TAM GÜN YASASI OLARAK BİLİNEN YASA İŞYERİ HEKİMLERİNİ NASIL ETKİLEYECEK? KONULU TOPLANTI YAPILDI


  • Ağustos 25, 2010
  • 1870

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu’nun çağrısı ile 11-02-2010 tarihinde İstanbul Tabip Odasında yapılan ve işyeri hekimlerinin yoğun katılımı ile gerçekleşen toplantıda ilk olarak;

İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr.Hüseyin Demirdizen Tam gün yasası olarak bilinen bu yasanın Türk Tabipler Birliğinin yıllardan beri savunmuş olduğu Tam gün çalışmadan farklı olduğunu, daha çok bu yasanın Sağlık Bakanlığınca uygulamaya çalışılan Sağlıkta Dönüşüm programının bir parçası olduğunu belirtti. Yasanın hekimlere daha çok çalışarak daha az kazanç ve iş güvencesiz çalışma koşulları getirdiğini, tüm hekimleri olduğu gibi işyeri hekimlerini de önemli ölçüde etkileyeceğini ve yasadan dolayı İstanbul’daki yaklaşık 1700 işyeri hekiminin bu yasanın mağduru olacağını ifade etti. Yasaya karşı örgütlü mücadele yanında mağdur olan hekimlerin yapacağı bireysel hukuk mücadelesinde İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu olarak her türlü desteğin verileceği, ayrıca Tam gün Yasasından etkilenen İşyeri hekimleriyle başlayan toplantıların Kızılay hekimleri,Özel Hekimler ve diğer meslektaşlarımızla yapılacak toplantılarla devam edeceğini ve bir yol haritasının çıkarılacağını belirtti.

İstanbul Tabip Odası İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Komisyonu Başkanı Dr. Mustafa Tamyürek İşyeri Sağlık Güvenlik Birimleri ile Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri Hakkındaki Yönetmelikten sonra ortaya çıkan belirsizlikler ve özellikle de İşyeri Hekimlerinin temel eğitimleri, yenileme eğitimleri ile ilgili meslektaşlarımızdan yoğun olarak gelen sorulara cevap verdi. Türk Tabipler Birliğinin Üniversiteler ile birlikte yıllardan beri İşyeri Hekimliği eğitimlerini yürüttüğünü, bu yeni süreçte Üniversiteler ile işbirliği yapılarak gerek Temel ve İleri eğitimlerin gerekse yenileme eğitimlerinin yapılacağını ve konudaki somut bilgilerin çok kısa süre içinde açıklanacağını belirterek meslektaşlarımızın paniğe kapılarak farklı arayışlara gitmesine gerek olmadığını belirtti.

İstanbul Tabip Odası Hukuk Bürosu’ndan Av. Meriç Eyüpoğlu Tam Gün yasasının İşyeri Hekimlerini ilgilendiren maddeleri ile ilgili bilgi verdikten sonra genel olarak yasada Anayasa’ya aykırı birçok madde bulunduğunu belirterek konuyu Anayasa Mahkemesine götürme yetkisi bulunan Ana Muhalefet  Partisine Anayasa aykırı olan maddeleri içeren dosyanın verildiğini,10-15 gün içinde Ana Muhalefet Partisinin başvuruyu yapacağını yönünde ön bilgi alındığını aktardı. Yasadan mağdur olan meslektaşlarımızın dava sonuçlarının  Anayasa Mahkemesine taşınmasının ikinci bir yol olduğunu, bu konu ile ilgili meslektaşlarımızın mutlaka İstanbul Tabip Odası Hukuk Bürosu ile iletişime geçmesinin önemine değindi. Ayrıca Tam Gün Yasasının uygulamasının ancak yayınlanacak Yönetmelik ve Genelgeler ile olacağını,Yönetmelik ve Genelgenin iptali konusunda mahkemeye başvuru hakkımızın bulunduğu belirtti.

İşyeri Sağlık Güvenlik Birimleri ile Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri hakkındaki Yönetmeliğin iptali ve İşyeri Hekimliği eğitimi verme yetkisi tanınan özel şirketlerin eğitim yetkisin iptali konusunda yargıya başvurulduğunu kısa zamanda sonucun beklendiğini belirtti.

Daha sonra geçilen soru cevap bölümünde işyeri hekimlerinin yasadan sonra oluşacak kıdem tazminatlarının ödenmesi konusunda gerekli girişimde bulunulması, mağdur hekimlerin mutlaka hukuki yollara başvurulması görüşüldü. Bu süreçlerde hekimlerin Tabip odalarıyla iletişim halinde olmasının kendi mağduriyetlerinin ortadan kalkması açısından önemine değinildi.

Tam Gün Yasasından dolayı mağdur olacak İşyeri hekimi meslektaşlarımızdan dava açacak olanların listesinin oluşturulmasına karar verildi. Ayrıca önümüzdeki süreci takip ve değerlendirmek üzere Tam Gün Yasasından etkilenen İşyeri Hekimleri Çalışma Grubu oluşturulması konusunda çağrı yapılacağını ve bu grupta çalışmak ve katkıda bulunmak isteyen İşyeri Hekimi meslektaşlarımızla bilgi paylaşımı yapılacağı bildirildi.


Bu HABERİ Paylaş!