2000-2002


  • Ağustos 24, 2010
  • 4299


 

İSTANBUL TABİP ODASI UZMANLIK EĞİTİMİ ÇALIŞMA GRUBU

 

                                2000-2002 DÖNEMİ ÇALIŞMA RAPORU

 I.  1.Mayıs 2000 - 31 Mayıs 2001 dönemi çalışmaları II. Önümüzdeki yılın genel değerlendirmesiIII. 1.Haziran 2001-31 Mayıs 2002 dönemi çalışma programı  

NEDEN UEÇG

 Çünkü, Uzmanlık Eğitimi’nde niteliğin arttırılması, hak ve fırsat eşitliğinin sağlanması ve sağlık hizmeti sunumunda niteliğin iyileştirilmesi gerekiyordu.

 

TARİHÇE

8 Ekim 1996 tarihinde kurulan Uzmanlık Eğitimi Çalışma Grubu (UEÇG ) 6. yılında 36 Anabilim Dalı’nın temsilcilerinden oluşan 50 üyesi ile giderek genişleyen bir kurul halini almışdır.

 

TOPLANTI ZAMANI

Grubumuz bu çalışma döneminde  her ayın ikinci salı günü saat 18:30-20:30 arasında Oda’mız 3. katındaki toplantı salonunda toplanmaktadır.

 

ÜYE SAYISI VE KATILIM

50 üyemiz vardır ve toplantılarımız ortalama 15 üyenin katılımı ile yapılmaktadır. 

I. Bu çalışma döneminde yapılanlar satırbaşları ile aşağıda sıralanmıştır:

1 Mayıs –31 Aralık 2000 Dönemi

1 .  6 Mayıs 2000 tarihinde Izmir'de yapılan " 1. Egitim HastaneleriSempozyumu"na  üyelerimiz Dr.Veysel Yilmaz ve Kürşat Yıldız katıldı. Toplantıda yapılan sunularda 1997 lstanbul Anketi sonuclari ve 1998 AsistanAnketi sonuclari UEÇG adı belirtilerek geniş olarak yer almışdır. Bu dagöstermişdir ki UEÇG calışmaları güvenli ve yararlı kaynak olarakkullanılmaktadır.

2 . "Uzmanlık Egitiminde Etik Kurallar Eğitimi " hakkinda Dr.PınarYamantürk tarafından hazırlanan rapor sunusu yapıldı.

 3 .  Dr. Rasit Tükel ve Dr. Güliz Üçok tarafından hazırlanan " EğitiminGereklilikleri " konulu rapor Dr. Tükel tarafindan sunuldu. Genel olarakAvrupa Tıp Uzmanlari Birliği ( UEMS  - ATUB ) kaynaklarından  yararlanılarakhazırlanan rapor olumlu karşılandı.

4 .Dr.Hasan Kuş ve Dr.Aydemir Yalman tarafindan hazırlanan " Tıpta UzmanlikEgitiminin Standardizasyonunda Ölçülebilir Kriterler " konulu rapor Dr.Kuştarafından sunuldu.

5 .13 Haziran 2000 toplantısında Prof. Dr. Feyza Erkan  "STANDARTLAR"konusunda bir sunu yaptı.

6 . 11 Temmuz 2000 tarihinde Dr. Oya Gürbüz,Dr.Berna Arda "UZMANLIK EĞİTİMİ" konusunu işleyerek grubumuzu bilgilendirdi

.7.  8 Agustos 2000' de son olarak Dr.Emin Kansu ve  Dr.Halil Sagduyu"ETIK" ile ilgili bilgilerini  bizlere aktararak karşılıklı bir tartışma ortamı yaratıldı..

8. Sonuç olarak bu toplantılardan elde edilen bilgi ve belgelerin ışığındaDr.Aydemir Yalman'ın koordinatorlüğünde "ÇALISMA RAPORU"  12 Eylül 2000 tarihli UEÇG toplantısında sunuldu.

