Etik Kurul 08 Mayıs 2008 Tarihli Toplantı Tutanağı | İstanbul Tabip Odası

Yeni Eklenenler

İl Hıfzıssıhha Kurulu toplantısı Tıklayınız

İnsan Hakları Komisyonu Toplantı Tutanağı Tıklayınız

Pratisyen Hekimlik Toplantı Tutanağı Tıklayınız

Basında İTO Tıklayınız

İşçi Sağlığı Komisyonu Toplantısı Tıklayınız

Ekonomik Krize İlişkin Sunular Tıklayınız

UEÇG Toplantısı Tıklayınız

Kadın Komisyonu Toplantısı Tıklayınız





İSTANBUL

Arama

 

Etik Kurul 08 Mayıs 2008 Tarihli Toplantı Tutanağı


İSTANBUL TABİP ODASI
ETİK KURUL 08.05.2008 TARİHLİ TOPLANTI TUTANAĞI

Tarih: 08 Mayıs 2008

Katılımcılar:

Hüseyin Demirdizen, Ali Demircan, Didem Baskın, Dursun Kırbaş, Hilmi Or, İmdat Elmas, Serpil Yaylacı, Yeşim Işıl Ülman, Erol Ünder, Yıldız Ertuğ Ünder, Arzu Denizbaşı, Gürsu Kıyan, Namık Kemal Kurt

İTO seçimleri sonrası ilk toplantı olması nedeni ile ilk olarak katılımcılar tanışma amaçlı kendilerini tanıttılar. Daha sonra seçim süreci hakkında kısa bir görüş alış verişinde bulunuldu.
İTO genel Sekreteri Dr. Hüseyin Demirdizen tarafından kurula bilgi verildi.
Türkiye sağlık ortamlarında yaşananlar sonucunda, meslek etiği ile çelişen ve hekimlik mesleğine olduğu kadar hastalarımıza ve çalışma ortamlarımıza da zarar veren sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Bu sonuçların verebileceği zararları ortadan kaldıracak ve /veya rehberlik edecek çalışmalar yapılabilir. Uygun zaman ve biçimde yapılan bu çalışmaların sonuçları İTO Yönetime sunulduğunda üzerinde çalışmalar yapılarak değerlendirilecetir. Ayrıca kurulun belirlediği konularda çeşitli sempozyumlar düzenleme talepleri de değerlendirilerek hayata geçirilmesi konusunda destek verileceği belirtildi.
Gündem ;

1- İTO yayın organı olan “Hekim Formu” dergisinde Etik Kurulun seçtikleri başlığı altında yazılar hazırlanmasına ve bu konudaki çalışmaların koordinasyonu için daha önceden yetkilendirilen Doç. Dr. Yeşim Işıl Ülman’ın görevinin devamı konusunda karar alındı.

2- “Acil Hekimlik Uygulamalarında Etik Kurallar” taslak raporu hakkında Dr. Serpil Yaylacı ve Dr. Arzu Denizbaşı tarafından bilgi verildi. Ayrıca hazırlanan rapor tasarısı kurul üyelerine dağıtıldı. Rapor içeriği hakkında bir sonraki toplantı da görüşmeler yapılmasına karar verildi.


3- TTB tarafından düzenlenen “ Tıp Etiği Çalıştayına” İTO Etik Kurulunu temsilen katılan Doç. Dr. Yeşim Işıl Ülman tarafından yapılan çalışmalar hakkında Kurula bilgi verildi. Hazırlık döneminin kısa olması ve organizasyonun bu konuda yeterli hassasiyeti göstermediği üzerine görüş bildirildi.

4- Medyada yapılan sağlık konulu programlar üzerinde değerlendirme yapılarak zaman zaman tıp bilimi ve tıp etiği kavramlarına uygun olmayan yayınların yapıldığı  ve bu konularda gerekli girişimlerin yapılması konusunda görüş bildirildi.

Ayrıca ;
a- Medyanın sağlığı kullanımı,
b- Hekimlerin medyayı kullanımı,
c- Medyanın haber ve reklam yönünden takibi ve bunun için bir izleme komitesi oluşturulması ,
d- Sağlık muhabirlerinin eğitimi konularında görüşler bildirildi.

5- a- Hasta bilgilerinin merkezi sisteme aktarımının Hasta Mahremiyeti açısından değerlendirilmesi,
b- Hastane dışında yapılan tıbbi müdahalelerin etik açıdan değerlendirilmesi,
c- Türk İlaç Kodeksinde olmayan ilaçların hasta tedavilerinde kullanılması sonucunda oluşabilecek Etik ve hukuki problemlerin değerlendirilmesi,
konularında çalışmalar yapılmasına karar verildi.
    
6- İTO Etik Kurul Başkanlığına Prof. Dr. İmdat Elmas, Sekreterliğine Dr. Yıldız Ertuğ Ünder’in getirilmesine oy birliği ile karar verilmiştir.

Görsel tasarım :  Karga Reklam - İçerik yönetimi ve veri tabanı uygulaması:  [Cin.Net] İnternet Hizmetleri