Hep Bir Ağızdan İpek Bir Yumak Sarar Gibi Haykıralım; Savaşa Hayır!


  • Temmuz 03, 2015
  • 2704



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AKP Hükümeti’nin Suriye’ye yönelik savaş politikaları, KESK İstanbul Şubeler Platformu, DİSK İstanbul Bölge Temsilciliği, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu ve TTB-İstanbul Tabip Odası’nın çağrısıyla, 2 Temmuz 2015 günü yapılan bir yürüyüş ve basın açıklamasıyla protesto edildi.

19.00’da Tünel Meydanı’nda toplanan kurum yöneticileri ve üyeleri “Halkların Kardeşliğini ve Barışı Savunacağız, Savaşa Hayır” pankartı arkasında toplandılar. Galatasaray Lisesi önüne dek yapılan yürüyüş boyunca “Savaşa Hayır”, “Yaşasın Halkların Kardeşliği”, “Katil IŞİD, İşbirlikçi AKP” sloganları atıldı. Yürüyüşte Oda Başkanımız Prof. Dr. Selçuk Erez, TTB İkinci Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel, Genel Sekreter Dr. Samet Mengüç ve TTB Yüksek Onur Kurulu Üyesi Dr. Ali Çerkezoğlu da yer aldılar.

Galatasaray Lisesi önünde kurumlar adına ilk konuşmayı DİSK’ten Önder Atay yaptı. Sivas katliamının 22 yıldönümünün de anıldığını hatırlatan Atay, Sivas’ta 33 aydını yakan zihniyetin bugün de Suriye‘de savaş çığırtkanlığı yaparak halklara saldırmayı planladığını dile getirdi. Suriye’ye karşı yapılan savaş hazırlığının derhal durdurulmasını isteyen Atay, Ortadoğu’da yapılacak herhangi bir savaş hazırlığının sadece bölge haklarına değil, insanlığa karşı işlenmiş bütün suçlar kapsamına gireceğini vurguladı. Türkiye’deki işçi sınıfının bu savaşa destek vermeyeceğini ve böyle bir savaşı durdurmak için sonuna kadar mücadele edeceğini belirten Atay, tüm dünya işçilerine, “Savaşa karşı birleşin” çağrısında bulundu.

Ardından Odamız Genel Sekreteri Dr. Samet Mengüç ortak basın açıklamasını kamuoyuyla paylaştı. Yapılan açıklamada; “Türkiye halkları Ortadoğu'nun her tarafını sarmış olan ateşin merkezine, bu ateşin harlanması için feda ediliyor. Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AKP Hükümeti olmak üzere, tarihin kan ve savaştan medet uman bütün çığırtkanlarının yan yana saf tuttukları zamanlardayız. Bizler biliyoruz ki bütün tarih boyunca savaşların kazananı, barışın kaybedeni olmamıştır. 2500 yıl önce Yunanlı Aeschylus: ‘Savaşta ilk kaybedilen GERÇEKLİKTİR’ der. 500 yıl önce François Feneon; ‘Tüm savaşlar iç savaştır, çünkü tüm insanlar kardeştir’ der. 100 yıl önce Emma Goldman; ‘Bütün savaşları çıkaranlar dövüşemeyecek kadar korkak olan ve bu yüzden dünya gençlerini cepheye süren hırsızlardır’ der. Tarihin bize verdiği miraslardan hareketle; Tüm savaş çığırtkanlarına, insanlık adına SESLENİYORUZ... Ey Türkiye’yi yönetenler; gelin insanlığın en acı, en ilkel, en vahşi aygıtından, savaştan vazgeçiniz, evet bu savaştan vazgeçiniz. Çünkü savaşlar kötüdür... Hiçbir savaşın kazananı olmamıştır ve olmayacaktır. Yapmanız gereken bölgedeki çatışmaları körüklemek değil, barbar IŞİD çetelerine karşı, ülkede, bölgede ve dünyada barışı savunmaktır. Kardeşi kardeşe kırdırtmayın, savaşı körüklemeyin, insanlık adına insanlığın ortak düşmanı olan IŞİD çetelerine karşı direnenlerle birlik olun. Ve hep birlikte ipek bir yumak sarar gibi haykıralım; insanları insanca yaşatalım ve insan gibi yaşamak için ‘SAVAŞA HAYIR’ diyelim” denildi.

Basın metni için tıklayınız.


Bu HABERİ Paylaş!