Sağlık Torba Yasası’na Karşı Mücadeleye Devam


  • Şubat 07, 2014
  • 2270



İstanbul Tabip Odası Genişletilmiş Temsilciler Kurulu toplantısı, “Torba Yasa sonrası hekimlik ortamının ve hukuki sürecin değerlendirilmesi” gündemiyle 4 Şubat 2014 Salı günü, 19.00-21.30 saatleri arasında,  İstanbul Tabip Odası Sevinç Özgüner Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Yoğun bir katılımın olduğu toplantı Temsilciler Kurulu Divan Başkanı Dr. Samet Mengüç’ün gündemi okumasıyla açıldı. Ardından Odamız Başkanı Prof. Dr. Taner Gören sağlık alanında yaşanan son gelişmeler ve bu süreçte yürütülen çalışmalarla ilgili bir konuşma yaptı.

Toplantı İstanbul Tabip Odası Hukuk Danışmanı Avukat Meriç Eyüboğlu’nun konuyla ilgili sunumuyla devam etti. Meriç Eyüboğlu yaptığı sunumda; Torba Yasa sonrası hekimlik ortamının nasıl etkilendiğini, tüm hekimlik ortamlarına ne yönde olumsuzluklar getirdiğini, gündeme getirilen yasal düzenlemelerin hemen hemen tamamının hukuki dayanaklardan yoksun olduğunu dile getirdi. Aile sağlığı merkezlerinde görevli hekimlere nöbet zorunluluğu getirilmesi, işyeri hekimliğinin sertifikasyon dışı bırakılması, ruhsatsız sağlık hizmeti adı altında hekimliğin ruhu olan hastaya ve mağdura yardımın yasaklanması, “Tam Gün Yasası” adı altında üniversitelere döner sermaye arttırma amacı  ve özel sağlık kuruluşlarına ucuz hekim gücü sağlamak adına öğretim üyelerinin emeğinin sömürülmesini içeren düzenlemelere tek tek değindi ve bu düzenlemelere karşı  oluşumuzun hukuki gerekçeleri konusunda ayrıntılı bir bilgilendirme gerçekleştirdi.

Avukat Eyüboğlu’nun açıklama ve bilgilendirmelerinden sonra Sağlık Torba Yasası’nın sağlık ortamında yarattığı/yaratacağı olumsuzluklar ve bu sürece yönelik çözüm ve mücadele önerileri için katılımcılara söz verildi. 30 civarında katılımcının söz aldığı toplantıda, her alandan hekimler yaşanan olumsuzluklardan örneklerle açıklamalarda bulundu.  Hukuki süreçle ilgili olaraksa yaklaşık 15 katılımcı söz alarak Av. Meriç Eyüboğlu’na  sorular yöneltti ve önerilerde bulundu.

Toplantıda ortaya konan görüşler şunlar oldu:

Torba yasanın bir bütün olarak sağlığın tüm alanlarına olumsuzluklar getirdiği,
Bu olumsuzluklara karşı hekimler ve sağlık çalışanları olarak ortak mücadele verilmesi gerektiği,
Aile hekimlerinin kendilerine dayatılan nöbetleri; icabet etmeyerek işlevsiz kılmaları gerektiği,
Öğretim üyelerinin emeğini sömürmeye dönük sözde “Tam Gün” uygulamasına karşı kamuoyunu aydınlatma ve mücadele sürecinin yükseltilmesi gerektiği,
İşyeri hekimliğine getirilen sertifikasyonsuz çalışmanın işyeri hekimliği ve iş güvenliğini riske ettiği ve bu alanda mücadelenin yükseltilmesi gerektiği,
Muayenehanelerin, tehlikeli işyeri sınıfından mutlaka çıkarılması  için hukuki sürecin hemen başlatılması gerektiği,
TTB ve İstanbul Tabip Odası’nın verdiği/vereceği her türlü hukuki ve eylemsel mücadelelere destek verilmesi gerektiği belirtildi.

Toplantıda son konuşmayı TK Divan Başkanı Dr. Samet Mengüç yaptı. Dr. Mengüç; Sağlık Torba Yasası’yla tamamlanan  Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın sağlığı piyasa koşullarına çekmek ve hekim emeğinin sömürülmesi olmak üzere iki temel amaç taşıdığını ve bu amaca ulaşmak için kullanılan argümanın hukuk/suzluk olduğunu  belirttikten sonra; 10 yıldır tanık oldukları bu olumsuz gidişe karşı TTB ve İstanbul Tabip Odası olarak mücadele yürüttüklerini dile getirdi. Bu 10 yıl içerisinde TTB ve Tabip Odalarının verdiği hukuk mücadelesinin  hukuk tarihine geçmesi gerektiğini ve geçeceğini belirtti. Bu süreçte Anayasa Mahkemesi, Danıştay, Yargıtay  aşamaları dahil, kanun hükmünde kararname, kanun, yönetmelik iptalleri dahil verdikleri hukuk mücadelesinde yüzlerce davayı kazanmalarına rağmen, hukukun iktidarlar aracılığıyla nasıl manipüle edildiğinin de  tanığı olduklarını vurguladı. Bu çerçevede hukuk mücadelesinin mutlaka sürekli verilmesi gerektiğine ancak  hukuksal mücadelenin tek başına yeterli olamayacağına, hak ve adalet aramanın yegane yolunun hekimlerin üretimden gelen güçlerini kullanarak örgütlü ve fiili mücadelesiyle mümkün olacağına vurgu yaparak toplantıyı sonlandırdı.


Bu HABERİ Paylaş!