Felsefe Etkinlikleri 22: Fili Anlamak: Popülizim ve Akıl


  • Haziran 08, 2017
  • 2053

Merhaba,

Uzun süren bahara rağmen yaza giriyoruz artık ve yaz tatilleri başlamadan bu dönemin son toplantısını yapalım dedik. Konuşmacımız bizden, farklı nitelikleriyle tanıdığınız , İTO felsefe toplantılarında daha önce de dinlediğiniz bir isim; Dr. Saffet Murat Tura. Konu doğa bilimleri ile insan bilimlerinin çakıştığı yeni  bir alandan, sosyal ve kültürel nöro-biyoloji alanından, çok güncel bir mesele üzerine ve nöro-biyolojiyle olduğu kadar siyaset felsefesiyle de yakından ilişkili. Konu başlığımızın içerikle ilgili merak duygunuzu kışkırtmasını umut ediyoruz ; "Fili Anlamak: Popülizm ve Akıl"

Sözü fazla uzatmadan Saffet Murat Tura'yı dinleyelim ;

"Batı dünyasında hukukun üstünlüğü, demokratik kurumlar, rasyonalite gibi Aydınlanmadan kaynaklanan değerler tehdit altında mı? ABD’de geçen yıl yapılan seçimlerden sonra tüm dünyada giderek güçlenen sağ popülist akımlar dikkat çekmeye başladı. Aralarında Noam Chomsky’nin de bulunduğu bir çok entelektüel 2008-2011 krizinden sonra yaşananları, 1929 krizinden sonra Avrupa’da yaşanan popülist hareketliliğe benzetiyor.

Aydınlanmanın en önemli değerlerinden biri rasyonalite. Günümüzde yaşanan irrasyonaliteyi nasıl anlamalıyız? Konuşmada Alman siyaset felsefecisi Jürgen Habermas’ın Aydınlanma ve rasyonalite anlayışından hareket edeceğiz. Neo-liberal globalizasyonun sebepleri ve sonuçlarını tartıştıktan sonra beynin yapılanmasında kültürel faktörlerin yerini , grup içi ve grup dışı şiddetin evrimsel kökenlerini, yabancı düşmanlığının sebeplerini, ‘’soğuk’’ ve ‘’sıcak’’ agresyonun farklarını araştıracağız. Diğer primatlarda gözlenen benzeri davranışları değerlendireceğiz. Beyinde metaforik kavram oluşumunu açıklayan ‘’bedenleşme hipotezi’’ni ele alarak beynimizin kültürel yapılaşmasını daha iyi anlamaya çalışacağız. Sosyo-kültürel bilinçdışımızı anlamaya çalışacağız.

Sosyal ve Kültürel nöro-biyoloji yeni gelişen bir biyoloji dalı. Çeşitli insan bilimleriyle birlikte ilerliyor. Bu vesileyle bu yeni bilim dalını ön plana çıkaracağız. Gene çok işimiz var. "

Evet belli ki nöro-biyologların işi çok.  Aslında bizim de işimiz  çok ve zor... Ne de olsa  fili anlamak kolay değil, hele de bizi körleştiren medya ışıkları, görme bozukluğumuzu arttıran haber ve bilgi kirliliğini düşününce...

Bu kez toplantımızı genel istek üzerine bir pazar günü, 18 Haziran sabahı yapıyoruz. Fili anlamak isteyen herkesi bekliyoruz. 

Sevgi ve saygılarımızla,

İstanbul Tabip Odası

Konuşmacı: Dr. Saffet Murat Tura

Tarih: 18 Haziran Pazar

Saat: 11.30

Adres: İstanbul Tabip Odası Kadıköy Büro [Rıhtım Caddesi Ülsel İş Merkezi No: 18 Kat 4 Daire 8 / Kadıköy/İstanbul]

 


Bu HABERİ Paylaş!