OHAL Sürecinde Hekimlik Sorunlarına İlişkin Basın Toplantısı Yapıldı


  • Eylül 20, 2016
  • 2082

Olağanüstü Hal ilanının ardından, hasta-hekim ilişkilerinde, hekimlik alanında yaşanan sorunları izlemek, müdahil olmak üzere oluşturulan İstanbul Tabip Odası Hekimlik İzleme Grubu süreçle ilgili bir basın toplantısı gerçekleştirdi. 20 Eylül 2016 günü İstanbul Tabip Odası’nda yapılan basın toplantısına Genel Sekreterimiz Dr. Samet Mengüç, Yönetim Kurul u Üyemiz Dr. İncilay Erdoğan ile Hekimlik İzleme Grubu’ndan Dr. Süheyla Ağkoç katıldılar.

Basın toplantısı Dr. Samet Mengüç’ün konuşmasıyla açıldı. Dr. Mengüç yaptığı konuşmada; “Olağanüstü hal dönemlerinde birçok alanda olduğu gibi sağlık alanında da sorunlar, sıkıntılar yaşanmakta. TTB-İTO olarak geçmiş deneyimlerimizden de yola çıkarak yaşanabilecek sorunları öngörerek OHAL ilanının akabinde Hekimlik İzleme Grubu oluşturduk. Bu çalışma grubumuz eliyle OHAL sürecinde hekimlerin sağlık hizmeti verirken ne tür engellemeler, kısıtlamalar, sorunlar yaşadığını belirlemek ve müdahil olmak istedik” dedi.

Dr. İncilay Erdoğan ise yaptığı konuşmada; “OHAL sürecinde yaşanabilecek sorunlara dikkat çekmek üzere gerek kamuoyuna gerekse meslektaşlarımıza yönelik bilgilendirmelerde bulunduk. Ancak ne yazık ki ülkemizde insan hakları konusunda zaten demokratik bir süreç işletilemezken, OHAL ile birlikte sorunlar derinleşti, hukukdışı bir süreç her alana olduğu gibi sağlık alanına da dayatılır oldu. Bu hak ihlalleri hekimleri, sağlıkçıları, tutuklu ve gözaltındaki kişileri etkilemekte. Bu süreçte tüm ilgili kurumlara yazılar göndererek 3 Bakanlığın imzasını taşıyan İstanbul Protokolü’nün bağlayıcı olduğunu, uygulanmasının zorunlu olduğunu hatırlattık. Meslektaşlarımıza yönelik baskı kuran, hekim-hasta ilişkisini bozacak hiçbir uygulamaya izin vermeyeceğimizi belirttik. Biz hekimler için tek olağanüstü hal hastalarımızın hayati fonksiyonlarıyla ilgili olağanüstü haldir. Bunun dışında bir her koşulda sadece hekimlik değerlerini gözetiriz. Bu doğrultuda sürecin takipçisi olacağız, meslektaşlarımızın yanında olacağız” dedi.

Basın metnini Hekimlik İzleme Grubu adına Dr. Süheyla Ağkoç paylaştı. Yapılan açıklamada; “TTB/ İstanbul Tabip Odası olarak, meslektaşlarımızın tutuklu ve hükümlülerin muayenelerini hasta-hekim ilişkisi etik ilkelerine ve hekimlik değerlerine bağlı, insan haklarına saygılı bir biçimde yapmalarının önemli ve gerekli olduğuna, yetkililerin hekimlere bu koşulları sağlama yükümlülüğüne dikkat çekmeyi bir görev olarak görüyoruz. Biz hekimler için tek olağanüstü hal hastalarımızın hayati fonksiyonları ile ilgili olağan üstü hallerdir.  Unutmayalım ki iyi ve ilkeli hekimlik uygulamaları ve evrensel etik ilkeler hepimiz için gereklidir.

15 Temmuz’dan bu yana yaşatılan Olağanüstü Hal’in, ülkemiz sağlık ortamında yarattığı olumsuzlukları; hekimlere yönelik görevden uzaklaştırma, gözaltı ve tutuklamaları, gözaltı muayenelerinde yapılan ihlalleri izlemek, raporlamak ve görünür kılmak için İstanbul Tabip Odası Hekimlik İzleme Grubu kurmuştur. Kamuoyu ve siyasi irade tarafından bilinmelidir ki Darbe Fırsatçılığına ve Cadı Avına çevrilen keyfi uygulamalara izin vermeyeceğiz! Bu süreçte meslektaşlarımızın 7 gün 24 saat arayabileceği bir telefon hattı ile yanında yer alacak; yaşanabilecek baskı ve hak ihlallerinin takipçisi olacağız” denildi.

Basın metni için tıklayınız.


Bu HABERİ Paylaş!