Kadınlar İsyanda: İş Kazası Değil, Katliam


  • Temmuz 08, 2015
  • 2246



Kadınlar Manisa'da yaşanan iş cinayetinde 15’i kadın, biri çocuk olmak üzere 17 tarım işçisinin hayatını kaybetmesinin ardından tepkilerini gerçekleştirdikleri bir basın açıklamasıyla ortaya koydular.
7 Temmuz 2015 günü 19.00’da Galatasaray Lisesi önünde bir araya gelen kadınlar “Yastayız, İsyandayız” pankartı arkasında toplandılar. Basın açıklamasına kadın örgütlerinin yanı sıra KESK Şubeler Platformu, İstanbul Tabip Odası, İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi de destek verdi.

Galatasaray Lisesi önünde yapılan basın açıklamasını KESK Şubeler Platformu’ndan Fadime Kavak okudu.  Açıklamada; tarım işçisi kadınların Manisa Salihli ilçesine bağlı Çökelek köyünden asma yaprağı toplamaya balık istifi kamyonet kasasında götürüldüğüne vurgu yapılarak işçilerin göz göre göre bir katliama kurban gittiği dile getirildi. Dünyada mevsimlik tarım işçilerinin yüzde 60'tan fazlasının yoksulluk sınırının altında ve yüzde 80'inin de herhangi bir sosyal güvenceye sahip olmadığının ifade edildiği açıklamada; madenlerde ve inşaatlarda en temel iş güvenliği tedbirlerinin alınmamasına dikkat çekildi. “Manisa'da olduğu gibi tarlaya çalışmaya giderken yaşanan trafik kazaları nedeniyle hayatını kaybeden işçi sayısı giderek artmaktadır… Bu, İşçilerin iş kazasına değil doğrudan cinayete kurban gittiğini göstermektedir" denildi. Açıklamada ayrıca, Türkiye'de ve dünyanın pek çok ülkesinde özellikle kadın ve çocukların güvencesiz koşullarda ve düşük ücretlerle çalışmayı kabul ettiği dile getirilirken bunun nedeninin “Hükümetlerin özellikle kadın istihdamı konusunda başarısız olmaları ve yoksulluk sorununa yaklaşımlarının son derece yüzeysel olması” olarak belirtildi.

Basın açıklamasına Odamızı temsilen katılan Yönetim Kurulu Üyesi Dr. İncilay Erdoğan yaptığı konuşmada; kadınları meydanlarda sergileyerek satan IŞİD zihniyetiyle, kadın işçileri kamyonet kasalarına doldurarak onları güvencesiz, ölümüne çalışmaya zorlayan aklın aynı olduğuna dikkat çekti. Dr. İncilay Erdoğan; “Kadınların bedeninin ve emeğinin sömürülmesine, kadın işçilerin emeğinin değersizleştirilmeye çalışılmasına, kardeşlerimizin onar onar, yüzer yüzer bu ölüm düzeninde kurban edilmesine izin vermeyeceğiz. Daha fazla örgütlenerek, daha fazla dayanışarak bu sömürü düzenine son vereceğiz. Bu mücadelede ilhamımızı ve umudumuzu Rojava’da direnen kadınlardan alıyoruz” diye konuştu.


Bu HABERİ Paylaş!