Şişli Etfal Asistanları Şiddete Karşı "Biz Varız!" Dedi


  • Haziran 16, 2014
  • 4240



15 Haziran gecesi Şişli Etfal Eğitim Araştırma Hastanesi acilinde 3 asistan hekim arkadaşımız iki ayrı olayda şiddete uğradı. 20:30 sularında gerçekleşen ilk olayda hastayı görmeden reçete yazmayı reddeden çocuk asistanı bir hekim arkadaşımızın uğradığı darp sonucu bilek kemiğinde çatlak oluştu. Gece 2:30'de ise zorunlu ihtiyacı nedeniyle mola vermek isteyen kadın hekim arkadaşımıza ve onu savunmaya çalışan diğer asistan arkadaşımızın hakaret ederek üzerine yürüdüler. İkisi bir bütün olarak kabul edilirse son bir buçuk yıl içerisinde yaşanan 7. hekime dönük şiddet olayı yaşanmış oldu.

Gerek 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası, gerekse Sağlık Bakanlığı Çalışan Güvenliği Genelgesi hastane yönetimlerini çalışan güvenliğinden sorumlu kurulların oluşturmasını, risk değerlendirmelerinin yapılmasını ve ivedilikle gerekli önlemlerinin  alınması ile yükümlü tutmasına karşın bunların hiçbiri yapılmamıştı.

Bunun üzerine Şişli Etfal EAH asistanları sabah erken saatlerden itibaren polikliniklere inmediler, servislerde tek asistan bırakarak hastane bahçesinde toplanmaya, kendi sorunlarını ve çözüm önerilerini tartışmaya başladılar. Oluşan asistan forumunda şiddete dair olarak şu talepler öne çıktı:
•    Çocuk ve erişkin acil servislerinde risk değerlendirmelerinin yapılıp önlem alınması,
•    Acil servislerin fiziksel koşullarının düzeltilmesi,
•    Hekime şiddet durumunda yapılacak algoritmaların panolara asılması
•    Güvenlik önlemlerinin (Turnike, metal dedektörü, acil yardım butonu... gibi) arttırılmasıydı.
•    şiddetin en önemli nedeninin hasta muayene sürelerinin kısaltılması, hasta sayısının arttırılmaması ve yönetimin hastaların geri çevrilmemesi baskısına son verilmesi
Eğitim ve işleyişe dair olarak ise:
•    Asistan hekimlerin görev tanımının yapılması
•    Asistan eğitiminin standardize edilmesi
o    Çekirdek eğitim programlarının uygulanması
o    Her hafta en azından bir gün öğleden sonranın eğitime ayrılması
o    Asistan eğitiminin mesai saatleri içinde verilmesi
o    Rotasyonların yaptırılması
•    Nöbet ertesi izin

Katılımı %90'a varan asistan iş bırakması sonucunda yönetim asistan temsilcilerini görüşmeye çağırdı. Toplantı sonucunda aşağıdaki maddeler kabul edildi:
1.    İş bırakma eylemine katılan kimseye soruşturma açılmaması tutanak tutulmaması.
2.    Nöbet ertesi izin ve uzmanlık eğitimi ile ilgili olarak İstanbul Tabip Odası temsilcilerinin de katılımıyla çalıştay düzenlenmesi
3.    Acilde alınacak önlemler için o birimde asistan arkadaşların da katılımıyla gözlem ekibi oluşturulması ve alınacak önlemlerin belirlenmesi
4.    Hasta yoğunluğu, kısa muayene süreleri gibi çalışma koşullarına dair iyileştirici düzenlemeler

Yaşanan eylemliliğin en büyük kazanımı yönetim tarafından sözlerden öte asistanların güçlü ve ortak tavır geliştirmeleri, kendi güçlerine kazanılan güven oldu.


Bu HABERİ Paylaş!