Kadınlar Vardır, Kadınlar Her Yerde


  • Kasım 25, 2016
  • 3891

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü’nde kadın hekimler ve sağlık çalışanları da alanlardaydı. Ülke genelinde olduğu gibi İstanbul’da çalışan kadın sağlık çalışanları çeşitli hastanelerde basın açıklamaları gerçekleştirerek eşit hak ve özgürlük taleplerini, eril iktidarın kadınların hayatına, sağlığına, bedenine, kimliğine yönelen şiddet politikalarını protesto ettiler.

İstanbul’da, 25 Kasım 2016 Cuma günü 12.30’da Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Şişli Etfal EAH, Bakırköy Ruh Sinir EAH, Bakırköy Sadi Konuk EAH ve Erenköy Ruh Sinir EAH’de İstanbul Tabip Odası ve SES İstanbul Şubeleri imzasıyla eş zamanlı basın açıklamaları yapıldı. Okmeydanı EAH’de yapılan açıklamaya DİSK Genel-İş Üyesi kadınlar da katıldı.

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları EAH’de yapılan basın açıklamasına Yönetim Kurulu Üyemiz Dr. İncilay Erdoğan, Şişli Etfal EAH’de yapılan basın açıklamasına ise İstanbul Tabip Odası Kadın Komisyonu’ndan Dr. Lale Tırtıl katıldı ve basın metnini kamuoyuyla paylaştı. Yapılan ortak basın açıklamasında; “2016’nın ilk 10 ayında erkekler en az 220 kadını öldürdü. 220 kadını boşanma hakkını kullandığı,  kendisiyle ilgili kararları verdiği için, kadınları erkek şiddetinden korumaya çalıştığı için öldürdü, 352 kız çocuğuna cinsel istismarda bulundu; bir ayda işsiz bırakılan kadın sayısı 13.000’i aştı. Ölümle sonuçlanmayan şiddet olaylarının dökümünü ise henüz bilmiyoruz. Kadınların yaşamları ve bedenlerinin devlet tarafından korunmaması yetmiyormuş gibi  erkek şiddetine karşı mücadele eden kadın örgütleri kapatıldı…. İçinde yaşadığımız bu şiddet iklimi tek tek erkek bireylerin kadınlara uyguladığı münferit olaylar değildir. Bizler biliyoruz ki cinsiyetçi bir üstünlük, eril iktidar toplumun her hücresinde varlığını korumak için çaba gösteriyor. Kadınlar yüzyıllardır eşit haklar, eşit ücret ve bağımsızlık için mücadele ederek kazanımlar elde ettiler. Bu kazanımlar uluslararası sözleşmelerle korunmaya alındı. Ancak eril iktidar üstün olma tutkusundan vazgeçmiyor. Kadınlar kendi kararları, iş güvencesi, örgütlenme özgürlüğü için mücadele etmek zorunda bırakılıyor…” denildi. Açıklamada 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü’nde bütün dünya kadınları ile birlikte sağlık emekçisi kadınlar olarak ataerkil şiddet düzenine karşı ortak bir dünyada, eşit ve özgür yaşamak için insanın insana sömürüsü son bulana dek mücadele edileceği de vurgulandı.

Yapılan basın açıklamalarında, 1 yıl önce, 19 Kasım 2015 günü Samsun’da görevi başındayken uğradığı saldırı sonucu yaşamını yitiren Dr. Aynur Dağdemir de anıldı. Basın açıklamaları “Bugün, 19 Kasım 2015 tarihinde bir kadını erkek şiddetine karşı korumak isterken öldürülen arkadaşımız, meslektaşımız Dr. Aynur Dağdemir’i de anıyoruz. Dr. Aynur Dağdemir hastanede birlikte çalıştığı sağlık emekçisi kadını kocasının şiddetinden korumaya çalışırken yaşamını yitirdi. Kadına karşı şiddeti ortadan kaldırmak için hayatı pahasına gösterdiği duyarlılık ve cesaret hepimize örnek oluyor, olacak.  Aynur, sana söz veriyoruz. Bu şiddet sona erecek. Yaşasın kadın Dayanışması!” çağrısıyla sonlandırıldı.

Basın metni için tıklayınız.

 

Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi ve Bakırköy Dr Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi

İstanbul Tabip Odası Çalışanları


Bu HABERİ Paylaş!