DİKİLİ'DEN YENİ DÜNYA DÜZENİNE TOKAT GELDİ


  • Ağustos 25, 2010
  • 1805

Geçtiğimiz 30 yıla damgasını vuran yeni dünya düzeni veya emeğin insanlık tarihi boyunca elde ettiği bütün kazanımlara karşı sürdürülen saldırı Dikili'de büyük bir tokat yedi.

 10 tona kadar olan su kullanımından ücret almadığı için "görevi kötüye kullandığı" ve "kamuyu zarara uğrattığı" gerekçesiyle yargılanan Dikili Belediye Başkanı Osman Nuri Özgüven ve belediye meclis üyeleri yargılandıkları davadan beraat ettiler.

 Duruşmada söz alan, sanık avukatlarından Arif Ali Cangı Başbakanlık'tan istedikleri kamu hizmetlerinin ücretsiz olması ile ilgili gelen 74 kararnameyi incelediklerini belirterek, “Örneğin, dini bayramlarda belediyeye ait araçların bedava kullandırılması, köprü ve yolların ücretsiz kullandırılması, polis ve askerlerin kamu araçlarından ücretsiz şekilde yararlandırılması çıkartılan kararnamelerle  sağlanmıştır.
Söz konusu davada kararname çıkartılmamış olsa da, kamu yararı olduğu açıktır. Yani, tüm canlıların yaşayabileceği kadar suya ulaşması yaşam hakkı olarak tanımlanmıştır.

 Ülkemiz de bu yönlü kararları konu alan uluslararası sözleşmelere imza atmıştır. Bu davanın açılmasına neden olan 4736 sayılı yasa  adeta sosyal devletin yapması gerektirdiği her hizmeti ücretli hale getirdiği için toplumsal ihtiyacın gereksinim duyduğu her durumda bir kararname çıkarılmış. Yasa bu haliyle Anayasa’nın eşitlik ilkesine de aykırı.

 Kararnamelere bakınca Dikili’de yapılanın suç olmadığı görülecektir. Suçlamalar suç olmak bir yana bütün belediyelerin görevidir. Belediyeler hizmet verirken kâr zarar hesabı ile, ticarethane mantığı ile hareket edemez. Dikili'deki uygulamada kamu zararı olmadığı gibi su tasarrufu sağlanarak kamu yararı ortaya çıkmıştır.

 Bu nedenle müvekkilim, kamuyu zarara uğratmamıştır, aksine kamu yararını gözeten bir uygulama yapmıştır. Savcılığın bu durumu göz önünde bulundurmasını talep ediyorum" diye konuştu. Sanıkların son sözünün sorulmasının ardından Cumhuriyet Savcısı esas hakkında mütalaa verdi.

 Cumhuriyet Savcısı Velihattin Eldemir, davalıların üzerlerine atılı suçları işledikleri yönünde bir kanıt oluşmadığına ve yapılan işlemde kamu yararı gözetildiğine dikkat çekerek, Başkan Osman Özgüven'in de aralarında bulunduğu 22 kişinin beraatına karar verilmesini istedi.

 Özgüven'in avukatı Arif Ali Cangı, "Bu dava sadece Dikili'nin davası değildir. Türkiye bu davadan örnek alarak, kendi yerel yönetimlerinden 10 tona kadar suyun bedava verilmesi için talepte bulunmalıdır. Bu dava suyun ticarileştirilmesine yönelik girişimlere karşı kazanılmış bir zaferdir" şeklinde konuştu.
 Darısı "sağlık hakkı"nın başına...

Basın açıklaması için tıklayınız.


Bu HABERİ Paylaş!