Temsilciler Kurulu Mayıs 2014 Toplantı Notları


  • Mayıs 16, 2014
  • 2314



Temsilciler Kurulu (TK) Mayıs ayı toplantısı, 06 Mayıs 2014 Salı günü, 19.00-21.00 saatleri arasında, "İstanbul Tabip Odası Seçimleri ve 1 Mayıs" gündemiyle, Yönetim Kurulu Üyeleri, Temsilciler Kurulu Divanı ve Üyelerinin katılımıyla, İstanbul Tabip Odası Sevinç Özgüner Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi.

Gündemin sunulmasını takiben 26-27 Nisan 2014 tarihinde gerçekleştirilen seçimli genel kurul sonrası belirlenen İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu ve görev dağılımı açıklandı.
İstanbul Tabip Odası Başkanlığı'na Prof. Dr. Selçuk Erez seçildi. 

Dr. Samet Mengüç (Genel Sekreter)
Dr. Ümit Şen (Sayman Üye)
Dr. Z. Dilek Kanmaz (Veznedar Üye)
Dr. İncilay Erdoğan (Üye)
Dr. Hakan Hekimoğlu (Üye)
Dr. Ozan Toraman (Üye)

Ardından 7 Mayıs 2014 tarihinde yapılacak Gezi Davası duyurusu hakkında bilgi verilerek, 255 kişinin yargılandığı davada, yaralı insanları muayene ve tedavi  etmeleri sebebi, “suçluyu kayırmak” gerekçesi ile yargılanan 2 hekim arkadaşımıza Çağlayan Adliyesi’ndeki duruşmalarına gelerek  destek olma çağrısı yapıldı. Arkadaşlarımıza sahip çıkmanın aynı zamanda hekimlik mesleğine sahip çıkmak olduğu ifade edildi.
Gündemler Hakkında Öneri ve Değerlendirmeler:

•    İstanbul Tabip Odası seçimleri gündemi:

Seçime katılımın geçen seçime oranla daha düşük olmasına rağmen grupların aldığı oy oranlarının benzer olduğu belirtildi. Başarının veya başarısızlığın hekim sorunları konusunda koyacağımız hedeflere ulaşmakla ilgili olacağı belirtildi.
Gelecek seçime kadar sürekli sahada üye çalışması yapılması ve yakın zamanda da bu konuda bir kampanya örgütlenmesi önerildi. Özellikle asistan hekim ve aile hekimi kitlesinin önemi vurgulandı. 2 yılda 1000 yeni üye kazanılması hedefi önerildi.
Kimi devlet hastaneleri ve eğitim araştırma hastanelerinde çalışmalarının zayıf kaldığı, bu hastanelerde üye çalışması yapılması önerildi.
Hastane temsilciliklerinin daha etkin hale gelmesi gerektiği vurgulandı.
Odamız bir önceki dönemi Başkanı Prof. Dr. Taner Gören, seçim öncesinde yaklaşık 14.000 hekime ulaşarak tabip odası çalışmalarının anlatıldığını aktardı.
Temsilciler Kurulu’nun örgütlenme yapısının Kamu Hastaneleri Birlikleri’ne göre düzenlenebileceği önerildi.
Odamıza üyelerinin iletişim bilgilerinin güncelleştirilmesi ile ilgili çalışma yapılması önerildi.
Seçimlerde sandık başı görevlilerinin bir kısmının hekim olmadığının belirlenmesi üzerine seçim mevzuatı hakkında bilgilendirme yapıldı. Bunun mevzuata uygun ancak etik bulunmadığı belirtildi.
Bakırköy Ruh Sinir Hastalıkları Hastanesi’nin kurduğu müze ve tarihinin anlatıldığı kitap örnek gösterilerek İstanbul Tabip Odası’nın da köklü hastanelerin kapatılarak, özelleştirilerek veya birleştirilerek tarihimizin yitimi riskine karşı bellek yaratan örnekler oluşturması önerildi.
İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Selçuk Erez, gelecek dönem daha da çok çalışılması gerektiğini vurguladı.  Hayattan ve tarihten örneklerle hekimleri ve ülkemizi zorlu süreçlerin beklediğini belirtti.

•    1 Mayıs İşçi Bayramı gündemi:

1 Mayıs İşçi Bayramı’na genel katılımın iyi olduğu ancak tıpkı diğer insanlar gibi, Tabip Odası kitlesinin de toparlanmakta ve hareket etmekte zorlandığı belirtildi. Yoğun gaz bombası ve TOMA müdahalesi ile insanların hukuk ve demokrasi dışı müdahalelerle zarar gördüğü anlatıldı.
3 yıl boyunca şenlikle Taksim Meydanı’nda 1 Mayıs’ın kutlandığı belirtilerek, şu anda neden yasak olduğunun sorgulanması gerektiği söylendi. 1 Mayıs’ın Taksim Meydanı’nda kutlanması işçi sınıfının ve ezilenlerin kararı olduğu, Tabip Odası’nın da ezilenlerin yanında yer aldığı vurgulandı.
Taksim Meydanı’nda uygulanan yasak kararından kaynaklı Gezi eylemlerinin yıldönümünde de acil tıbbi durumlarla karşılaşılabileceği ve bu olasılıklar üzerine yaralı insanlara acil tıbbi destek gerekebileceği belirtildi. Bu konuda çeşitli öneriler sunuldu. Acil Durum Müdahale ekipleri kurulabileceği ve ekiplerin ihtiyacı olan tıbbi malzeme listesinin düzenlenmesi ve tedarik edilmesi önerildi.  Acil Durumlarda Hekimlik Komisyonu’nun daha etkin çalışması önerildi. İnsanların ne zaman hekime ihtiyacı olursa, her koşulda acil tıbbi destek sunulması gerektiği belirtildi. Hak arama eylemlerine katılan insanlara karşı yapılan müdahalelerde sağlıklarını korumaları için ne gibi önlem alabilecekleri hususunda bilgilendirme yapılması önerildi. Sahadaki acil durumlarda kullanılmak üzere Adli Muayene Formları hazırlanması önerildi.


Bu HABERİ Paylaş!