25 Kasım 2008 İl Hıfzıssıhha Kurulu toplantısı | İstanbul Tabip Odası






25 Kasım 2008 İl Hıfzıssıhha Kurulu toplantısı

İçme ve kullanma sularının durumu:


Şehir şebekesine verilen suyun yapılan analizlerinde herhangi bir sorun saptanmamıştır. Şebeke başlangıç noktalarındaki klor yüksekliği (0.8 ve 1.0 ppm) uç noktalarda koruyucu olunabilmesi açısından kabul edilebilir değerler olarak görülmüştür.
24 Kasım 2008 tarihinde İstanbul su havzalarındaki doluluk oranı % 27.9 olup 2007'nin aynı döneminde % 18.4 seviyesindeydi. Bu yıl ayrıca Melen projesi kapsamında da su geldiği için daha iyi durumda olunduğu söylenebilir.


İlin genel sağlık durumu:


Bildirimi yapılan hastalıklar çerçevesinde, Hepatit A olgularında (İstanbul'da saptanan toplam 59 vakanın 21'i bu ilçede) Sultanbeyli ilçesinde bir artışın dikkat çektiği için nedene yönelik çalışma başlatılmıştır. Ancak bildirim yoğunluğu, bir salgını düşündürecek boyutlarda değildir. Bu nedenle kontrolsüz kullanılan kuyu sularından kaynaklı olabileceği düşünüldü.


Kabakulak bildiriminde önceki aylara göre hafif bir artış gözlenmiş (önceki yıllar ile karşılaştırıldığında normal görülebilen vaka sayısı sınırları içerisinde) ve Silivri ile Sultanbeyli'nde ki iki okulda yoğunlaşmıştır. Nedene yönelik inceleme yapılıyor. Aşı sonrası görülen reaksiyon olabileceği üzerinde de duruluyor.
Toplam 8 kist hidatik bildirilmiş (6 Esenyurt, 2 Avcılar), hayvan bulaşısı dikkate alınarak önlem ve bilgilendirme çalışması yapılıyor.


İl dışından gelen 2 kişide sıtma saptanmıştır.


Diğer hastalık dağılımlarında özellik gösteren bir durum saptanmamıştır.
Sokak hayvanlarına yönelik çalışma:


İlimizde kuduz riskli temas sayısının yıllık 20.000-25.000 aralığında seyretmesi üzerine konuyla ilgili yapılan çalışmalar hakkında ilçe belediyelerinden istenen bilgilerden yalnızca Kadıköy'e ait bilgiler gelmiştir. Diğer ilçelerin çalışmaları da tekrar istendi. Belediyeler çalışmalarını 3 başlık altında yürütüyor (aşılama, kısırlaştırma ve sahiplendirme).


Büyükşehir Belediyesi (BB) Veterinerlik Hizmetleri verilerine göre İstanbul'da yaklaşık 40.000 sokak köpeği olduğu tahmin ediliyor. BB'ne ait iki hayvan sağlığı merkezinde (Tuzla ve Hasdal) kısırlaştırma çalışması yürütülüyor. Ayda ortalama 600 kısırlaştırma operasyonu yapılıyor. Yapılan bu çalışmalar sonrasında sokakta yaşayan köpek sayısının artışının önüne geçildiği belirtiliyor. Yeni bir merkez daha önümüzdeki dönemde açılarak kısırlaştırma faaliyetleri daha da artmış olacak ve tüm sokak köpeklerinin kısırlaştırılması için çalışmalar sürdürülüyor.


Sokak hayvanlarına yönelik ilçe belediyelerinin çalışması yanında BB tarafından deri altına chip takılması başlatıldı ve şu ana kadar yaklaşık 18.000 hayvanın chiplendiği belirtildi. Bu yöntemle hayvanların aşı, kısırlaştırma vb. süreçleri hakkında daha sağlıklı bilgi edinilmesi sağlanıyor. Evlerde bakılan hayvanların da chip ile takibi planlanıyor. Böylece birsüre sonra sokağa salıvermelerin önüne geçilebilmiş olunacak.
İstanbul'da 14 ayrı noktada hayvan kuduzu odağı bulunuyor olması çalışmaların daha da dikkatle ve özenle yürütülmesini gerektiriyor.


Kurban Bayramı'na yönelik önlemler:


Kurban Bayramı öncesinde kurban satış ve kesim yerleri belirlendi. Bazı hayvan hastalıklarının ari bölge olan Avrupa yakasına yayılımının önlenmesi için 28 Kasım öncesi Asya yakasından Avrupa yakasına canlı hayvan geçişi engelleniyor. Bu tarihten sonra da ancak belirlenmiş bölgelere hayvan girişine izin verilecek. BB yanında İl Tarım Müdürlüğü ekipleri de denetim yapıyorlar. İstanbul'a girişte 8 ayrı noktada kontroller yapılarak hayvan sağlığına yönelik önlem ve takipler (veteriner kontrolü yapılmış olup olmadığına bakılıyor) yapılacak. Gezici ekipler de il içinde kontrollerini yapacaklar. BB, 125 mobil kesim ekibi oluşturmuş ve kesim bölgelerine yerleştirmiş durumda. 25 ekip yerleştirilmesi daha planlanıyor.


Bir vatandaş başvurusu:


Evine almış olduğu koltuktan kaynaklı olduğunu iddia ettiği böcek ısırıkları nedeniyle CTF ve Marmara Tıp Fakültesi'nden alınmış raporlar ile başvurmuş kişinin dilekçesi gündeme alınmış ve fakat bireysel bir sorun olması nedeniyle ilgili müdürlükler nezdinde gerekli işlemlerin yapılması, İl Hıfzıssıhha Kurulu'nu ilgilendiren bir konu olmadığı kararına varıldı.