Sağlık Hukukunda E-Nabız Ve Kişisel Sağlık Kaydı Sistemi Uygulamaları


  • Ekim 06, 2015
  • 1271

İstanbul Barosu Sağlık Hukuku Merkezince düzenlenen ‘Sağlık Hukukunda ‘e-nabız’ ve ‘Kişisel Sağlık Kaydı Sistemi’ konulu panel, 2 Ekim 2015 Cumartesi günü saat 14.00’da Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi Seminer salonunda yapıldı.

Panelin açılışında konuşan Sağlık Hukuk Merkezi Başkanı Av. Ümit Erdem, Merkezin son çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Panel oturumunu Sağlık Hukuku Merkezi Başkan Yardımcısı Av. Gültezer Hatırnaz Erol yönetti.

İstanbul Tabip Odası Hukuk Danışmanı Av. O. Meriç Eyüboğlu, ‘Sağlık Net/e-nabız mevzuatı, İlgili Davalar ve Sonuçları’ konulu bir sunum yaptı. Ulusal Sağlık Bilgi Sistemi (USBS), Sağlık Net, Sağlık Net 2, Ulusal Sağlık Veri Seti (USVS) oluşumları ile ilgili kavramsal açıdan açıklamalarda bulunan Eyüboğlu, bu oluşumlarda ne gibi bilgilerin ne amaçla, nasıl toplandığını ve ne işe yaradığını anlattı. Ulusal sağlık bilgi sistemlerini anayasal ve yasal açıdan değerlendiren Eyüboğlu, bu sistemlerin hukuki dayanağının bulunmadığını, kişisel bilgilerin kişinin rızası ile istenebileceğini, kişisel verilerin korunmasının kanunla düzenlenebileceğini, oysa ülkemizde böyle bir yasanın mevcut olmadığını söyledi. Eyüboğlu, Anayasa Mahkemesinin 47. Maddeyi iptal etmesiyle sistemin hukuki dayanağının ortadan kalktığını belirtti.

İstanbul tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ümit Şen, ‘E-Nabız’ Uygulamaları, Sorunları ve Çözüm Önerileri’ konulu bir konuşma yaptı. Kişisel verilerin kontrolsüz olarak ortada dolaştığını, bunların satılabildiğini belirten Şen, teknolojinin uygunsuz olarak kullanıldığını, bilgi güvenliğinin çok düşük olduğunu, oysa güvenliğin bir teknoloji sorunu olmadığını söyledi. Mahremiyete saygının hekimin sorumluluğu altında bulunduğuna dikkat çeken Ümit Şen, sağlık verilerini korumanın kişisel verilerden daha özen gerektirdiğinin altını çizdi. E-Nabız uygulamasına karşı çıkan Ümit Şen, bu uygulamada hastanın bir yararı bulunmadığını, bu uygulamanın devletin demokratik bir devlet olmadığını gösterdiğini, özsl yaşamın korunması için devlete karşı mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (ÖHSAD) Temsilcisi Dr. Tarkan Dizdar, ‘Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Açısından E-Nabız Uygulamaları, Sorunlar ve Çözüm Önerileri’ üzerinde durdu. Konuşmasında kişilerin özel yaşamının korunmasına ilişkin Anayasa ve yasa hükümlerini hatırlatan Dizdar, hasta mahremiyetine ilişkin örnekler sundu. Kişilerin kendilerine ait bilgilere hastanelerde ulaşabildiklerini hatırlatan Dizdar, kişisel verilerin istismarının önlenmesi ya da doğru kullanımı için tarafsız bir denetim kurumuna ihtiyaç bulunduğunu bildirdi. Hastanelerde bilgi akışının anlaşmalı kuruluşlar arasında gerçekleştiğini belirten Tarkan Dizdar, özel hastaneler olarak bilgi paylaşımına karşı olmadıklarını ancak verilerin mahremiyetine de saygı duymak gerektiğini sözlerine ekledi.

Daha sonra soru-cevap bölümüne geçildi.

Panel sonunda konuşmacılara birer Teşekkür Belgesi verildi.


Bu HABERİ Paylaş!