İTO-KADIKÖY SİNEMA SÖYLEŞİLERİ 2009-2010 SEZON AÇILIŞI


  • Ağustos 25, 2010
  • 2917

2009-2010 Dönemi  “SİNEMA SÖYLEŞİLERİ”nin ilkini 25 Kasım 2009 tarihinde İTO-Kadıköy Büro’da gerçekleştirdik. Arife nedeniyle katılım çok olmasa da salonun çoğu sinema gönüllülerince dolduruldu.

Toplantımız aşağıdaki program doğrultusunda gerçekleşti. Sevgili arkadaşımız Nilüfer Kongar karnı burnunda olmasına rağmen eşi Kağan Kongar ile yine aramızda olup program açılışını yaparak domuz gribi hakkında kısa bir bilgi verdi. Katılımcıları kahkahaya boğan alıntısından sonra Süheyla Ağkoç günün anlam ve önemi belirten bir konuşmayla ülke genelinde yaygın katılımla gerçekleşen 25 Kasım “KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE GÜNÜ” dolayısıyla bir konuşma yaparak sözlerini Refik Durbaş’ın “DOKUMACI KIZLAR”  şiiriyle sonlandırdı.  Daha sonra 25 Kasım grevi gözlemleri hakkında Naciye Demirel bilgi verdi. Beyazıt Meydanı’nda İ.Ü. girişindeki görkemli miting ve basın açıklamasını, yaşayan bir göz olarak aktardı ve son 20 yılın en önemli eylemi olduğuna vurgu yaptı.  Daha sonra film tanıtımı için İTO-Sanat Komisyonu’nun yeni sinema sorumlusu İsmet Sayman aşağıda ayrıntılarını bulacağınız filmin tanıtımını yaptı.

Ünlü İtalyan yönetmeni Pontecorvo’nun 1969 yapımı Burn filminde başrolü Marlon Brando oynuyordu. Çok etkileyici olan film büyük beğeni topladı. Film sonrası kısa bir tartışma yapıldı. Konuğumuz Prof.Dr. Fatih S. Mahmutoğlu kısa bir değerlendirme yaptı. Kağan Kongar da aradan 160 yıl geçmesine rağmen emperyalizmin kurallarının değişmediğini ve filmin insanda karamsarlık yarattığını belirtti.

Söyleşimize Aralık ayının son haftasında buluşmak üzere son verdik. Aralık ayının sonlarında hem yeni yıla veda edeceğiz hem bir yönetmen ağırlayacağız hem de güzel ve eğlenceli bir film izleyeceğiz. Geçen yıl olduğu gibi yine 100 kişiyi aşan bir katılım bekliyoruz.

25 KASIM 2009 İTO-SANAT KOMİSYONU SİNEMA SÖYLEŞİLERİ PROGRAMI

18:00-19:00 Buluşma ve Kokteyl

19:00-19:30 Söyleşi öncesi bilgilendirme

19:30-21.30 Film Gösterimi-BURN-1969 ( Y: G.PONTECORVO,O:M.BRANDO)

21.30-23:00Gece söyleşileri, şiir dinletileri, yönetmeninden film kritiği ve kadıköy meydanı, Sarayburnu, Haydarpaşa garının 360 C Panaromik izlenmesi

Burn ! (Quemada ) (1969)

Yönetmen:Gillo Pontecorvo

Oyuncular:Marlon Brando,Evaristo Márquez,Norman Hill,Thomas Lyons,Renato Salvator,

Konu: 1800’lerin ortalarında Karayipler’de bir ada. Doğa burayı bir cennet, insan ise bir cehenneme çevirmiş! Portekizlilerin devasa şeker kamışı çiftliklerinde çalıştırılan köleler sefaletlerini isyana döndürmek üzeredir; İngilizler de kıvılcımı çakmışlardır. Entelektüel gizli ajan Sör William Walker’ı üç aşamalı, çetrefilli bir göreve yollarlar: Köleler isyana kışkırtılacak, şeker ticareti İngiltere’nin eline geçirilecek ve köleler yeniden köleliğe döndürülecek. Kapitalizm, sömürgecilik, devrim ve ayaklanma, bu destansı filmde inceleniyor. Hem görsel açıdan hem de anlatım yönünden bu çarpıcı film, en radikal yönetmenlerden Gillo Pontecorvo’nun sinema dehasıyla alev alev yanıyor.

"Gillo Pontecorvo: Direnişin Yönetmeni"

La battaglia di algerive quemid agibi unutulmaz filmlere imza atan italyan yönetmen, senarist. 1919 yılında doğan pontecorvo, 2006 yılında yaşama gözlerini yumana kadar 22 filme imza attı. filimlerinden en çok bilineni ve beğenileni olan "la battaglia di algeri (cezayir savaşları) cezayir'deki fransız sömürgesine karşı direnişi anlatıyordu ve gerek ulusal kurtuluş mücadelesinin handikaplarına gerekse fransız zulmüne odaklanmıştı. bu nedenle film fransa'da yasaklandı va yıllar sonra gösterildiğinde büyük bir miting etkisi yarattı.

queimada'da haiti devrimini anlattığı söyleniyor pontecorvo'nun. gerçekte ise film, küba, kolombiya ve haiti üzerinden latin amerika'nın tarihsel bir kesitine ışık tutuyordu. burada ingiliz sömürgeciliği ve onun sahte özgürlükçülüğüne odaklanan pontecorvo yine kapo adlı filmiyle de yahudi soykırımı'na odaklanacaktı. bir toplama kampına odaklanan pontcorvo sanılanın aksine bazı yahudilerin de nazilere nasıl destek verdiğini gösterecekti.

1941 yılında italyan komünist partisiüyesi olan pontecorvo, 1943 yılında milan'daki işgale karşı mücadelenin komutanı da olacaktı
.
Yaşamı boyunca son derece radikal bir duruşu olan pontecorvo'ya sık sık neden bu kadar az film çektiği soruldu, yanıtı çok zaman "Çünkü söyleyeceğim her şeyi söyledim" oldu.


Bu HABERİ Paylaş!