Haydarpaşa Numune Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi’nin Tadilat Sürecine Dair Basına Ve Kamuoyuna Açıklama


  • Ekim 08, 2015
  • 2048

Hastane temsilcilerimizden acil servisin yenilenmesi sürecinde karşılaşılan sıkıntılara dair yapılan bildirimler nedeniyle İstanbul Tabip Odası yönetim Kurulu üyeleri olarak 1 ve 2 Ekim 2015 tarihlerinde Haydarpaşa Numune Eğitim Araştırma Hastanesi’ne gidilmiş, görevli sağlık personeli, Hastane Başkekimi ve mühendis ile görüşülmüştür.

Yaşanan sıkıntıların sosyal medyaya yansımasını takiben Başhekimlik tarafından :

·      Yeşil alan eski dahiliye binası içerisinde kalan ortopedi polikliniğine taşınmış

·      Yeşil alana kırık pencere kontrplak ile kapattırılmış, radyan ısıtıcılar getirtilmiş

·      Yeşil alan ve koridorlardaki açıkta bulunan elektrik kablolarının toplanması ve duvara sabitlenmesi sağlanmıştır.

Yapılan görüşmelerde ve incelemeler sonucunda aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır:

·      Acil servisin yenilenmesi sonucunda kapasitesi artması, hizmet bütünlüğü açısından önemli olan hasta gözlem, yeşil, sarı ve kırmızı alanlar aynı katta hizmet verecek olması, yoğun bakım yatak sayısı artacak oluşu gibi gelişmeler mutluluk vericidir.

·      Ancak acil servisin yenilenmesi,  -sorumlu mühendis ile yapılan görüşmede de teyit edildiği gibi- projelendirilirken, yaklaşık bir aylık bir süre için acil servisin hizmete kapatılarak yapılacak şekilde planlanmıştır.  Ancak projeden sapılmış,  acil servis hizmete kapatılmamış, inşaat süresi uzamıştır. İdeal koşularda bile ek 15-20 günlük bir süre devamı beklenmektedir.

·      Var olan projeden sapılmış olması, hizmetin yıkılan ve yapılan alanlar arasında kaydırılarak  sürdürülüyor oluşu,  -yalnız inşaat süreci açısından ele alınacak dahi olsa- maliyet artışı dışında öngürülemeyen sorunlar  açısından da risk faktörüdür.

·      Şu an inşaatı sürmekte olan alan (eski) yeşil alanla iç içedir. İki alan birbiri ile kontrplaklarla ayrılmakta, havalandırma ve aydınlatma sisteminin boşlukları ile bütünlüğünü sürdürmektedir. Bu koşullarda ses, toz, ısı izolasyonunun sağlanması mümkün değildir. Görüşülen hekim, hemşire ve yardımcı personel bu konuda somut sıkıntılarını dile getirmişlerdir: Pnömoni geçiren hekim, oskültasyona engel olacak düzeyde ses ve havalandırmadan içeriye düşen beton tozları…

·      Şu an hizmetin kaydırılmış olduğu, kırmızı alan olarak kullanılan bölüm, depren riski nedeniyle kapatılmış olan eski dahiliye binasında bulunmaktadır.  Deprem güvenliği yoktur.

·      İnşaat nedeniyle hasta beklemesine ayrılmış, özel bir alan yoktur. Acil polikliniklerinin önündeki alan  10 m2’ler düzeyindeki bir alan hasta bekleme alanı olarak kullanılmaktadır. Yeterli havalandırma ve oturma, dinlenme olanağı bulunmamaktadır. Bu koşullar gerek bulaşıcı hastalıkların yayılması, gerekse sağlık çalışanlarına dönük şiddet açısından risk taşımaktadır.

·      Görüşülen Mühendis, hasta yakınlarının tepkileri ile karşılaştıklarını bu yüzden inşaatta aksamaların yaşandığını dile getirmiştir.

Özetle:

·      Gerek hasta ve hasta yakınları açısından insan sağlığı, gerek çalışanlar boyutu ile iş(çi) sağlığı ve güvenliği açısından var olan inşaat kabul edilemez.

·      Hizmetin kaydırıldığı bina itibariyle deprem riski söz konudur.

·      Acil hizmetinin durdurulmamış oluşu nedeniyle projeden sapılmış oluşu öngörülemeyecek riskleri beraberinde getirmektedir.

·      Şu anki işleyişle gerek sağlık hizmetinin temel ilkelerine, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına aykırı hareket edilmektedir.

Haydarpaşa Numune Eğitim Araştırma Hastanesi (HNEAH) kentimizin tarihsel öneme sahip ve kendi geleneğini sürdüren hastanelerinden biridir.  Gerek binalarının taşıdığı deprem riski, gerek yanında denetimsiz şekilde yapılan İstanbul Büyük Şehir Belediyesine ait otopark inşaatının yarattığı hasar,  gerekse kapasite artırımı amacıyla yerinde yeniden yenilenmesine dair ihtiyaç odamız tarafından çeşitli basın açıklamaları ile dillendirilmiştir. Bu açıdan acil servisin yenilenmesi mutluluk vericidir.

Ancak varolan tabloda, iş sağlığı güvenliği mevzuatı çiğnenmekte, sağlık ilkelerine aykırı hareket edilmekte, acil servisin kapatılmasının mümkün olmadığı söylemiyle, “gelecek günler günler için” sağlık çalışanlarından “fedakar”lık beklenmektedir.

Sağlık çalışanları bir ayı aşkın bir süredir, bu koşullarda “fedakar”ca çalışmışlardır. Kimsenin henüz feda edilmemiş olması mutluluk vericidir. Ancak her yıl binlerce insanın iş cinayetlerine, isimsiz yüzbinleri meslek hastalıklarına kurban verdiğimiz ülkede bu hukuksuz, ilkesiz işleyişin sürmesi kabul edilemez.

Sorumluluk İstanbul Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği’ne aittir. HNEAH acil servisi acilen hizmete kapatılmadır.

Sadece gerekli koşullar sağlanabiliyorsa, dakikalar içinde tedavi başlanmadığı durumda kaybedilebilecek hastalar için verilen mavi kod kapsamında hastalar için hizmetin sürdürülmesi düşünülebilir.

Hasta yükü nedeniyle acil servisin kapatılamayacağı söylemi gerçekçi değildir. Günlük bakılan hastaların düşük bir oranını gerçek acil servis hastaları oluşturmaktadır. Birliğe bağlı çok sayıda hastane, HNEAH acil servisinin kapatılmasından kaynaklı iş yükünü kaldırabilecek güçtedir.

Dahası sağlık sisteminde planlama ilkelerinin gereği olarak, bu hastaneler olağandışı bir sağlık durumuna hazırlı olmaları da gerektiğinden böylesi bir ek hizmet yükünü kaldırabilecek durumda olmak zorundadırlar. Olmadıkları iddiası çok daha büyük bir sorunla karşı karşıya olduğumuz anlamına gelecektir.

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu olarak İstanbul Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ni varolan hukuksuzluğa son vermeye ve gerekli adımları atmaya çağırıyoruz.

Saygılarımızla,

İSTANBUL TABİP ODASI
YÖNETİM KURULU



Bu HABERİ Paylaş!