8 MART RESMİ TATİL OLSUN


  • Ağustos 25, 2010
  • 2655

TTB, DİSK ve KESK’in kadın yöneticileri, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün tatil olması talebini içeren bir yasa önerisi hazırladılar. Bu kapsamda, TBMM’nin kadın milletvekilleri, Kadından Sorumlu Devlet Bakanı ve siyasi partilerle görüşmelerde bulunmak üzere çalışmalar sürdüren heyet, bugüne kadar DSP, BDP ve CHP ile görüşmeler yaptı. Bu görüşmelerde olumlu geri bildirimler alındı.

TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Hülya Biriken, 8 Mart’ın tatil olması önerisiyle ilgili olarak, “Ayrımcılıktan, temsiliyete, çalışma yaşamına, eğitime, kadına yönelik şiddete vb. kadınların yaşadıkları sorunları 8 Mart vesilesiyle kamuoyu ile yeniden tartışmak, çözümler üretmek ve bir hak arama ve mücadele günü olarak tanınmasını sağlamak açısından 8 Mart’ın resmi tatil olmasını önemsiyoruz” dedi.

Meselenin bir “tatil yapma/çalışmama” talebi olarak algılanmaması gerektiğini vurgulayan Biriken, 8 Mart’ın tatil olmasının kadın sorunlarına görünürlük kazandırmak ve bu mücadelenin devlet tarafından tanınması anlamına da geleceğini, bunun da Türkiye’ye toplumsal cinsiyet uçurumunun endeksindeki en son sıralardan biraz daha yükselme fırsatı vereceğini söyledi. Dr. Hülya Biriken şöyle devam etti:

“Nasıl 1 Mayıs’ın tatil olması emekçilerin uzun yıllar yürüttüğü mücadele sonucunda bir kazanım olarak elde edildiyse, 100. yılında -yani bu yıl- 8 Mart’ın tatil olması sorunları tam olarak çözmese de, başlangıç açısından yaralarımıza bir nebze merhem olacaktır diye düşünüyoruz.” 
Bilindiği gibi 8 Mart, kadınların toplumsal, siyasala, ekonomik, kültürel vb. yaşamın tüm alanlarında maruz kaldıkları ayrımcılığa, şiddete ve sömürüye karşı yüzyıllardır yürüttükleri mücadelenin simgesidir. Özellikle de, sanayileşme ile birlikte 19. yüzyılın ikinci yarısı artan ve 20. yüzyılın ilk on yılı boyunca dayanılmaz boyutlara varan sömürüye, şiddete ve ayrımcılığa karşı verilen örgütlü kadın mücadelesinin simgesidir.

1910 yılında Kopenhag’da II. Enternasyonal’e bağlı kadınlar toplantısında Alman sosyalisti Clara Zetkin, Kadınlar Günü’nün “Amerikalı kızkardeşlerinin izinden giden kadınların yılda bir kutladığı özel bir gün” olmasını önerdi. Ancak kesin bir tarih belirtilmedi. Zetkin’in önerisiyle bu gün kadınlar tarafından kendi hak ve özgürlük mücadelelerini temsilen 1857’de New York’taki konfeksiyon ve tekstil fabrikalarında yangında ölen çoğu kadın 129 işçiye adandı. 17 ülkeden 100’ü aşkın kadının katıldığı toplantıda kabul edilen bu kararlar , kadınlar her yıl dünyanın farklı yerlerinde aynı günde hakları önündeki engellere karşı sözlerini örgütlemeye ve uluslar arası kadın dayanışmasının ağlarını örmeye başladı.

Kadınlar Günü’nün resmen 8 Mart olarak saptanması ise, 1922 yılındaki III. Enternasyonel’de yine Clara Zetkin’in önerisiyle gerçekleşti. 8 Mart 1917 tarihindeki (dönemin Çarlık Rusya’sında kullanılan Gregoryan takvimine göre 23 Şubat 1917) tekstil işçisi kadınların grevine referansla kabul edilen 8 Mart bu tarihten itibaren SSCB’de tatil ilan edildi.

İki dünya savaşı yılları arasında bazı ülkelerde kutlanması yasaklanan Kadınlar Günü, 1960’lı yılların sonunda ABD’de kutlanmaya başlandı. 1975 yılında Dünya Kadınlar Yılı’nı ilan eden Birleşmiş Milletler Örgütü, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart’ın tüm kadınlar için Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmasını kararlaştırdı.

Bugün, dünyada aralarında Çin, Kamboçya, Angola, Rusya, Uganda’nın da bulunduğu pek çok ülkede, 8 Mart resmi tatil günü olarak ilan edilmiş durumda.

Kanun teklifi için…


Bu HABERİ Paylaş!