Aile Hekimliği Sil Baştan: Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri Deneme Tahtasına Döndü


  • Mart 30, 2016
  • 1647

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu, Sağlık Bakanlığı'nca 23 Mart 2016 tarihinde yayımlanan bir genelge ile kuruluşu duyurulan Halk Sağlığı Merkezleri ile ilgili yazılı açıklama yaptı. 

 

 

AİLE HEKİMLİĞİ SİL BAŞTAN:

BİRİNCİ BASAMAK SAĞLIK HİZMETLERİ DENEME TAHTASINA DÖNDÜ!

Sağlık Bakanlığı, 23.03.2016 tarihinde yayınladığı 2016/5 no’lu genelge ile Halk Sağlığı Merkezleri’nin (HSM) kuruluşunu ilan etmiş bulunmaktadır. Bu Genelgede Toplum Sağlığı Merkezi (TSM) yönetmeliğinin 5. maddesine istinaden; HSM’lerin, TSM’lerin ek birimi olarak kurulacağı belirtilmiştir. Fakat adı geçen yönetmelikte “ek birim” tanımlaması yer almadığı gibi bağlı birimler arasında HSM de yoktur.

“Toplum Sağlığı Merkezleri, 5258 sayılı Yasa’ya göre aile hekimliği hizmetlerinin dışında kalan birinci basamak sağlık hizmetlerini sunmak üzere kurulmuştur” denilmesine rağmen yeni genelgede, TSM’lerde 5 adet yeni Aile Hekimliği Birimi kurulacağı yer almaktadır.  Oysa HSM’ler TSM’lerin bağlı birimi olamayacağı gibi TSM’nin tanımı belli olmayan ek birimi de olamaz. HSM kuruluşu için yayınlanan genelgenin, yasal bir dayanağı bulunmadığı, bu birimlerde görevlendirilecek personelin görev, yetki, hak ve yükümlülüklerinin yasa ile belirlenmesinin esas olduğu gerekçeleriyle iptali için yargıya başvuracağımızı ilan ediyoruz.

Birinci basamak sağlık hizmetlerinde yapılmak istenen ve oldukça önemli olan bu değişikliğin, bu hizmeti veren sağlık çalışanları ve onların bağlı bulunduğu örgütlerle tartışılmadan uygulanmaya konması kabul edilemez. İstanbul, Tuzlada apar topar yaşama geçirilmeye çalışılan, amaç ve hedefleri iyi belirlenmemiş, yasal dayanaktan yoksun,  alt yapı hazırlığı ve pilot çalışması bulunmayan bu uygulamayı izah etmek mümkün değildir.

HSM genelgesinde yer alan maddelerin ne anlama geldiği, genelgede belirtilen hizmetlerin nasıl hayata geçirileceği, mevcut sistemle çelişkilerinin nasıl giderileceği, yaşanacak olası sorunların nasıl çözüleceği gibi birçok sorunun cevabı bir muamma olarak önümüzde durmaktadır.

HSM genelgesinde yer alan ve sonrasında Sağlık Bakanı’nın yaptığı açıklamalarda belirtildiği gibi,  ASM ve TSM çalışanlarına HSM’lerde Cumartesi ve mesai günlerinde 17-21 saatleri arasında nöbet tutturulması dayatmalarının, tıpkı Hastane acil nöbetleri ve ASM nöbetlerinde olduğu gibi kabul görmeyeceğini belirtmek istiyoruz.

1. basamak hizmet sunumunu paramparça eden, hekimleri ve sağlık çalışanlarını ağır yükler altında ezen, niteliksiz bir sağlık hizmeti sunum programına dönüşen bu sağlık sistemi artık yamalı bohçaya dönmüştür. Büyük ışıklı tabelalarla halkın gözünü boyamaya çalışan Bakanlık,  en temel faktör olan insan faktörünü görmezden gelmekte,  kocaman binalara hapsedilen köleler yaratıp sadece  gösteriş peşinde koşarken, samimi vatandaşımızı  nitelikli sağlık hizmeti aldığına inandırmaya çalışmaktadır.

Birinci basamak sağlık hizmetlerinin, kamu eliyle, toplumun gereksinimlerine uygun olarak yürütüldüğü, koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği, toplumun her kesimine eşit, ulaşılabilir, tamamen ücretsiz bir sağlık ortamı mümkündür.

Sağlık çalışanlarının, güvenceli iş, güvenli iş ortamı, çalışma haklarının kısıtlanmadığı, baskı ve angaryaların olmadığı, emekliliğine de yansıyan insani bir ücret karşılığında, iyi hekimliğin yapılabileceği 1. basamak sağlık politikalarının izlenmesi gerektiğine inanıyoruz.

Sağlık Bakanlığı’nı;
Hem toplumun sağlık hakkı, hem sağlık çalışanlarının haklarını gözeten bir birinci basamak için sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyoruz.

TTB AİLE HEKİMLİĞİ KOLU


Bu HABERİ Paylaş!