TÜRKİYEDE HAYAT DURDU EMEKÇİLER TEK-EL OLDU


  • Ağustos 25, 2010
  • 1994

Türk-İŞ, Hak-İş, DİSK, KESK ve  Türkiye Kamu-Sen’in Tekel işçilerinin direnişine destek vermek amacıyla aldığı, TTB ve İstanbul Tabip Odası'nın da aralarında olduğu onlarca sağlık meslek örgütünün, sendikanın da desteklediği karar doğrultusunda, 4 Şubat Perşembe günü Türkiye'de hayat durdu. İşçiler, kamu çalışanları 4 Şubat Perşembe günü üretimden gelen güçlerini kullandılar, Ankara'da 50 gündür kararlılıkla sürdürülen direnişi tüm ülkeye yaydılar.

İstanbul’da da konfederasyonların aldığı karar gereği iş bırakılırken, Saraçhane’de gerçekleştirilen kitlesel basın açıklamasına on binin üzerinde kişi katıldı. 

Anadolu Yakası'nda iş bırakan DİSK, KESK'e bağlı sendikalara üye emekçiler, sivil toplum örgütleri, meslek örgütleri ve emekten yana siyasi partiler, Kartal Meydanı, Kadıköy Belediyesi Haydarpaşa Merkez bina önü, Kadıköy Söğütlüçeşme Metrobüs durağı ve Ümraniye Vergi Dairesi önünde bir araya gelerek basın açıklaması yaptılar. Yapılan basın açıklamasında “Karanlığa karşı inanç ve aşkla umutla direnen işçi sınıfına selam olsun” pankartı açıldı.

Avrupa Yakası’nda ise Okmeydanı, Zeynep Kamil, Taksim İlkyardım Hastaneleri ve İstanbul Tıp Fakültesi önünde kitlesel basın açıklamaları yapıldı, “Genel Grev Genel Direniş” sloganı yükseldi. Sağlık çalışanları hastaneye gelen hastalara yardımcı olurken, eylemin amacını anlattılar. Taksim İlkyardım Hastanesi ve Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde bir araya gelen sağlık çalışanları "Esnek Çalışmaya Hayır" pankartı açarken, “4/C'li Başbakan İstiyoruz" sloganları attılar.

Sabah saat 11.00’da Edirnekapı ve Eminönü’nden yürüyüşe geçen binlerce emekçi Saraçhane’de bir araya geldi. Konfederasyon başkanlarının konuşmaları sırasında sık sık “Tekel İşçisi Yalnız Değildir”, “Her Yer Tekel Her Yer Direniş”, “Birleşelim Tek-El Olalım” sloganları atıldı.  Konfederasyon başkanları yaptıkları konuşmalarda, 4-C uygulamasıyla emekçilere güvencesiz, kölelik koşullarında çalışmanın dayatıldığını, bu tehdidin sadece Tekel işçilerine değil, tüm emekçilere yönelik olduğunu, insanca çalışma, insanca yaşama koşulları için hep birlikte mücadele edilmesi gerektiğini vurguladılar. Yapılan konuşmaların ardından meydanda toplanan on bini aşkın kişi “Ölmek Var, Dönmek Yok” sloganını defalarca haykırarak Ankara’nın soğuğunda 52 gündür direnen Tekel işçilerinin sesine ses kattı.
Gazeteciler de iş bıraktı
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) üyesi Anadolu Ajansı çalışanları, bir saat iş bırakma eylemi yaptı.
Anadolu Ajansı’nın Cağaloğlu’ndaki merkezinin önünde toplanan çalışanlar adına açıklama yapan TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi, Tekel işçilerinin 52 gündür yaptıkları eylemi desteklemek ve onlara katkı vermek amacıyla bir araya geldiklerini, Tekel işçilerinin kazanılmış haklarını koruma mücadelesi verdiklerini vurguladı


Bu HABERİ Paylaş!