Ezidi Mültecilerin Durumunu Yerinde Tespit Ettik


  • Haziran 29, 2015
  • 1660

Ezidi Mültecilerin Diyarbakır'dan Avrupa'ya göç yolculuğu Edirne'de son buldu. Tekrar kampa götürülmek istenenlerin büyük bir bölümünün İstanbul Esenler Otogar'ında otobüslere binmeyerek kalacaklarını belirtmesi üzerine, Ezidi mültecilerin yaşadığı dram basına da yansıdı.

Göçmenlerin çok kötü koşullar altında bulunduğu haberleri üzerine Odamız Yönetim Kurulu ve İnsan Hakları Komisyonu’ndan oluşan bir heyet 28 Haziran 2015 Pazar günü 17.30’da mültecilerin bulunduğu otogara gittiler.

Genel Sekreterimiz Dr. Samet Mengüç, İnsan Hakları Komisyonu’ndan Dr. Elif Kırteke, Dr. Ali Tezel Erol, Dr. Ahmet Kaya ve Dr. Mehmet Kaya'dan oluşan heyet mültecilerin bulunduğu bölgede gözlem yaparak tespitlerde bulundular, ilk sağlık desteği verdiler ve durumla ilgili Valilik ve Emniyet yetkilileri ile görüştüler. Yapılan görüşmelerde yetkililere mültecilerin kaldığı ortamın çok sağlıksız olduğu bu nedenle sağlıkla ilgili yapılması gereken öneriler iletildi. Bu çerçevede;

1-İlk etapta su, tuvalet ve gıda ihtiyaçlarının karşılanması ve seyyar lavaboların hemen kurulması gerektiği,

2-Eğer İstanbul'da tutulacaklarsa; mutlaka en kısa sürede kapalı ortamlara nakil edilmeleri, bu amaçla yakın okul, kapalı spor alanları ve kurum misafirhanelerinin tahsis edilmesi gerektiği belirtildi.

Yapılan görüşmelerin ardından kamp heyetteki hekimler tarafından süratle dolaşılarak acil tedavi ihtiyacı olanlar tespit edildi ve 112 ambulanslarla 12 hastanın hastanelere intikali sağlanarak tedavilerine başlandı.

Su, gıda ve seyyar lavabolar kısa sürede yetkililerce temin edildi. Caminin tuvaletleri hizmete açıldı.

Saat 22:30’da Vali Muavini ve Emniyet yetkilisi ile yapılan son görüşmede mültecilerin 1 saat içerisinde mutlaka araçlara bindirileceği, kamplara dönmek istemeyenlerin mutlaka kapalı ortamlara alınacağı bilgisi alındı ve ardından heyet kamp bölgesinden ayrıldı. Mültecilerin saat 02:00 itibariyle  Diyarbakır’a geri götürülmek üzere otobüslere bindirilerek kamp yerinden götürüldüğü öğrenildi.

İstanbul Tabip Odası olarak gelişmelerin takipçisi olunacak.


Bu HABERİ Paylaş!