BU BİR “DOĞAL FELAKET” DEĞİLDİR


  • Ağustos 25, 2010
  • 1788

İstanbul tarihinin en büyük felaketlerinden birini yaşıyor. İstanbul Tabip Odası olarak bu felakette yaşamını yitirenlerin yakınlarının acısını paylaşıyor, halkımıza başsağlığı diliyor, fakat aynı zamanda bu “felaketin” sorumlularının bir an önce yargı önüne çıkartılmalarını bekliyoruz.

Kuşkusuz AKP hükümeti, her zamanki gibi, bu felaketin de sorumlusunun “yağmur” olduğunu, tanrısal bir olay olup, yapacak bir şey olmadığını iddia edecektir. Oysa AKP hükümetinin bir Bakanı’nın bugün manşetlere çıkan bir ifadesi dahi bunun böyle olmadığının kanıtıdır.

Bakan Binali Yıldırım, “sorun İstanbul'un sahilden kuzeye doğru ve doğudan batıya doğru yapılaşmasındaki standart dışı uygulamalar” diyor, “10 bin konut için kanal yapılmış ana arterde, 5 metre. Bu 5 metre on bin konuta cevap verecek bir yapı. Siz gelip 50 bin konut yapıyorsunuz ve bütün giderleri de buraya bağlıyorsunuz. Ne yapıyor? Çekmiyor, geri basıyor. Bütün hepsi evlerden içeri fışkırmaya başlıyor” diyor.

Bunlar TC Hükümeti’nin bir Bakanı’nın söyleyeceği sözler değildir. Bu sözleri söylemek başta demokratik kitle örgütleri olmak üzere ülkenin aydınlarına düşer. Hükümetin ve Bakan’ın görevi ise bu sözleri dinleyip, gereğini yapmaktır.

Biz İstanbul Tabip Odası olarak, Bakan’ın söylediklerini yıllardır söylüyoruz. Daha bir ay önce Odamızın da katıldığı bir toplantıda bunlar aynen dile getirilmişti. Hükümet ise söylenenlerin hiçbirini dinlemiyor. Aksine “şu yapılıyor, bu yapılıyor” dediklerini ya bizzat kendisi yapıyor, ya da yapılmasına izin veriyor.

Bakan, “sorun İstanbul'un sahilden kuzeye doğru ve doğudan batıya doğru yapılaşmasındaki standart dışı uygulamalar” diyor. Bu uygulamalara kim izin veriyor? Hükümet kimi kime şikayet ediyor? Bakan “”siz gelip 50 bin konut yapıyorsunuz ve bütün giderleri de buraya bağlıyorsunuz” diyor? TMMOB mi, TTB mi, Barolar mı, kim 10 bin konut yapılacak yere 50 bin konut dikilmesine izin veriyor?

Hükümet şimdi bu sorunları asırlık olduğunu iddia edecektir. Peki, siz iktidara gelmeden bu sorunların farkında değil miydiniz? Siz iktidara bu sorunları çözmek için gelmediniz mi?AKP 15 yıldır İstanbul'da yerel yönetimlerin başındadır. 15 yıldır böyle bir felaket olmaması için ne yaptınız?

Biz İstanbul Tabip Odası olarak, Hükümete bu tür felaketlerin yinelenmemesi için gerekli her türlü desteği vermeye hazırız. Odamızın Olağan Dışı Durumlar Komisyonu gerek bu tür felaket durumlarında ne yapılması gerektiği, gerekse bir daha bu tür olaylarda can kaybı yaşanmaması için hangi önlemlerin alındığı konusunda Hükümete gönüllü danışmanlık yapabilir.

Dahası Hükümeti, bu tür sel baskınları sonrası patlayabilecek salgın hastalıklar ve diğer sağlık sorunları konusunda da uyarıyoruz. İstanbul Tabip Odası olarak bu konuda da Hükümete her türlü desteği vermeye hazırız. Ancak bir yandan da, artık her aşırı yağmurda insanlarımızın ölmemeleri için de Hükümet’in bu felaketin sorumlularını bir an önce yargı önüne çıkartmasını bekliyoruz.

Hepimizin başı sağ olsun.



Bu konuda Seller Ne Tür Sağlık Sorunlarına Yol Açabilir Broşürü'ne Odamız web sayfasının Toplum Sağlığı bölümünde ulaşabilirsiniz.


Bu HABERİ Paylaş!