9.      Istanbul Tabip Odası'nı temsilen ve yönetim kurulunun kararı gereği TTB-UDKK 2000-2002 donemi uyelik seçimi yapılmışdır. Seçim sonucunda Dr.Kurşat Yıldız ve Dr.Ali Özyurt asil , Dr.Guliz Özgen  ve Dr.Engin Bürümcek yedek üye olarak seçilmişlerdir.

  



10. UECG 2000-2001 CALIŞMA PROGRAMI I.PROJE: 200O ISTANBUL EGITIM HASTANELERI ANKETI Baslama tarihi : 1 Ocak 2001 Bitis tarihi : 1 Eylül 2001

AMAC: Bu calismanin amaci, istanbul egitim hastanelerinin altyapi,fizik kapasite,insan gücü ve egitim-ögretim -arastirma olanaklarini aciga cikararak 5 yil icindeki gelismeyi görmektir. 

 II.PROJE: "UZMANLIK EGITIM MODELI" RAPORUNUN TANITILMASI Baslama tarihi : 1 Subat 2001 Bitis tarihi : 1 Aralık 2001 AMAC: Uzmanlik egitiminde asgari standartlarin belirlenerek tüm egitim kurumlarinda standart egitim programlarinin verilmesinin saglanarak nitelikli uzmanlik egitiminin yapilmasi

lll.PROJE: "EGITICI EGITIMI KURSU " DUZENLENMESI Proje sorumlusu: Zeynep Aydin Baslama tarihi : 1 Ocak 2001 Bitis tarihi : 1 Subat 2002AMAC: Egiticilerin  egitim tekniklerini ögrenerek egitilenlere  nitelikli bir uzmanlik egitimi vermelerine katkida bulunmak.

lV. PROJE: "ARASTIRMA ETIGI VE TEKNIKLERI ILE ISTATISTIK  " KURSU Proje sorumlusu: Bülent Tandogan - Hasan Kus Baslama tarihi : 1 Ocak 2001 Bitis tarihi : 1 Subat 2001 AMAC: Egitilenlerin ve egiticilerin arastirma tekniklerini etik kurallari cignemeden ögrenmesi ve arastirmalarda ne gibi istatistiki yöntemlerini kullanacagini belirlemesidir.

V.PROJE: UECG TANITIM BROSURUNUN HAZIRLANMASI Proje sorumlulari: Rasit Tükel ve Ali Özyurt Baslama tarihi : 1 Ocak 2001 Bitis tarihi : 1 Nisan 2001 AMAC: Calisma grubumuzu hekim kitlesine tanitarak ilgili kisilerin gruba katilmasini tesvik etmek ve calismalarimizin toplu olarak derlenmesini saglamak.   OCAK - MAYIS 200111 . Eğitici Eğitimi Kursu Çalışma grubu toplanarak aşağıdaki kararları almışdır.

a)İstanbul Tıp Fakültesi ekibi olarak İTO da bir kurs daha düzenleneçektir.

b)Bu kursa İTO nun eğitici ekibini oluşturacak aday eğitimciler yardımcı olarak katılaçaktır.

c)İTO nun aday eğitimci ekibi 9-16 Ocak, Nisan ve Kasım 2001 de İTF de düzenlenecek kurslara da gözlemci / yardımcı olarak katılabilirler.

 d)Şişli Etfal de de bir kurs düzenleyebiliriz ve bu kursa da İTO eğitimci adaylarının katkısı olabilir.  12. "Arastirma teknikleri ve istatistik yöntemler kursu" düzenlenmesi konusunda Hasan Kus bilgi verdi.
Hatirlanacagi gibi, Marmara Tip Fakültesi kurs yoneticisi Oya Gurbuz ile yapilan gorusmeler sonrasinda, bu yil icinde asistanlara yönelik 3 kurs yapilacagi ve 20 kisilik bu kurslarin her birine birer UECG üyesinin
katilabilecegi daha onceden belirlenmisti. Marmara Tip Fakültesi bunyesinde 26 Subat - 2 Mart tarihleri arasinda duzenlenecek olan kursa UECG'den Arif Donmez'in katilmasi kararlastirildi.
ll. UECG "Alt Calisma Grubu" uyeleri K.Yildiz, S.Halezeroglu, Y.Gülhan, B.Tandogan ve A.Özyurt tarafindan kaleme alinan "UZMANLIK EGITIMI lSTANBUL 2001 RAPORU" projesi tartisilarak kabul edildi

