturumunda Filistin, Türkiye, İsrail devleti ve halkları arasındaki ilişkiler ele alındı. Türkiye sol hareketinin Filistin ve boykota ilişkin deklarasyonu da bu bölümde okundu.


Bu HABERİ Paylaş!