"Hekimlik ve Hemşirelik Yapmaya Yüzümüz Var"


  • Temmuz 20, 2015
  • 1838

'Hekimlik ve Hemşirelik Yapmaya Yüzümüz Var'

Aile Sağlığı Merkezi ve Toplum Sağlığı Merkezi çalışanları, haklarını korumak için direnmeye devam ediyor, edecek!

Sağlık Bakanlığı'nın, Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarına 3 Ocak 2015 tarihinde "nöbet" adı altında başlattığı Cumartesi günleri fazla çalışma dayatması sürüyor.

Sağlık Bakanlığı, Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarını Aile Hekimliği uygulaması ile birlikte sözleşmeli çalıştırmaya başladı. Sözleşme koşullarını çalışanların aleyhine sıralayıp sözleşme fesihleri için ceza puanı sistemini getirdi. İstismara açık kriterler karşılığında ceza puanları oluşturuldu. Demoklesin kılıcı gibi ASM çalışanının başında sallanan ceza puanları, 100 ceza puanları ile çalışanlar sözleşme fesihleri ile tehdit edildi, bazı Aile Hekimlerinin sözleşmeleri feshedildi.

3 Ocak 2015 gününden beri her Cumartesi günü ASM çalışanlarına asil ve yedek olarak nöbet yazılmakta, bu nöbetlere gitmeyen sağlık çalışanları hakkında tutanaklar tutulmakta, savunmalar istenmekte,  ceza puanları verilmektedir. Başka hiçbir meslek grubunda olmayan bir cezalandırma yöntemi, Aile Hekimlerine ve Aile Sağlığı Merkezi çalışanı ebe ve hemşirelere uygulanmaktadır.

Ancak, ASM çalışanlarına, hafta içi beş gün toplam 40 saat çalışmalarına rağmen ek olarak Cumartesi günleri 8 saat fazladan çalışma uygulaması tüm yurtta aile sağlığı merkezlerinde çalışan ebe, hemşire, sağlık memurlarının direnciyle işlevsiz hale gelmiştir. ASM çalışanları sözleşme feshi tehditlerine rağmen çoğunlukla bu haksız ve hukuksuz uygulamaya karşı haklarını koruma yolunu seçmiş, ASM’lerini Cumartesi günleri açmamakta ısrar etmiştir.

Toplum Sağlığı Merkezi çalışanlarını ise hakları için mücadele eden ASM çalışanlarına tutanak tutmak, savunma istemek gibi bürokratik görev dışında asli işini yapamayacak hale getirmiştir.

Halkın iyi sağlık hizmeti alma hakkını ortadan kaldıran, çalışanları uzun saatler performans ölçeğiyle, suyunu çıkarana dek çalıştıran sağlık politikaları artık sürdürülemez hale gelmiştir.

Bunun en büyük yükünü çeken sağlık çalışanları bu yüzden her gün hastalarından şiddet görmektedir.

Sağlık Bakanlığı’nın ASM çalışanlarının başarıyla sürdürdüğü Cumartesi direnişini kırmaya yönelik olarak yönetmelikteki ceza puanlarında yapılan son değişikler, adeta ASM çalışanlarının işten atılma fermanı niteliğindedir.

Devlet Memurları kanunundaki cezalarda artış olmadığı halde Aile Hekimlerinin cezalarına yapılan 4 kata varan artışların haksızlık olduğu ortadadır.

Söz konusu yönetmelik maddeleri ile daha önce verilen ceza puanları Türkiye'nin birçok ilinde idare mahkemelerince iptal edilmiştir.

ASM çalışanlarının ceza puanları 100 puana yaklaşmış ve bir kısmının cezaları toplamda 100 puanı geçmiş, işten atılma sınırı aşılmıştır.

Mevcut uygulama ile bir çok ASM çalışanı, Cumartesi direnişleri nedeniyle 100 ceza  puanına yaklaşmış ya da aşmıştır.

Artık ASM çalışanları 'Hekimlik Ve Hemşirelik Yapmaya Yüzümüz Var' adıyla kampanyaları yürüterek, haklı mücadeleleri için kararlı oldukları mesajını vermektedirler.

Çalışanları baskı altına alan, hukuka uygun olmayan maddeler içeren Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’nin geri çekilmesini bekliyoruz.

Sağlık Bakanlığı, ASM çalışanlarına iki yıl önce, hastane acillerinde ve 112 istasyonlarında zorunlu nöbet uygulaması getirmiş, sağlık çalışanları kendi görev ve sorumluluğuyla uyuşmayan haksız ve hukuksuz nöbetlere gitmemiş; bakanlık bu uygulamayı da rafa kaldırmak zorunda kalmıştı.

Aile hekimleri ve diğer ASM çalışanları kendilerine dayatılan fazla ve esnek çalışmaya karşı haklarını korumak için mücadelesini sonuna dek sürdürecektir.

Hakları için mücadele eden arkadaşlarımıza uygulanacak ceza puanları, işten atmalara karşı her türlü destek verilecek, bir tek arkadaşımızın bile mağdur edilmesine izin verilmeyecektir.

Aşağıda imzası bulunan kurumlar, Aile Hekimliği Ödeme Sözleşme ve Yönetmeliği’nin kaldırılması ve Cumartesi nöbet direnişinin başarıya ulaşabilmesi için ortak mücadele hattı oluşturmuş, güç birliği yapma kararı vermiştir.

Kurulacak yeni hükümetten ve Sağlık Bakanlığı’ndan birinci basamak sağlık çalışanlarına yönelik baskıcı politikalarına son vermesini bekliyoruz.

Ayrıca Sağlık Bakanlığı yetkililerinden, yeni hükümet kurulana dek ASM çalışanlarına Cumartesi günleri nöbet uygulamalarından vazgeçmesini, mevcut soruşturma ve cezaların iptal etmesini istiyoruz.

Mücadelemizi başarıya ulaşana dek kararlılıkla sürdüreceğimizi bildiriyor, halkımızın haklı direnişimize destek olacağı inancıyla tüm kamuoyuna saygılarımızı sunuyoruz.


İSTANBUL TABİP ODASI
İSTANBUL AİLE HEKİMLİĞİ DERNEĞİ(İSTAHED)
SES İSTANBUL ŞUBELERİ
BİRLİK VE DAYANIŞMA SENDİKASI
TÜRKİYE AİLE HEKİMLERİ UZMANLIK DERNEĞİ(TAHUD)-İSTANBUL
TÜRK SAĞLIK SEN
GENEL SAĞLIK İŞ
İSTASED (İSTANBUL AİLE SAĞLIĞI ELEMANLARI DERNEĞİ)

PRATİSYEN HEKİMLİK DERNEĞİ(PHD)



Bu HABERİ Paylaş!