.
.13. Egitici Egitimi Kursu'na UECG adina egitici adayi olarak katilan Nihal Dizdar, kursla bilgi verdi. UECG tarafindan belirlenmis egitici adaylarinin da katilacagi sonraki kurslarin 17 Nisan ve 13 Kasim 2001 tarihlerinde yapilacagi ogrenildi.


14. Üyemiz Arif Dönmez UECG kontenjanindan katildigi Marmara Üniversitesi Tip Fakültesi ”Uzmanlik Ögrencisi Temel Egitim Kursu 26 .2.- 2.3.2001" hakkinda özet bilgiler verdi: Konu basliklari; 1.Hayvan deneyleri 2.Ilac arastirmalari 3.Klinik arastirma ve planlama 4.Biyoistatistik 5.Arastirma sonuclarinin sözlü ve yazili sunumu 6.Tip etiginin gelisimi ve amaci ve konsültasyon etigi 7.Adli tip muayenesi ve rapor yazimi -Hasan Kus, kurs sorumlularindan Oya Gürbüz ile bir görüsme yaparak egitim hastaneleri icin ek bir kursun yapilabilirligini arastiracak.

15. Sema Anak, "Akademik Yükseltmeler ve Esdegerlik" konusunda bir rapor hazirlayarak 10 Nisan 2001 toplantisinda sundu.

16. "Uzmanlik Egitimi Modeli" icin hazirlanan sunu örnegi Rasit Tükel tarafindan sunuldu. Bu sunu cogaltilarak egitim hastaneleri sorumlulari tarafindan EPKK ve Akademik Kurullar' da sunulacaktir. Bu kapsamda Şişli Etfal,Siyami Ersek ve 70. Yil FTR Hastaneleri ziyaret edildi. 

17. UEÇG çalışmaları, www.istabip.org.tr/UECG/uecg.html adresinde sergilenmeye başladı.

18. İnternet ortamında uecg@yahoogroups.com adı altında 68 üyenin katılımıyla bir haberleşme listesi oluşturuldu.Grubumuza şu ana kadar 551 adet ileti gelmiştir.

19. 24-28 Nisan 2001 tarihlerinde İzmir'de yapilan ve 5 üyemizin katildigi ll. Ulusal Tip Egitimi Kongresi hakkinda kongre panelistlerinden Feyza Erkan bilgi verdi. Kongreye posterle katilan üyemiz Sema Anak ise kongreyle ilgili elestirilerde bulundu. Sema Anak'in gorusleri sunlari icermekteydi:

1. Ulusal nitelikteki bir kongre, sadece "Probleme Dayali Ögretim"in sunuldugu bir kongreye dönüstü. Oysa diger egitim yöntemleri de tartisilmaliydi.

2. PDÖ karsiti egitimcilerin bu programin disinda birakildiklari gozlendi. Program karsitlarinin yönetime geldigi bir durumda uygulamanin geleceginin belirsizligi ayri bir sakinca konusudur.

3. Bu program ancak 100 kisinin altindaki siniflarda uygulanabilir. O nedenle, ogrenci sayısı fazla olan fakultelerde, örnegin ITF'de uygulama sansi yok. Entegre egitim, bu konuda alternatif olabilir. ITF'de entegre egitim yönünde calismalar suruyor.

 

20.  K.Yildiz, "TABABET UZMANLIK TUZUGU TASARISI" hakkinda bilgi verdi. Yildiz, Basbakanliktan diger bakanliklarin görüsü alinmadigi icin geri gönderilen bu tüzük tasarisi taslaginda yapilmis olan degisiklikleri su sekilde ozetledi:

- Tababet Uzmanlik Kurulunda TTB üye sayisi 1'e dusurulmustur.

