Eski Bakırköy Kadın Doğum Hastanesi Arazisinin Altında Tarih Yatıyor


  • Mart 11, 2016
  • 14676

bakırköyTOKİ Emlak Konut GYO 64 yıllık SSK Bakırköy Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’ni 25 Şubat 2016 tarihinde kat karşılığı gelir paylaşımı yöntemi ile ihaleye çıkarttı.

Kuruluşu 1952 yılına dayanan bölgenin en eski sağlık kurumlarından olan hastane 2011 yılına kadar İstanbul halkına hizmet verdi. Hastane Mayıs 2011 yılında TOKİ tarafından Halkalı'da yapılan binaya taşındı ve İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi adını aldı. Hastanenin mülkiyeti ise hazine adına kayıtlı iken 26.03.2013 tarihinde TOKİ'ye devredildi.

5250 m² olan hastane arsası 2014 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan ayrıcalıklı imar planı ile ticari alana dönüştürüldü. Plan notlarında ticaret alanında “iş merkezleri, ofis-büro, çarşı katlı otoparklar, alışveriş merkezleri ve otel gibi konaklama tesisleri ve sinema, tiyatro, müze, kütüphane, sergi salonu gibi kültür tesisleri, lokanta, restoran, gazino düğün salonu gibi eğlenceye yönelik birimler, yönetim binaları, ticari katlı otopark, banka finans kurumları, yurt, kurs, dershane, özel eğitim ve özel sağlık tesisleri gibi ticaret ve hizmet fonksiyonlarına ilişkin yapılar yapılabilir' denilerek kamu yararı dışında ne istenirse yapılabilecek bir çerçeve çiziliyor.

Yaşanan bu gelişmeler İstanbul’un göbeğindeki bu değerli arazinin kamusal alan olma niteliğinden çıkartılarak yeni rant projeleri için hazırlandığı yönündeki endişelerimizi artırıyor.

Ayrıca söz konusu arazi ve çevresinin Bizans döneminden kalma, kimi İmparatorların taç giyme törenlerinin de yapıldığı, Vaftizci Aziz Yahya' ya atfedilmiş imparatorluk kilisesi üzerinde yer aldığı da biliniyor.

Konuyla ilgili olarak İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü’ne bilgi talepli olarak yazdığımız yazıya verilen cevap bu endişelerimizi haklı çıkarır nitelikte. Söz konusu cevap yazısında: “Roma döneminde Hebdamon olarak adlandırılan Bakırköy, Roma İmparatorluğu’nun Avrupa yakasını Sarayburnu’nda kurulu Bizantion’a bağlayan ve Via Egnatia denilen yolun üzerinde yer almakta ve I. Constantinus döneminde (324-337) burada bir yazlık sarayın, av köşklerinin ve kiliselerin bulunduğu bilinmektedir. 391’de I. Theodosius’un yaptırdığı Vaftizci Yahya Kilisesi (Ioannes Prodromos en to Hebdomo) ile 400’den önce yaptırılan Evangelist (Vaizci) Ioannes Kilisesi, Hebdomon’un bilinen dini yapılarındandır. 1922’de ortaya çıkarılan Ioannes Prodromos en to Hebdomo Kilisesi’ne ait kalıntılar, 1965’te burada oluşan mahalle yüzünden tümüyle tahrip olmuş olup, Evangelis (İncil vaizi) Aziz Ioannes adına yapılan kiliselerden birinin daha var olduğu bilinmektedir” deniyor.

Bu yazıyla da belgelendiği gibi Bakırköy Eski Kadın Doğum Hastanesi’nin arazisinde bir tarih yatmaktadır. Yetkilileri İstanbul halkını, Bakırköy’lüleri kamu sağlığı hizmetlerinden mahrum edecek, tarihin üzerine deyim yerindeyse çimento dökecek bu akıldışı adımlardan vazgeçmeye çağırıyor, sürecin takipçisi olacağımızı bir kez daha duyuruyoruz.

İSTANBUL TABİP ODASI

Bakırköy

Bakırköy Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinin bulunduğu Vaftizci Yahya Kilisesi’nin 1960'daki görünümü. Bugün bu yapı yok. (Fotoğraflar http://wowturkey.com/forum/viewtopic.php?t=35105 sitesinden alınmıştır)


Bu HABERİ Paylaş!