Savaş İçin Değil, Barış İçin Kimya Karikatür Yarışması Ödülleri Sahiplerini Buldu


  • Ocak 10, 2016
  • 1443

Önce her şey bir toz ve gaz bulutuydu…

Sonra bilimi ne için kullandık?

Barut icat edildi, yeni topraklar sömürebilmek için; kimyasal silahlar icat edildi, insanın insanı ve tüm canlıları yok etmesi için.

Tarih başka türlü ilerleyemez miydi?

Şimdi başka türlü ilerletemez miyiz?

İstanbul Tabip Odası, Deriteks Sendikası ve TMMOB Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi`nin öncülüğünde düzenlenen"Savaş İçin Değil Barış İçin Kimya" konulu karikatür yarışması sonlandı. Yarışma ödül töreni ve sergisi, etkinliğe paralel olarak düzenlenen "Barış Paneli" ile 9 Ocak 2016 Cumartesi günü 9 Ocak Cumartesi günü gerçekleştirildi.

İlk çağrısı Ekim ayında yapılan karikatür yarışmasına Türkiye ve dünyadan 100`ün üzerinde eser katıldı. Eserler karikatür sanatçıları Sefer Selvi, Semra Can, Sinan Arık ve Ergin Asyalı`dan oluşan juri tarafından değerlendirildi.

Yarışmada 1.lik ödülünü Kürşat Zaman, 2.lik ödülünü Murat Dönmez, 3.lük ödülünü Mehmet Kahraman kazanırken, mansiyon ödüllerini Hicabi Demirci, İlker Sermi ve Mehmet Saim Bilge`nin eserleri aldı. Ödüller TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi`nde gerçekleştirilen sergi ve panel ile birlikte yarışmacılara verildi.

Ödül töreni öncesinde kurumlar adına açılış konuşması gerçekleştirildi. TMMOB KMO İstanbul Şubesi adına Yönetim Kurulu Eşbaşkanı Selin Top açıklamasında karikatür yarışmasının sürecinden bahsetti. Selin TOP: "İlk karikatür yarışmamızın konusu ‘İş Cinayetleri`ydi. Bu yarışmamızda ‘Savaş İçin Değil Barış İçin Kimya` dedik. Yarışmamızı planlarken daha umutlu bir Türkiye vardı ancak planlamamız sonrası günler geçtikçe her gün yeni katliamlarla sarsıldık. Suruç katliamı oldu, yetmedi Ankara katliamı oldu, öldürülen Ekin Wan`ın çıplak bedeni teşhir edildi, yetmedi Hacı Lokman Birlik öldürüldü ve bir zırhlı aracın arkasında sürüklendi, yetmedi ‘barış` diyen Tahir Elçi öldürüldü, yetmedi şu anda Kürt illerinde abluka var, gençler kadınlar çocuklar öldürülüyor, canlılar, doğa, tarih katlediliyor, öldürülen bedenler günlerce sokak ortasında kalıyor. Zulmün olduğu yerde direniş meşrudur." diyerek konuşmasını tamamladı.

İstanbul Tabip Odası adına konuşma yapan Genel Sekreter Dr. Samet Mengüç ise yaptığı konuşmada "Ülkemizde, coğrafyamızda, Ortadoğu`da bir savaş yaşanıyor. Yaşanan her savaş bir öncekinden daha acımasız. Bizim coğrafyamızda ismi konmamış olsa da bir savaş yaşanıyor. Sanatın, aydın olmanın, ilerici olmanın öngörüsü ile böyle bir karikatür sergisi düzenledik. Zulmün olduğu yerde dahi bile yaşama umudunu, yaşama bilincini kaybetmemek ve bunu da sanatla dile getirmek, yansıtmak insanlığın doğasında olan ve bizim de yapmamız gereken bir husus" dedi.

Deriteks Sendikası adına Merkez Yönetim Kurulu Genel Teşkilat Sekreteri Hasan Uluşan konuşmasında şunlara değindi: "Savaşın faturasının ne kadar ağır olduğu bu ülkede son 6 ay içinde ortaya çıkmıştır. Buna mutlaka sendikalar, sivil toplum örgütleri sessiz kalmayarak seslerini yükseltmeli".

Konuşmaların ardından yarışmayı düzenleyen kurumlara ve dereceye giren karikatüristlere plaketleri takdim edildi. TMMOB Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi adına plaketi Tarık Karayel, İstanbul Tabip Odası adına Genel Sekreter Dr. Samet Mengüç ve Deriteks Sendikası adına Tuzla Şube Başkanı Binali Tay kabul ettiler.

Karikatür sergisi Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi`nde sergilenmeye devam edecek.


Bu HABERİ Paylaş!