Sağlık Hukukunda İnsan Hakları Uygulamalar


  • Ekim 19, 2015
  • 1276

İstanbul Barosu Sağlık Hukuku Merkezi ve İnsan Hakları Merkezinin birlikte düzenledikleri “Sağlık Hukukunda İnsan Hakları Uygulamaları” konulu panel 17 Ekim 2015 Cumartesi günü saat 13.00’da Baro Kültür Merkezi Konferans Salonunda yapıldı.

Panelin açılışında konuşan İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Süreyya Turan, sağlık hakkının yaşam hakkıyla birlikte ele alındığını ve en temel haklardan biri olduğunu söyledi. Sağlık hakkının başta anayasamız ve uluslararası belgelerde yer aldığını belirten Turan, bu düzenlemelerin yapılmasını çok önemsediğini, ancak asıl önemli olanın kâğıt üzerindeki hakların yaşama geçirilmesi olduğunu bildirdi.

Süreyya Turan panelin ilk oturumunu da yönetti. Bu oturumda konuşan İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sevtap Metin, sağlık hakkının tanımını yaptı ve sağlık hakkının anayasa ve uluslararası hukuk belgelerinde kabul edilmiş bir hak olduğunu söyledi. Sağlık hakkının anayasanın 56. Maddesinde sosyal ve ekonomik haklar arasında yer aldığını belirten Metin, “Sağlık hakkı ikinci kuşak bir haktır. 1. Kuşak haklarla da bağlantılıdır, çünkü sağlıklı yaşam hakkı en temel esastır” dedi. Konuşmasında sağlık hakkını bir hak olarak görmeyen neo-liberal görüşün argümanlarına da değinen Sevtap Metin, sağlık hakkının başlıca muhatabının devlet olduğunu ve devletin sağlık hakkına saygı, koruma ve yerine getirme yükümlülüğü bulunduğunu sözlerine ekledi.

Bu oturumda konuşan İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi Dr. İzzet Mert Ertan, sağlık hakkının normatif kaynakları üzerinde durdu. İnsan hakları açısından sağlık hakkını değerlendiren Ertan, sağlık hakkının kurucu belgesi olarak Dünya Sağlık Örgütü Anayasasını gösterdi. Ertan, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, Uluslararası Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Sözleşmesi, Çocuk Hakları Sözleşmesi, Avrupa Sosyal Şartı, Ayrımcılık Yasağı/Eşitlik İlkesi, Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Sözleşmesi (CEDAW), Göçmen İşçiler Sözleşmesi ve Engelli Hakları Sözleşmesinde yer alan sağlık hakkı kavramı üzerinde değerlendirmeler yaptı.

Oturumun son konuşmacısı İstanbul Barosu Sağlık Hukuku Merkezi Başkan Yardımcısı ve Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gürkan Sert,  insan hakları ve Biyotip Sözleşmesi uygulamaları üzerinde durdu.

Sert, konuşmasında, Sözleşmede yer alan Organ Nakli, İnsan Üzerinde Araştırma, Genetik Testler, Embriyo Üzerinde Araştırmalar, Aydınlatılmış Onam,  Özel Hayatın Gizliliği, Kişisel Bilgilerin Korunması gibi konularda değerlendirmeler yaptı ve yargı kararlarına yansıyan uygulamalarla ilgili örnekler sundu.

Panelin ikinci oturumunu İstanbul Barosu Sağlık Hukuku Merkezi Başkanı Av. Ümit Erdem yönetti.

Bu oturumda konuşan Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İpek Sevda Söğüt, sağlık ve insan hakları arasındaki ilişkiyi anlattı. Sağlık hizmetlerinin koruyucu ve tedavi edici bir amacı bulunduğunu belirten Söğüt, sağlık harcamalarının kaynakları, Sosyal Güvenlik Kurumunun sağlık hizmetine katkılarına değindi ve konuya ilişkin mahkeme kararlarından örnekler verdi.

İstanbul Barosu Sağlık Hukuku Merkezi Başkan Yardımcısı Av. Kemal Polat, sağlık hakkının, Anayasa Mahkemesi kararlarına, Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Korkut Kanadoğlu da sağlık hakkının İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi (AİHM) kararlarına yansımasına ilişkin örnekler sundular.

Oturum sonlarında soru-cevap bölümü uygulandı ve konuşmacılara bire Teşekkür Belgesi sunuldu.

 


Bu HABERİ Paylaş!