Bir 14 Mart Daha Sağlığın Uzağında Geçiyor


  • Mart 10, 2016
  • 3024

Türk Tabipleri Birliği’nce 14 Mart Tıp Haftası öncesinde hekimler ve sağlık çalışanlarının içinde bulunduğu koşulları, sorunları ve beklentileri ortaya koymak amacıyla düzenlediği anket çalışmasının sonuçları bir basın toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu.

10 Mart 2016 Perşembe günü 12.30’da İstanbul Tabip Odası’nda yapılan basın toplantısına TTB 2. Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel, TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Hüseyin Demirdizen ve İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Samet Mengüç katıldı.

Basın toplantısı Dr. Samet Mengüç’ün açılış konuşmasıyla başladı. Dr. Mengüç yaptığı konuşmada; “14 Mart Tıp Haftası nedeniyle TTB sağlık alanında yaşananlara dair son durumu ortaya koymak amacıyla sağlık çalışanlarına dönük bir anket çalışması yaptı. 2002’den bu yana uygulanan sağlık politikalarının biz hekimlere, sağlık çalışanlarına ve topluma yönelik olumsuz sonuçları ortadadır. Bizler bu politikaların toplum sağlığı ve çalışanlar üzerinde ciddi bir tahribat yarattığını dillendiriyoruz. Ama buna rağmen bu uygulamalar gündemde tutulmaya devam ediliyor. Bizler mevcut sağlık politikalarının olumsuz sonuçlarını ortaya koymaya ısrarla devam edeceğiz” dedi.

Ardından söz alan Dr. Raşit Tükel ise “Yeni bir 14 Mart haftasına maalesef acıyla, gözyaşıyla, çatışma ortamının yaşandığı şehirlerimizle giriyoruz. Barış ve huzur talebimizi her aşamada ifade ederek 14 Mart’a giriyoruz. 14 Mart bir yandan da sağlık çalışanlarının, hekimlerin, emeğin taleplerinin de dile getirildiği bir hafta. Bu açıdan oldukça sağlıksız bir ortamın içinde olduğumuzu vurgulamak istiyor, bunları uzunca bir süredir ifade ediyoruz. Örneğin hastalarımızın müşteri gibi görülmesi, sağlıkçıların şiddete uğraması, çalışma koşullarının ağırlığı… gerçekten 14 Mart haftasına girerken sağlık ortamının sağlıksızlığını bizlere gösteriyor. TTB ve diğer sağlık örgütleri olarak bir anket uygulamaya karar verdik. Bu anketin 10 tane sorusu bulunuyordu. Sağlık çalışanlarına bu anketi ilettik ve gelen yanıtları da derledik” diye konuştu. Dr. Tükel “Ortaya konan sorunların çözümü yönünde çabalarımızı artırmak istiyor, taleplerimizi ifade ediyoruz, bu yönde hazırladığımız yasa tekliflerini gündeme getiriyoruz. Eşit, nitelikli, ücretsiz sağlık sistemini savunuyoruz. Hekimlerin iş, gelir, gelecek ve can güvenliğini sağlayacak ortamın kurulması talebiyle 14 Mart Tıp Haftası’na giriyoruz” diyerek sözlerini sürdürdü.

Dr. Hüseyin Demirdizen ise “İçinde bulunduğumuz sağlık ortamına dair bir başka anlamlandırma çabasına gireceğiz ve 4 başlıkla ilgili rakamları ve bulguları paylaşacağız. Mevcut sistemin neden hastalık ürettiğini, sağlık sisteminin ne durumda olduğunu, hekimlerin ne istediğini, ne yaşadığını ve son olarak meslek örgütlerine ve kendilerine ne önerdiklerini ortaya koyacağız” diye konuştu ve anket çalışmasının sonuçlarını irdeleyen ayrıntılı bir sunum gerçekleştirdi.

Basın metni için tıklayınız.

Sunum için tıklayınız.

ba10032016

ba100320161

ba100320162


Bu HABERİ Paylaş!