- "Ucretli fahri asistanlik" kavrami ile, parali asistanlik gundeme getirilmektedir.

- Uzmanlik sınavlarinda jüri olusumu degistirilmektedir. Buna göre; tip fakülteleri asistanlarinin sinav jürisine 3 tip fakültesi kökenli, 2 egitim hastanesi kökenli üyenin katilmasi ongorulmustur. Taslaga gore, egitim hastaneleri asistanlarinin sınavina ise, 3 egitim hastanesi, 2 tip fakültesi kokenli uye katilacaktir. 

 

21. VII. TUE Kurultayi düzenleme kurulu UECG öncesi toplandi. Kurultay sekreterligine Kürsat Yildiz secildi. Toplanti sonuclari hakkinda R.Tükel bilgi verdi. Ön program üyelere dagitildi. Bu konuda ayrintili bir yazi sizlere iletilecektir. Kurultay icin Bülent Tandogan'in moderatörlügünde kurultaylar@yahoohroups.com adli bir haberlesme listesi olusturuldu.

 

Mayıs 2001- 2002 Dönemi Çalışma Programı

 Önümüzdeki dönemdeki hedeflerimiz şunlardır.1.Uzmanlık eğitimi modelinin sunusu kapsamında hastane ziyaretlerine devam etmek. 8 Haziran 2001- Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi 13 Haziran 2001 tarihinde de SSK Okmeydanı Hastanesi ziyaret edilecektir.

2. Eğitim kurumlarını kapsayan anket çalışmasını tamamlamak.

3. 4-8 Haziran 2001 tarihlerinde Marmara Tıp Fakültesi ile birlikte “Uzmanlık öğrencisi temel eğitim kursu” düzenlemek.

4. Akademik yükseltmeler ve eşdeğerlilik konusunu tartışmaya açarak konu ile ilgili olarak kapsamlı bir rapor yayınlamak.

5. 1-2 Aralık 2001 tarihlerinde VII. Tıpta Uzmanlık Eğitimi Kurultayını düzenlemek.

6.İstanbul uzmanlık eğitimi 1997-2001 raporunu karşılaştırmalı olarak kitaplaştırmak.

7. Eğitici eğitimi kursları açmak.

8. “Uzmanlık öğrencisi temel eğitim kursu” nu tekrarlamak.

9. Eğitim veren kurumlarda idare ve organizasyon konusunda rapor hazırlamak

10. Sınav hazırlama teknikleri konusunda bir çalışma başlatmak.

 

11. Grubumuza asistanların katılımını sağlamak.

12. Uzmanlık eğitimi konusunda kapsamlı çalışmalar yaparak konu ile ilgili bir kitap yayınlamak

.13. Uzmanlık eğitimi ile ilgili toplantılara katılmak.

14. Uzmanlık eğitimi ile ilgili kurulan komisyon ve benzeri kuruluşlarla işbirliklerini geliştirmek. 

Önümüzdeki dönemde alanımızla ilgili genel değerlendirme

 1.      Tıpta uzmanlık tüzüğünün çıkarılması.

2.      Uzmanlık alanlarında yeterlilik kurullarının kurulması çalışmalarında hızlanma.

3.      Branşların çekirdek programlarını oluşturması.

4.      Asistan karnesi uygulamasının yaygınlaşması.

5.      Ölçme ve değerlendirme yöntemlerinin geliştirilmesi.

6.      Yeni doçentlik yönetmeliğinin tartışmalara yol açması.

7.      Tababet uzmanlık yönetmeliği değişikliklerinin danıştay tarafından iptal edilmesi.

8.      Son sınavla kazanan şef ve şef muavinliklerinin iptal edilmesi.

9.      Yeni bir şef ve şef muavinliği sınavının açılması.

10.   Özeleştirme kapsamında bazı hastanelerin satılması

 

 Dr.Ali ÖzyurtUEÇG Sekreteri


Bu HABERİ Paylaş!