İstanbul Tabip Odasından Aile Hekimlerini Fazla Çalıştırma Dayatmasından Ve Soruşturmalardan Vazgeçin Çağrısı


  • Aralık 09, 2015
  • 2648



İstanbul Tabip Odası, aile Hekimlerinin yaşadığı sorunları görüşmek amacıyla, Oda Başkanımız Prof. Dr. Selçuk Erez başkanlığında bir heyetle, 9 Aralık 2015 tarihinde İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne bir ziyaret gerçekleştirdi. İstanbul Tabip Odası heyetinde ayrıca Yönetim Kurulu Üyemiz Dr. Hakan Hekimoğlu, TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Fethi Bozçalı, TTB Aile Hekimliği Kolu Yürütme Kurulu Üyesi Dr. Recep Koç, İstanbul Tabip Odası Aile Hekimleri Komisyonu Üyesi Dr. Ayça Gümüş yer aldı. Heyet, İstanbul  Halk Sağlığı Müdürü Prof. Dr.Nurhan İnce’yle bir saati aşkın süreyle görüştü.

İstanbul Tabip Odası heyeti adına konuşan Prof. Dr. Selçuk Erez, aile hekimlerine ve diğer ASM çalışanlarına bir yıldır eziyet çektirildiğini, Cumartesi günleri  yazılan nöbetlerin çoğunlukla tutulmadığını, tutulan yerlerde doğru dürüst hizmet verilmediğini, ayrıca halktan böyle bir talebin olduğu konusunda kuşku duyduklarını dile getirdi. Dr. Erez hakları için nöbete gitmeyenlere soruşturma açıldığını, sözleşme feshine varacak ceza puanları verildiğini, Sağlık Bakanlığı’nın bu uygulamadan derhal vazgeçmesi, soruşturmaları durdurması gerektiğini belirtti. Ayrıca, yargının verilen ceza puanlarını bir bir iptal ettiğinin, bir hakkın gaspına karşı kendilerini korumaya çalışan birinci basamak sağlık çalışanlarına uygulanan bu baskıların birinci basamak sağlık hizmetlerine zarar verdiğinin de altını çizdi.

Prof. Dr. Selçuk Erez, konuşmasının devamında mültecilerin birinci basamak sağlık hizmetlerinden yeterince faydalanmadığını, toplumun her kesimine başta koruyucu sağlık hizmet olmak üzere temel sağlık hizmetlerinin verilmesinin önemini dile getirdi. Prof. Dr.Nurhan İnce ise İstanbul genelinde 13 ilçede göçmen polikliniği açıldığını, uzun süredir TSM’lerde yaşanan hekim açığının, birkaç ay önce 484 hekimin İstanbul da TSM’lere atanmasıyla kısmen giderildiğini, cumartesi nöbetlerine ilişkin heyetimizin görüş ve önerilerini ise Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı’na ileteceğini söyledi.

Görüşmede ayrıca Hepatit A aşısının eksik geldiği, Kasım, Aralık aylarında performans kriterleri dışına çıkarıldığı ilan edilmesine rağmen, Aralık ayı performansına tekrar dahil edildiği heyetimiz tarafından gündeme getirildi. Prof. Dr.Nurhan İnce konuyla yakından ilgileneceği sözünü verdi.

Heyetimiz, defin ve adli nöbet uygulamalarını gündeme getirince, Dr. İnce, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Adli Tıp Kurumu ile HSM olarak görüştüklerini, ancak şu ana dek bir sonuç alamadıkları bilgisini verdi.

ASM’lerde verilen raporlarla ilgili sorunların olduğu, bu durumun sağlık çalışanlarına şiddete kaynaklık ettiğini, bakanlığın bu konuda gecikmeden meslek odaları ve diğer sağlık çalışanı örgütleriyle bir çalışma başlatmasının gerekliliği heyet tarafından dile getirildi.

Heyetimiz, denetimlerde yaşanan sorunlar, hasta atamaları, halk sağlığı eğitimleri, randevu sistemi, cari ödemeler, hizmet verilen binalar ve benzeri konularda görüş ve önerilerini dile getirdi. Dr. İnce, gündeme getirilen konulara ilişkin notlar aldı, olanakları ölçüsünde elinden geleni yapacağını bildirdi.

Daha sonra, İstanbul Tabip Odası Aile Hekimleri Komisyonu  tarafından hazırlanan, Aile Sağlığı Merkezlerinde yaşanan sorunlar, tespitler, çözüm önerileri ve talepleri  içeren dosya İstanbul  Halk Sağlığı Müdürü Prof. Dr.Nurhan İnce’ye sunuldu.

Heyetimiz, İstanbul Tabip Odası heyetini, misafirperverliğiyle ağırlayan, samimi duygularıyla dinleyip, görüşlerini dile getiren meslektaşımız Prof. Dr.Nurhan İnce’ye teşekkür edip, başarılar diledikten sonra görüşme sonlandırıldı.


Bu HABERİ Paylaş!