“Medikolegal Açıdan İyi Hekimlik Sempozyumu”nun İlki Tabip Odası’nda Gerçekleşti


  • Aralık 05, 2016
  • 1839

İstanbul Tabip Odası olarak 2016-2017 çalışma döneminde mesleki uygulamalarımızdan kaynaklanan sorunları en aza indirmek için Onur Kurullarımızın da katkılarıyla eğitim etkinlikleri düzenlenmesi planlanmıştı.

Bu amaçla, sadece mesleki disiplin işlemi yapan değil, bu durumun yaşanmaması için adımlar atan bir anlayışla, 3 Aralık 2016 Cumartesi günü Saat: 09.30'da Cağaloğlu binamızda İYİ HEKİMLİK sempozyumu düzenlendi.

Odamız Hekimlik Uygulamaları Bürosu Sorumlu hekimi Dr. Celalettin CENGİZ sempozyum açılışını yaparak; eğitim etkinliklerimize yol göstermesi amacıyla yapılan kısa bir anket çalışmasının sonuçlarını paylaştı.

Dr. CENGİZ; ankete yaklaşık 1000 kişinin katıldığını, katılımcıların çoğunluğunun mesleki olarak kendilerini yeterli hissetmediğini ve bu amaçla eğitimler yapılması gerektiğini belirtiklerini söyledi.

Bu çalışmaların neticesinde bugün düzenlenen sempozyumun ilkinin İstanbul Tabip Odası’nda yapıldığını ancak hastanelerde devam ettirilmesinin planlandığını belirtti.

Yönetim Kurulu adında söz alan Dr. Melahat CENGİZ,  “İyi Hekimlik” üzerine görüş ve önerilerin sunulacağı bir sempozyumun olacağını,  hekimliğin sağlıkta dönüşüm programı ile birlikte irtifa kaybettiğini, Tabip Odası olarak sadece mesleki disiplin işlemi yapan bir anlayışta olmadıklarını, bu durumun yaşanmaması için adımlar atılması amacıyla da bu sempozyumun düzenlendiğini ifade etti.

Onur Kurulu adına söz alan Dr. Lütfi TELCİ, Medikolegal açıdan ama her açıdan “İyi Hekimlik” dedi.  

TELCİ; “Toplum her zaman hekimi iyi olarak algılar, öyle de algılamak durumundadır.  Bu etik değerler ve etiğin de hukukla sınırlandırılması güncellenmek durumunda. Onur Kurulu olarak bizim için önemli olan komplikasyon değil ama etik açıdan kusur kolayca çözülebilecek bir sorun olarak algılanmıyor. Bu bir gurubun/disiplinin, birkaç kendini bu işe adamış insanların üzerine bırakılacak bir şey değil. Her hekim, kendini iyi hekimlik yapma/yapmak zorunluluğunda olduğunu bilincine varmalı. Umarım bu toplantılar yaygınlaşır ve hepimizin yararlanacağı bir fikir ortamı doğar” dedi.

Dr. Lütfi TELCİ’nin konuşmasının ardından sunumlara geçildi. 

Uygulamaların, eksikliklerin ve yanlışlıkların uzun yıllar tanığı olan, deneyimleri zengin, hayatın içinden çıkan önerilere sahip hekimlerce yapılan sunumların sonunda katılımcıların katkılarıyla soru ve önerilere geçildi.

Sunumların ardından Genel Sekreterimiz Dr. Samet MEGÜÇ söz alarak; sempozyuma ilişkin görüş ve önerilerini paylaştı ve İyi Hekimlik adına emeği geçen herkese teşekkür etti.

TIBBİ ETİK ve Günümüzün Sorunları -Dr. Yavuz Ceylan

Aydınlatılmış Onam Ortak Karar Verme - Dr. Ümit Ünivar

Tıbbi Uygulama Hataları Örnekler - Sermet Koç

Medikolegal Açıdan İyi Hekimlik Tıbbi Uygulama Hataları İstanbul Tabip Odası Deneyimi - Dr. Nergis Erdoğan

Radyolojide Malpraktis - Dr. Muzaffer Başak

Mediko-Legal Açıdan İyi Hekimlik Kayıtların Tutulması Arşivleme Sistemsel Ve Yönetsel Kusurlar - Dr. Mustafa Sülkü

iletişim - Dr. Levent Küey

Anket Çalışması Sonuçları - Dr. Celalettin Cengiz

Tıbbi Uygulama Hatası (Malpraktis) - Dr. Ali Demircan

Not: Sempozyum videosu en kısa sürede eklenecektir.


Bu HABERİ Paylaş!