Adana’da Yaşar Kemal’i Andık


  • Şubat 03, 2016
  • 1437

Türk Tabipleri Birliği Kültür Sanat Çalışma Grubu, 7 Kent 7 Matine'nin Adana buluşmasını geçen sene kaybettiğimiz Türk edebiyatının İnce Memed'i Yaşar Kemal anısına gerçekleştirdi.

Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde düzenlenen ve Yaşar Kemal’in eşi Ayşe Semiha Baban Kemal’in de katıldığı programda, Dr. Ayşegül Tözeren'in yönlendiriciliğinde, Hürriyet Gazetesi yazarı Selahattin Duman, yazar Hasan Özkılıç ile film yapımcısı ve yazar Arif Keskiner Yaşar Kemal’in edebiyatını ve insan sevgisini anlattılar.

Anma etkinliğinin açılışında konuşan Adana Tabip Odası Sosyal Etkinlikler Komisyonu Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, Yaşar Kemal’in "herkes için barış, eşitlik, adalet ve özgürlüğü mirası bıraktığını" söyleyerek, Kemal'e seslendi:

“Sevgili Yaşar Kemal, Artık barış, demokrasi adalet sözcüğünü bile ağzımıza aldırmıyorlar. Sen bizi bıraktıktan sonra barış elçisi Tahir Elçi’yi de Hrant Dink gibi sokak ortasında vurdular. Senin en çok önemsediğin düşünce özgürlüğü artık yok. Akademisyenler tek tek üniversitelerden atılıyor. Kapılarına kırmızı çarpı işareti konuluyor. Sur’da, Cizre’de Silopi’de, Yüksekova’da ne canlar kaldı, ne binalar, ne sokaklar. Sokakta her gün çocuklar, gençler, kadınlar öldürülüyor. Sadece gazetecilik yaptıkları için Can Dündar, Erdem Gül hapiste. Diyarbakır’da, Suruç’ta, Ankara’da canlı bombacılarla yüzlerce insanımızı öldürdüler. Batının çıkardığı ses yaprak kımıldatmaya yetmiyor. Sen bizim doğu ile batı arasındaki gönül köprümüzdün. Eminiz ki yaşasaydın, sandalyeni alır bir gün Sur’da bir gün Silivri’de, bir gün Cizre’de otururdun. Barış, eşitlik, özgürlük ve adalet sağlanana kadar sandalyenden asla kalkmazdın. Çünkü sen doğunun vicdanı Batının sesiydin.” 

Ardından Adana Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Neslihan Mungan ve TTB Kültür Sanat çalışma Grubu adına Dr. Ali Özyurt konuşma yaptılar. Kalabalık bir izleyici kitlesinin ilgisini çeken anma etkinliği, izleyiciler arasındaki Yaşar Kemal dostlarının anı aktarımlarıyla son buldu.


Bu HABERİ Paylaş!