Asistan Hekimler Şiddete Karşı Eylemde


  • Ağustos 11, 2014
  • 16401



Son 1 hafta içinde Çocuk Hastalıkları Kliniği’nde ikinci kez hekime yönelik şiddet yaşanması, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi asistanlarını isyan ettirdi.

Onlarca asistan hekim ve öğretim görevlisi şiddet olaylarına ve yeterli önlem alınmamasına yönelik tepkilerini ifade etmek üzere 11 Ağustos 2014 Pazartesi günü iş bıraktılar ve hastane bahçesinde bir yürüyüş gerçekleştirdiler. “Güvenli Ortamlarda Çalışmak İstiyoruz”, “Hekime Şiddete Son”, “Hasta Yakını Terörüne Hayır” dövizleri taşıyan hekimler, aynı gün 12.30’da ise hastane bahçesinde bir basın açıklaması gerçekleştirdiler.

İstanbul Tabip Odası ve SES Aksaray Şubesi’nin de destek verdiği basın açıklamasına Odamızı temsilen Genel Sekreterimiz Dr. Samet Mengüç, Yönetim Kurulu Üyelerimiz Dr. Hakkan Hekimoğlu ve Dr. Ozan Toraman katıldılar.

Dr. Samet Mengüç yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Toplum yaşamın her alanında, her gün, her ortamda şiddet ne yazık ki günlük yaşamımızın bir parçası haline geldi. Sanki yaşanan şiddet normalmiş gibi özümsenir hale geldi. Oysa bizler yaşayarak biliyoruz ki bu asla kabul edilecek bir durum değildir. Özellikle sağlık alanında SDP ile birlikte yaratılan koşulların şiddeti doğuracağını 10 yıldır, her fırsatta dile getiriyoruz. Ama maalesef bunu ne iktidara, ne de sağlık algısı değiştirilen hastalarımıza anlatamıyoruz. Hekim olarak sadece hastaları tedavi etmiyoruz, toplumun hastalanmaması, toplumun ruh sağlığının bozulmaması konularında da sorumluluklarımız var. Ama hekimler olarak bütün özverili çabamıza, çalışmalarımıza rağmen hemen hemen her gün şiddete uğruyor ya da şiddete tanıklık ediyoruz. Sağlıkta uygulanan politikalar ve yaratılan algı yüzünden hekim-hasta ilişkisi zedelenmiştir, hasta ve hasta yakınları sağlık çalışanlarına olumsuz bir önyargıyla yaklaşmaktadır. SDP’nin yarattığı bu olumsuz ortama rağmen hekimler ve sağlık çalışanları olarak hastalardan ve hasta yakınlarından, kamuoyundan beklentimiz; bizleri kutuplaştırmaya çalışan bu sistemi reddediyoruz. Biz hasta ve hasta yakınlarıyla aynı taraftayız. Hastalara müşteri olarak bakılmasını reddediyoruz. Bu sebeple vatandaşlardan destek ve dayanışma bekliyoruz.”

Ardından basın açıklaması Çocuk Hastalıkları Kliniği asistanlarından Dr. Esma Şengenç tarafından okundu. Açıklamada; “Taleplerimiz;

- Güvenlik hizmetleri başta olmak üzere tüm personel sayısının arttırılarak uygun çalışma şartlarının sağlanması
-Hastalar ve hasta yakınlarınca uygulanan şiddete karşı caydırıcı hukuki yaptırımların getirilmesi
-Sağlık Bakanlığı Hastaneleri’nde yaşanan şiddet vakalarında uygulanan “beyaz kod”uygulamasının hastanemizde de aktif şekilde uygulanmaya geçilmesi
-Asistan hekimlerin görev tanımlarının net bir şekilde belirlenmesi
-Sağlık sisteminde yaşanan aksaklıkların sorumlusu olarak doktorların hedef gösterilmemesidir.
Taleplerimiz gerçekleşmediği sürece eylemlerimiz artarak devam edecektir” denildi.

Basın açıklaması için tıklayınız.


Bu HABERİ Paylaş!