Asistan Hekimler Toplanıyor, Çözüm Yolları Ve Mücadele Deneyimleri Paylaşılıyor


  • Eylül 18, 2014
  • 3401



Asistan hekimlerin sorunlarını ve çözüm önerilerini görüşmek üzere planlanan “Hekim Buluşmaları” toplantılarının ilki 17 Eylül 2014 Çarşamba günü gerçekleştirildi. Toplantıya Odamızı temsilen Başkanımız Prof. Dr. Selçuk Erez, Yönetim Kurulu Üyelerimiz Dr. Ümit Şen, Dr. Ozan Toraman ve Odamız Hukuk Danışmanı Av. Meriç Eyüboğlu katıldı.

Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden çeşitli branşlarda asistanların yanı sıra farklı hastanelerden de asistan hekimlerin yoğun katılımıyla gerçekleştirilen toplantı Yönetim Kurulu Üyemiz Dr. Ozan Toraman’ın sunumuyla başladı.

Dr. Ozan Toraman yaptığı açılış konuşmasında “Hekim Buluşmaları Toplantıları”yla amaçlananın; hem genel asistan hekim sorun ve gündemlerini, hem de farklı il ve hastanelerde yaşanan mücadele deneyimlerini görüşmek olduğunu, aynı zamanda hastane özelinde yaşanan sorunları da yerinde dinlemeyi, İstanbul Tabip Odası Asistan Hekim Komisyonu ve TTB Asistan Hekim Kolu’nun yürüttüğü faaliyetler hakkında da bilgi vermek istediklerini dile getirdi. Dr. Toraman “İzmir’deki asistan eylemlerinin ardından Türkiye’nin dört bir yanında ve İstanbul’da da çeşitli eylemlilikler yaşanıyor. Bildiğiniz gibi son olarak Bağcılar Eğitim Araştırma Hastanesi’nde görevli asistan hekimler çeşitli talepler için eylemlilik gerçekleştirdiler. Asistan eylemlerinde genel olarak 5 talep öne çıkıyor; nitelikli uzmanlık eğitimi, insanca mesai saati ve nöbet ertesi izin hakkı, insanca bir maaş, performans baskısının kalkması, şiddetsiz bir çalışma ortamı. Son dönem eylemlerinde özellikle acillerdeki kötü çalışma koşulları ile şiddet ortamı ve eğitim talebi öne çıkıyor. Genel duruma baktığımızda asistanların görev tanımının yetersiz olduğunu görüyoruz. Her iş yaptırılırken, kaderlerinin uzman hekimlerin iki dudağının arasında olduğu algısı yaratılıyor. Tek başımıza hasta baktırılıyor. Oysa yasalarda tanımlı bir çok hakkımız var ancak pratikte uyulmuyor. Hastanelerin karlılık ve iktidarın politik rant arayışına eğitim başta olmak üzere haklarımız kurban ediliyor. Ancak hala sorunlara karşı mücadele ettiğimizde hak kazanımıyla sonuçlandırabiliyoruz. Yasal haklarımızın kullanılabilmesi için hem yasal hem de meşru zemine dayalı mücadele gerekiyor. Bu da asistanların izolasyonlarını kırmalarını, bir araya gelmelerini, mücadelenin sürekliliğini sağlayacak asistan temsilcilikleri oluşturmalarını gerektiriyor. Mücadelenin sürekliliği sağlanmadığında başlangıçtaki kazanımlar zamanla kaybediliyor. Sürekliliğin sağlanmasında TTB, tabip odaları ve bunlar içerisindeki asistan kolu, hukuki danışmanlık, olayın medyada görünürlüğünün sağlanması dışında bilgi ve deneyimin birikim ve paylaşımını sağlıyor. Asistanların kendi özerk örgütlenmesinde Avrupa Genç Hekimler Birliği ve ona üye asistan örgütlerinin mücadeleleri de bu ihtiyaca uluslar arası örnek teşkil ediyor” diye konuştu.

Prof. Dr. Selçuk Erez ise yaptığı konuşmada hekime yönelik şiddetle mücadele konusuna değindi. Dr. Erez “Sağlıkta şiddetle ilgili kimi güvenlik önlemleri alınabilir. Ancak şiddeti doğuran sebepleri görüp ortadan kaldırmadıkça gerçek çözümler üretilemez. Vatandaşlarda sınırsız bir talep yaratıldı; denildi ki hastanelere gittiğinde hekime hemen ulaşacaksın, derdine çare bulunacak. Oysa sağlık altyapısı bu beklentiyi karşılamaya uygun değil, sağlık ortamı bu şişirilmiş beklentiye uymuyor ve vatandaşlar yaşadıkları sorunlar karşısında hekimlere, sağlık çalışanlarına tepki gösteriyor, şiddet uyguluyor. Tabip Odası olarak, hekimler olarak halka sağlıkta yaşanan gerçekleri anlatmalıyız. Nitelikli bir sağlık hizmeti için nelerin gerekli olduğunu anlatabilmeliyiz” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Av. Meriç Eyüboğlu asistan hekimlerin şiddetle mücadele, eğitim hakkı, hak kayıpları gibi çeşitli sorun alanlarına ilişkin soruları yanıtladı. Av. Eyüboğlu “Çeşitli konularda yaşadığımız hak ihlallerinde zaman zaman muhatap bulmakta sıkıntı yaşıyoruz, çözümsüzlükle karşı karşıya kalabiliyoruz, dilekçelerimiz cevapsız kalabiliyor. Ancak sesimizi ortak bir şekilde daha fazla yükseltmekten başka bir seçeneğimiz de yok. Bizim ülkemizde itirazınızı yüksek sesle dile getirmediğiniz sürece mesafe katedemiyorsunuz maalesef” diye konuştu.

Toplantı katılımcılardan gelen soru, öneri ve deneyim aktarımlarıyla devam etti. Son dönem acillerde yaşanan sorunlara ilişkin olarak Dr. Toraman “Kötürüm bırakılan birinci basamağın yükünü taşımak zorunda kaldığından acil servisler acil servis olmaktan çıkmış durumda. Acillerin sorunları asistanların eğitim ihtiyacı, servislerin yetersizlikleri ve şiddet olarak ele alınabilir. Eğitim için Tıpta Uzmanlık Kurulu’nu, şiddet konusunda 6331 Sayılı Kanun çerçevesinde çalışanın güvenliğini sağlamakla yükümlü işveren olarak yönetimleri sıkıştırmak, işleyişin bozukluğu içinse yaşananları halka teşhir etmek zorundayız. Acil sağlık hizmetlerinde güncel durum konulu bir çalıştay düzenleyeceğiz, ona da katkılarınızı bekleriz” diye konuştu.

Toplantı; katılan tüm asistanların, asistan komisyonu toplantıları ile önümüzdeki hafta İstanbul Tabip Odası Cağaloğlu binasında yapılacak Tıpta Uzmanlık Eğitimi Hakkı Paneli ve gelecek ay yapılacak özlük hakları paneline davet edilmesi ile son buldu.

Dr. Ozan Toraman’ın yapmış olduğu sunum için tıklayınız.


Bu HABERİ Paylaş!